Author: larac

SONGWON ART CENTER by Mass Studies

MASS STUDIES

Photos courtesy of Kyungsub Shin

SONGWON ART CENTER

MASS STUDIESarchmarathonMASS STUDIES
Fuji Bldg. 4F 683-140 Hannam 2-dong Yongsan-gu
Seoul 140-892, Korea
www.massstudies.com
Category:
Arts
Project selected:
SONGWON ART CENTER
Location:
Seoul, Korea
Year:
2012
Jury motivation
The project convinced the jury by its capacity to fill the notion of the private art gallery with new life and contemporary meaning. It reevaluates and displaces the abstract ideal of the white cube art space according to the specific conditions of its urban context as well as contemporary concepts of curating. Burying half of its volume in the ground, the project manages to keep the scale and character of the context with its mostly two-story buildings.
Dramatically siting on an inclined corner site and an unusual materialization, the building does not give away its programmatic identity too easily, but cultivates an air of estrangement about it which may well help to anchor it safely in its community.
Its cultural program presents a welcome of the predominantly residential character with its mostly two-story high buildings. At the same time it introduces a welcome shift.

Click to Watch Video


Buk-Chon, where Songwon Art Center is located, is one of the few areas that were less affected by the heavy wave of development that has been sweeping through Korea since the fifties.
The townscape is based on an irregular network of streets that weave through the area, where the han-ok is the dominating architectural typology. During the past 10 years Buk-Chon has seen lots of buzz primarily caused by the newfound interest of the public on the traditional townscapes. Han-oks (traditional Korean houses) have become a subject of admiration again, and many commercial/ cultural businesses have been brought into the area to take advantage of this setup.
In this social context, it is consensual that any new development in the area intrinsically faces the challenge to simultaneously conserve existing values, and contribute in a new way to what already is. Not surprisingly, with our project we faced numerous restrictions and conditions that were inherent to the site. The design development process took an unusual amount of time – as we neither wanted this project to become a compromise to the restrictions nor a mere negotiation between the contextual obligations. The design is a result of optimizing the parameters, sensitively reacting to the surrounding and simultaneously developing a rigorous logic.

JIANAMANI VISITOR CENTER by Teamminus

TEAMMINUS

JIANAMANI VISITOR CENTER

TEAMMINUSarchmarathonTEAMMINUS
Rm 815. Bld B. Dongsheng Plaza
Wu-Dao-Kou, Beijing 10083, China
www.teamminus.com
Category:
Arts
Project selected:
JIANAMANI VISITOR CENTER
Location:
Yushu, Qinghai, China
Year:
2013

Jury motivation
The jury decided to award the Teamminus project for its innovative approach to traditional landscape and materials use, as well as for its permeability to the local topography. The project declares an alternative approach to cultural buildings and fits properly into the surrounding context.

Click to Watch Video
Click to Watch Video


Yushu è un centro religioso molto importante per i tibetani. La sua importanza deriva soprattutto da Jianamani, il tumulo buddista tibetano più grande del mondo. Il Centro Visitatori di Jianamani serve sia i visitatori sia la comunità locale. A visitatori e pellegrini fornisce informazioni su Jianamani e la sua storia, integrate dalla visita ai siti storici circostanti, mentre agli abitanti locali offre un ufficio postale, una clinica, servizi igienici e un piccolo archivio di ricerca. Il Centro Visitatori di Jianamani è realizzato per lo più secondo le tecniche di costruzione locali. La struttura in pietra è opera di muratori locali che utilizzano lo stesso tipo di roccia da cui sono estratte le pietre Mani. Le ringhiere intorno alla terrazza sul tetto e sulle piattaforme di osservazione sono di legno, con alcune parti riciclate dalle macerie dei terremoti.

TWISTED VALLEY by Grupo Aranea

GRUPO ARANEA

Photos courtesy of Jesús Granada

TWISTED VALLEY

GRUPO ARANEAarchmarathonGRUPO ARANEA
Avenida General Marvá nº7 3ºA/1ºB
03005 Alicante, Spain
www.grupoaranea.net
Category:
Urban design
Project selected:
TWISTED VALLEY
Location:
Elche, Alicante, Spain
Year:
2013
Jury motivation
This project transforms an unused dry river bank that divided Elche into a vibrant, connected and versatile public landscape with many new routes and crossing points, and flourishing vegetation and ecosystem.
The participatory placemaking project of this project was exemplary, as were the architects’ beautiful, inspiring set of drawings.
In an age of austerity, Grupo Aranea shows that their talent and ingenuity can transcend political and economic restrictions, through a project that is a valuable model for contemporary urban regeneration elsewhere.

