Mixed Tenure Housing winner

STUDENT HOUSING by DataAE & H Architects

DATAAE & H ARCHITECTS


STUDENT HOUSING

DATAAE & H ARCHITECTSarchmarathonDATAAE & H ARCHITECTS
Montserrat, 22, 2º 2ª
08201 Sabadell (Barcelona), Spain
www.harquitectes.com
www.dataae.com
Category:
Mixed tenure housing
Project selected:
STUDENT HOUSING
Location:
St Cugat, Barcelona, Spain
Year:
2012
Jury motivation
Student Housing, Barcelona displays a process of construction allowing a highly economic and sustainable performance. It gives genuine possibilities for new public spaces, generating a strong identity to the students’ living and working spaces.

Click to Watch Video

The new university housing for students is located on the same plot as the School of Architecture of Vallès, BARCELONA TECH. The project aims to adapt to the low density of the urban surroundings, prioritizing the direct relationship between the students housing and the campus. This condition is archived with a low building, composed by a ground floor and one storey without elevators, formed by two parallel blocks separated with a central community atrium, which promotes the students relationship with nature.
The project is designed based on industrialized constructions through the use of only one typology of housing made of precast concrete without partition walls. Each unit has just the necessary fixed elements, which allows for guaranteeing habitability, by simplifying finishing in order investing in energy efficiency.
Most of the components are installed and assembled with dry-build systems so every module and its finishing can be dismantled and be reused or highly recyclable. The building is layered over two floors in order to take advantage of the existing topography, making accessible entrances without elevators and reducing in 50% the area used for corridors and stairs. The central atrium is covered in order to create an intermediate bioclimatic space that makes the energy efficiency of the building increase and, at the same time, economizes the building enclosure.


R50 by ifau und Jesko Fezer | HEIDE & VON BECKERATH

ifau und Jesko Fezer | HEIDE & VON BECKERATH


R50

ifau und Jesko Fezer | HEIDE & VON BECKERATHarchmarathonifau und Jesko Fezer | HEIDE & VON BECKERATH
Kantstraße 152
10623 Berlin
www.ifau.berlin.heimat.de
www.heidevonbeckerath.com
Category:
Mixed tenure housing
Project selected:
R50
Location:
Berlin, Germany
Year:
2013
Jury motivation
The innovative methodology and design thinking opens up many possibilities for much needed affordable housing everywhere. It transforms a neglected urban area into a highly liveable and sustainable laboratory for collective housing.

Click to Watch Video
Click to Watch Video



The building for the R50 joint building venture consists of 19 distinct apartments and large rooms and areas for all residents. It is situated in a post-war residential neighbourhood in Berlin Kreuzberg which comprises diverse housing developments.
The six-storey detached building has three apartments on each level, as well as a basement and an attic. The reinforced concrete structure was designed to minimum requirements.
Combined with the reduced and partly exposed infrastructure, the independent modular timber facade and apertures specifically developed for this building and the all- around balconies on each level, it provides great flexibility for the layout of floor plans.
Meeting the owners’ aspiration for collective and affordable living the architectural concept is based on a robust and simple structure with carefully detailed connections on different scales. Each apartment was developed in an intensive process of consultations, discussions and design.