Education

SAC: STUDENT ACTIVITY CENTER

SUPERMACHINE STUDIO

Photos courtesy of Wison Tungthunya

SAC: STUDENT ACTIVITY CENTER

SUPERMACHINE STUDIOarchmarathonSUPERMACHINE STUDIO
57/7 Soi Chokchairuammit 16/13
Jompol Jatujuk Bangkok 10900 Thailand
supermachine.wordpress.com
Category:
Education
Project selected:
SAC: STUDENT ACTIVITY CENTER
Location:
Bangkok University, Rangsit Campus
Year:
2013
SAC (Student Activity Center) is one of the most challenging projects that Supermachine studio has to do for Bangkok University from quite a number that we have done for the campus. It is not only because of the complexity of the program but also the 2,200 sq.m. project has to be on the 20+ year old building that used to be a dormitory. It is the most drastic building transformation that we have done to date.
SAC consists of diverse facility space, mainly for out-of-classroom ones, from photo studio, music rehearsal room, Thai dance club, 20+ faculty rooms, meeting rooms to POM POM cheer leader training hall. All of the students’ programs have to be accommodated into the existing structure of the building that was not designed for.
The old building was a 32 compact room dormitory inserted with 12 compact courtyards. The 90 meter long building was low, dark and damaged from the great flood in Thailand in 2011. The main operation is to merge 2 gable roofs into a new single roof with new structure to make the space more livable for the increasing number of users. The outer skin of the building is re-clad though out with single material which is a cedar shingle. Half of the inner space are kept intact but repainted systematically the existing corridor is yellow while 4 of the voids are modified, made public and painted into 5 different colors; purple, green, pink and turquoise. Natural light is brought in through the void skylights to make sure that the new space is bright enough. At the rear end of the building is a completely new structure as it has to house the BU POM POM club. When completed the 16 meter high gym will be the new training ground for the famous cheer leader team of Bangkok University that has won a lot of competitions internationally.
Given a nickname like a chocolate while being developed, “Toblerone”, SAC has been transformed from a simple program dorm into a complex programmed public building compressed into one long stick. Architecture also can be “Recycled.”

EPOKA SOCIAL CENTER & DEPARTMENT OF ARCHITECTURE

ZAMBAK ARCHITECTS + CORDA


EPOKA SOCIAL CENTER & DEPARTMENT OF ARCHITECTURE

ZAMBAK ARCHITECTS + CORDAarchmarathonZAMBAK ARCHITECTS + CORDA
Zuhuratbaba Mahallesi Incirli Caddesi No:55 34147
Bakirkoy Istanbul, Turkiye
www.zambakmimarlik.com
Category:
Education
Project selected:
EPOKA SOCIAL CENTER & DEPARTMENT OF ARCHITECTURE
Location:
Tirana, Albania
Year:
2013

Epoka Social Center and Department of Architecture (ESC+DA) building is part of the Epoka University Campus in Tirana, capital of Albania. ESC+DA is the third completed building of the Epoka Campus project, it is a product of analysis derived by the coexistence with the rest of the campus, a reflection of major campus design principles as well as a fit to its reformulated program.
Subsequent reforms brought change to the content and the program of the building. ESC+DA was asked to host a variety of activities requiring amalgam of spatial relations. While the building hosts the university’s most emerging department, some of the functions like the conference hall, the cafeteria and the canteen, the student social clubs and the library give answers to the university’s social spatial needs. Lining the southern edge of the campus, the ESC+DA with its northern courtyard create its main public area.
Designed to hold the architectural department building, the ESC+DA, through spatial composition and interior design principles, aims to play a role in the architectural education. The materialization of the design decisions are considered inside this specific framework. The space defining elements and the infrastructural system serving to the building become part of a transparent network. Thus, the transparency of the structural, the mechanical, and the electrical systems of the building becomes an educational tool for the students of architecture. In this framework it is thought to express the essence of each material, therefore the effects on the space they define.


DPS KINDERGARTEN SCHOOL

KHOSLA ASSOCIATES


DPS KINDERGARTEN SCHOOL

KHOSLA ASSOCIATESarchmarathonKHOSLA ASSOCIATES
No.646, 1st 'D' Main Road,
Domlur Layout, Bangalore 560071
www.khoslaassociates.com
Category:
Education
Project selected:
DPS KINDERGARTEN SCHOOL
Location:
Bangalore, India
Year:
2013

The primary challenge was to design and complete construction of the first 35,000 sft. Kindergarten block within a 6-month time span at an efficient cost of Rs.1200/sft (USD $20/sft). The efficiencies of designing and constructing a building so rapidly had to be balanced with what we believed in; creating a warm, playful and welcoming environment for these young children that would be filled with natural light and ventilation. We set out to achieve our goal by creating an efficient modular system that we could use as building blocks. We looked at the basic module of a 700 sft classroom (35ft x 20 ft.) that could be repeated horizontally, or stacked one atop the other.
It is our hope as architects that we are able to take this simple yet effective typology further to other franchises in the region.


THE KITE

C+S Architects

Photos courtesy of Alessandra Bello, Pietro Savorelli

THE KITE

C+S ArchitectsarchmarathonC+S Architects
Piazza San Leonardo 15
31100 Treviso, Italia
web.cipiuesse.it
Category:
Education
Project selected:
THE KITE
Location:
Fontaniva, Padova, Italy
Year:
2013

1.14 is a team, a group of educators, work to support families taking care of their children after the school hours and during holidays. 1.14 use a new pedagogical approach, which is different according to the age of the children: from 1 to 6 year old everything is worked out as a game.
The owners of the school, who are also managing the program, worked with C+S Architects believing that a ‘holistic approach’ could form the right space for the pedagogic aim, at the same time being in relationship with the environment, with the budget and with the short times of delivering.
This complex is the first of a series of interventions, which 1.14 has the intention to build in Italy to spread their vision.
1.14 the kite is a building formed around the pedagogical aims.
It is a big roof, a kite which has been captured during its flight to become the repair under where activities take place. The building’s orientation towards south produces an opposite north opening which benefits of the shadow during summer time. The kite is a thick concrete made structure, without any insulation working with its own thermal inertia to protect from the summer heat and creating a constant temperature inside the spaces. The space inside is divided into two main parts: a bigger multifunctional space and a smaller space for the younger children. Each space has its own wcs and service spaces.
A series of labs, race tracks, sand arenas and swimming pools design the open-air space.
In the inside, the kite is enriched by color and matter. Its spaces are flexible and open.
A path is unfolded through the kite to connect all the different activities which can be activated.