Click to Watch Video


El Valle Trenzado aims to recover the pedestrian’s traffic footprint.
The system aims to give voice to the Vinalopó river. The sinuous braids have no relation to the orthogonality of the city. These squiggly lines shape thes lopes. Offer more comfortable routes and incorporate the possibility of crossing the river to continue the ride.
The roads that float on the untouchable riverbed of concrete, become the heroes of the reconquest. And they blur the difference between bridge and path, becoming a graphic thought solved by a material abstraction. A single bridge becomes a network of trails which fold, bend, stretch, tighten, disperse, curve, and of course twist.
The vegetation is also a material. Native species and trees help to build the shadow of the forest. A system based on the experience, understanding and empathy to connect with elegance, both sections which divide Elche.The valley has already started plaiting, now reduced to infrastructural minimums, and over time they will allow the flourishing of urban activities.

BARRIE_HO

BARRIE_HO_archmarathon

BARRIE HO Architecture Interiors (BHA), founded in 1999 by Mr. Barrie Ho MH, is a Registered Practice in the Hong Kong Institute of Architects and in the Association of Architectural Practices (AAP List), as well as in the Band 3 Architectural Consultant List (HKIA List)(AAP List) of the HKSAR Architectural Services Department, and an Institutional Member of the Hong Kong Green Building Council.
Empowered by the unique design philosophy of “Unification of Diversification”, BHA collects over the past 15 years a wide spectrum & variety of projects, spanning from Institutional & Community Architecture, Conservation and Restoration of Historical Architecture, Metropolitan Planning, Corporate Architecture, Hospitality Architecture, Shopping Mall, Residential Architecture, and Urban Landscape.

Main projects:
Museum for Contemporary Living @ Huizhou, PRC 2014
Hong Kong Federation of Women T.S. Kwok Service Centre @ Hong Kong 2013
Skynet for Logo Square @ Hong Kong 2013
City Art Square@ Hong Kong 2008
Communal Park for Institute of Vocational Education Shatin @ Hong Kong 2012
Headquarters of HKCAAVQ and ERB@ Hong Kong 2013
The Mercer, Boutique Hotel @ Hong Kong 2012
Cantonyama@ Hong Kong 2012
Home Square @ Hong Kong 2012
iCube @ Zhuhai, PRC 2012

www.barrieho.com


THE MERCER

BARRIE HO


THE MERCER

BARRIE HOarchmarathonBARRIE HO
19 Floor, Wyndham Place, 44 Wyndham Street,
Central, Hong Kong
www.barrieho.com
Category:
Urban design
Project selected:
THE MERCER
Location:
Hong Kong
Year:
2012

Located at Mercer Street, a hip zone in close proximity to SoHo at the outer skirts of Central.
The whole tower is 25 stories on a podium at a corner site between Mercer Street and Jervois Street.
The Mercer tower is now visible on the skyline of the Hong Kong Island, facing the Victoria Harbour.It is also the recent style of Barrie Ho Architecture Interiors Ltd to reintroduce and reinterpret fundamental architectural elements with the coordination of the most basic of colours, black, white and grey.
The ground floor accommodates a Lobby Entrance purposely opened to connect with the cafe lounge. Amenities are situated across 4 levels of the podium, accommodating restaurants, gymnasium and business centres.
More interestingly, hip and boutique swimming pools are introduced creating an oasis within the tight site.
The 25 storeys are subdivided into 5 zones, with the lower 4 floors designed for guest rooms, the upper 4 houses and 2 executive guest rooms which weave between black and white patterns. The interior is also a simple but powerful black and white and grey.


SUPERMACHINE STUDIO

SUPERMACHINE_STUDIO_archmarathon

Pitupong Chaowakul founded the design studio by himself in 2009, called Supermachine Studio. The office is constantly doing various types of design projects.
In early 2010, he was commission to be a design director of one of the biggest outdoor event in Thailand called Big Mountain Music Festival.
Supermachine Studio’s works have recently been recognized and published internationally.
In 2012, their works are selected to be part of Thailand’s pavilion exhibition at Venice Architecture Biennale, Italy.

Main projects:
Harbormall,Cholburi, Thailand, 2009
Autostella showroom, Bangkok, Thailand, 2009
Sansiri’s Wyne Sales Gallery, Bangkok, Thailand, 2010
Big Mountain Music Festival 1-6, Saraburi, Thailand, 2010-2014
Bangkok University Creative Center, Bangkok, Thailand, 2011
Tukcom Sriracha, Cholburi, Thailand, 2012
Saatchi & Saatchi Bangkok, Bangkok, Thailand, 2011
Bangkok University Imagine Lounge, Bangkok, Thailand, 2012
Bangkok University Activity Center, Bangkok, Thailand, 2013
Yim Huay Khwang Hostel, Bangkok, Thailand, 2014

