Arts

SONGWON ART CENTER

MASS STUDIES

Photos courtesy of Kyungsub Shin

SONGWON ART CENTER

MASS STUDIESarchmarathonMASS STUDIES
Fuji Bldg. 4F 683-140 Hannam 2-dong Yongsan-gu
Seoul 140-892, Korea
www.massstudies.com
Category:
Arts
Project selected:
SONGWON ART CENTER
Location:
Seoul, Korea
Year:
2012

Buk-Chon, where Songwon Art Center is located, is one of the few areas that were less affected by the heavy wave of development that has been sweeping through Korea since the fifties.
The townscape is based on an irregular network of streets that weave through the area, where the han-ok is the dominating architectural typology. During the past 10 years Buk-Chon has seen lots of buzz primarily caused by the newfound interest of the public on the traditional townscapes. Han-oks (traditional Korean houses) have become a subject of admiration again, and many commercial/ cultural businesses have been brought into the area to take advantage of this setup.
In this social context, it is consensual that any new development in the area intrinsically faces the challenge to simultaneously conserve existing values, and contribute in a new way to what already is. Not surprisingly, with our project we faced numerous restrictions and conditions that were inherent to the site. The design development process took an unusual amount of time – as we neither wanted this project to become a compromise to the restrictions nor a mere negotiation between the contextual obligations. The design is a result of optimizing the parameters, sensitively reacting to the surrounding and simultaneously developing a rigorous logic.


MUSEUM FOR ARCHITECTURAL DRAWING

SPEECH TCHOBAN & KUZNETSOV AND NPS TCHOBAN VOSS

Photos courtesy of Roland Halbe

MUSEUM FOR ARCHITECTURAL DRAWING

SPEECH TCHOBAN & KUZNETSOV AND NPS TCHOBAN VOSSarchmarathonSPEECH TCHOBAN & KUZNETSOV AND NPS TCHOBAN VOSS
Rosenthaler Straße 40/41
D-10178 Berlin, Germany
www.speech.su
www.nps-tchoban-voss.de
Category:
Arts
Project selected:
MUSEUM FOR ARCHITECTURAL DRAWING
Location:
Berlin, Germany
Year:
2013

With its minimalistic design, the building interacts well with its diverse architectural surroundings delivering a thoughtful addition to its historical site.
The freedom of form and the large-scaled fragments of architectural drawings on the façade are meant to evoke the interest of the viewer to explore the museum’s exhibition. Each storey has its own motif molded in in-situ concrete, which unwinds repetitively around the building. The same design motifs reappear in the interior.
The museum includes a library at the entrance, exhibition rooms on the first and second floors, an archive on the third, and small retreat room with a glass front, for the visitors to browse through the exhibition catalogue, take notes, have a conversation outside the exhibition area, or simply enjoy the view of the park.


JIANAMANI VISITOR CENTER

TEAMMINUS


JIANAMANI VISITOR CENTER

TEAMMINUSarchmarathonTEAMMINUS
Rm 815. Bld B. Dongsheng Plaza
Wu-Dao-Kou, Beijing 10083, China
www.teamminus.com
Category:
Arts
Project selected:
JIANAMANI VISITOR CENTER
Location:
Yushu, Qinghai, China
Year:
2013

Yushu is a highly regarded religious center to Tibetans. Its significance comes mainly from Jianamani, the world’s largest Tibetan Buddhist cairn.
The Jianamani Visitor Center serves both visitors and the local community. To visitors and pilgrims, it provides information about Jianamani and its history complemented by viewing the surrounding historical sites. To local Yushu-ers, it provides a post office, a clinic, public toilets and a small research archive.
The Jianamani Visitor Center is mainly built with the local construction techniques. The stone masonry is done by local masons, using the same kind of local rock from which Mani stones are carved. The railings around the roof terrace and the observation decks are made of wood, with some parts recycled from earthquake debris.


EXPO-GATE

SCANDURRA STUDIO

Photos courtesy of Filippo Romano

EXPO-GATE

SCANDURRA STUDIOarchmarathonSCANDURRA STUDIO
Via Legnano 28
20121 Milan, Italy
www.scandurrastudio.com
Category:
Arts
Project selected:
EXPO-GATE
Location:
Milano, Italy
Year:
2014

The project features a great open space, a central square between two booth-like pavilions: the gate to EXPO 2015. The central square is conceived as a fascinating void, an empty space which can host different kind of events. This openness represents a vibrant exchange that will be peculiar of the city of Milan before and during EXPO 2015. The new Info point, expression of lightness, will showcase the oncoming events, without becoming the main character itself. The external structures of the pavilions have been expressly designed in order to host different kinds of communications media.
The project is realized following the principles of lightness, transparency and modularity.
These aesthetics evoke impressive areal frameworks such as Eiffel’s structures and other researches on the meaning and power of lightness. The purpose of the project is indeed in the range of these reference points, connected to sustainability and low-impact building strategies. It is a complex combination of simple elements, using basic technologies and fully recyclable materials. Easy to build.


MARSAN MEDIA LIBRARY

ARCHI5

Photos courtesy of Sergio Grazia

MARSAN MEDIA LIBRARY

ARCHI5archmarathonARCHI5
48-50 rue Voltaire
93100 Montreuil, France
www.archi5.fr
Category:
Arts
Project selected:
MARSAN MEDIA LIBRARY
Location:
Place de la Caserne Bosquet,
40000 Mont-de-Marsan, France

Year:
2012

The Media Library is a strong cultural symbol for the Marsan urban area. It is a place of discovery, gatherings and exchanges for its users. It is a visible, distinctive building without being overpowering.
The Media Library stands in the middle of the Bosquet barracks, and care has been taken to augment the dialogue with the place’s strong architectural whole.
With its clean envelope of pure geometric lines, a 197 ft x 197 ft square, the building complies with the classical layout yet contrasts with its austerity by offsetting the system with a corner opening onto the city.
The Media Library confirms its identity from whatever angle it is viewed. At night it becomes a lantern that brings the square to life, turning it into an inviting, open and transparent space.
User intimacy is created by the strong architectural elements that inspire visual interplay.
It may well be this «surprise», almost hidden, patio that makes the building so popular with the public.