supermachine.wordpress.com


SAC: STUDENT ACTIVITY CENTER

SUPERMACHINE STUDIO

Photos courtesy of Wison Tungthunya

SAC: STUDENT ACTIVITY CENTER

SUPERMACHINE STUDIOarchmarathonSUPERMACHINE STUDIO
57/7 Soi Chokchairuammit 16/13
Jompol Jatujuk Bangkok 10900 Thailand
supermachine.wordpress.com
Category:
Education
Project selected:
SAC: STUDENT ACTIVITY CENTER
Location:
Bangkok University, Rangsit Campus
Year:
2013
SAC (Student Activity Center) is one of the most challenging projects that Supermachine studio has to do for Bangkok University from quite a number that we have done for the campus. It is not only because of the complexity of the program but also the 2,200 sq.m. project has to be on the 20+ year old building that used to be a dormitory. It is the most drastic building transformation that we have done to date.
SAC consists of diverse facility space, mainly for out-of-classroom ones, from photo studio, music rehearsal room, Thai dance club, 20+ faculty rooms, meeting rooms to POM POM cheer leader training hall. All of the students’ programs have to be accommodated into the existing structure of the building that was not designed for.
The old building was a 32 compact room dormitory inserted with 12 compact courtyards. The 90 meter long building was low, dark and damaged from the great flood in Thailand in 2011. The main operation is to merge 2 gable roofs into a new single roof with new structure to make the space more livable for the increasing number of users. The outer skin of the building is re-clad though out with single material which is a cedar shingle. Half of the inner space are kept intact but repainted systematically the existing corridor is yellow while 4 of the voids are modified, made public and painted into 5 different colors; purple, green, pink and turquoise. Natural light is brought in through the void skylights to make sure that the new space is bright enough. At the rear end of the building is a completely new structure as it has to house the BU POM POM club. When completed the 16 meter high gym will be the new training ground for the famous cheer leader team of Bangkok University that has won a lot of competitions internationally.
Given a nickname like a chocolate while being developed, “Toblerone”, SAC has been transformed from a simple program dorm into a complex programmed public building compressed into one long stick. Architecture also can be “Recycled.”

DANIEL MODÒL

DANIEL-MODOL_archmarathon

Graduated as an architect from Barcelona’s School of Architecture (ETSAB) in 1997, Daniel Mòdol has been teaching at the prestigious Elisava School of Design in Barcelona. Since 1999 he has been Professor at ETSAB’s Urbanism and Territorial Planning Department.
In the field of Urban Planning, he has collaborated for a number of years with some of the most renowned Architecture and Urbanism Spain-based studios.
From his own Architecture and City Planning Studio, Daniel Mòdol Urbanism+Architecture, set up in 2004, he has carried out some large scale work on reorganising the city.

www.danielmodol.com


ENERGIEBUNKER

IBA HAMBURG


ENERGIEBUNKER

IBA HAMBURGarchmarathonIBA HAMBURG
Am Zollhafen 12
D - 20539 Hamburg, Germany
www.iba-hamburg.de
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
ENERGIEBUNKER
Location:
Hamburg, Germany
Year:
2013

From a portent to a power station: the inner structure of this air raid bunker, dating from 1942−43 and located in a working-class area within the Reiherstieg district, was destroyed by controlled detonations after World War II, and the giant edifice, with its concrete walls up to three metres thick, sank into a sixty-five-year slumber.
Following lavish redevelopment, the “Energy Bunker” now serves as a model for intelligent, decentralised energy supply – as a power station, it provides electricity and heat for the neighbouring “Global Neighbourhood”, and other places within the district, and, as a viewing platform, presents panoramas from the Elbe Islands to Hamburg city centre.
The café and an exhibition on the history of the structure, installed above, have made it a popular day trip destination; around 60,000 people alone visited in 2013, the IBA Presentation Year. The photovoltaic modules mounted on the south façade and the solar thermal collectors on the roof proclaim afar the building’s new purpose.
The interior, about twenty-seven metres high and lined with columns, is a sort of inner sanctum, with more energy generation and storage units, including various combined heat and power (CHP) plants and a 2,000-cubic-metre heat storage reservoir filled with water. The “Energy Bunker” is also setting the standard for local heat grids worldwide. Its iconic status for the IBA Hamburg and the Elbe Islands encourages a change of perspective within Hamburg and far beyond.
The total cost of the project comes to around € 27 million, of which approximately € 11.7 million was spent on the technology and the heat grid (excluding the solar casing). This money was boosted by the European Union, with around € 3.1 million from the ERDF (European Regional Development Fund). The solar casing was also supported by funds from the Hamburg Climate Protection Concept.


IBA HAMBURG

IBA HAMBURG_archmarathon

Shaping the future of the city in the 21st century… This is a challenge that has been taken up by the IBA Hamburg International Building Exhibition, with projects that make an innovative and sustainable contribution to current issues of urban development.
The IBA project occupies an area of 35 square kilometres on Hamburg’s Elbe islands of Wilhelmsburg and Veddel and in the Harburg Upriver Port. This is an area inhabited by 55,000 people of more than 100 different nationalities.
The IBA Hamburg is a model of sustainable and future-oriented inner city development. For the task of quality assurance IBA Hamburg has set out seven criteria of excellence which all projects must meet – from innovative quality to versatility to suitability for presentation.

Main projects:
Energy Bunker
Energy Hill
BIQ
Future Concept “Renewable Wilhelmsburg”
Gateway to the World Educational Centre
Global Neighborhood
World Commercial Park
Wilhelmsburg Central
New Building of the State Ministry for Urban Development and the Environment
New Routes around the Spreehafen

www.iba-hamburg.de