Mixed tenure housing

R50

ifau und Jesko Fezer | HEIDE & VON BECKERATH


R50

ifau und Jesko Fezer | HEIDE & VON BECKERATHarchmarathonifau und Jesko Fezer | HEIDE & VON BECKERATH
Kantstraße 152
10623 Berlin
www.ifau.berlin.heimat.de
www.heidevonbeckerath.com
Category:
Mixed tenure housing
Project selected:
R50
Location:
Berlin, Germany
Year:
2013

The building for the R50 joint building venture consists of 19 distinct apartments and large rooms and areas for all residents. It is situated in a post-war residential neighbourhood in Berlin Kreuzberg which comprises diverse housing developments.
The six-storey detached building has three apartments on each level, as well as a basement and an attic. The reinforced concrete structure was designed to minimum requirements.
Combined with the reduced and partly exposed infrastructure, the independent modular timber facade and apertures specifically developed for this building and the all- around balconies on each level, it provides great flexibility for the layout of floor plans.
Meeting the owners’ aspiration for collective and affordable living the architectural concept is based on a robust and simple structure with carefully detailed connections on different scales. Each apartment was developed in an intensive process of consultations, discussions and design.


BASKET APARTMENTS

OFIS

Photos courtesy of Tomaz Gregoric

BASKET APARTMENTS

OFISarchmarathonOFIS
Tavcarjeva 2
1000 Ljubljana, Slovenia
www.ofis-a.si
Category:
Mixed tenure housing
Project selected:
BASKET APARTMENTS
Location:
Paris, France
Year:
2012

The project is located on a long and very narrow site, on the edge of Parc La Vilette in Paris’s 19th district, within an urban development done by Reichen & Robert architects. On the northeast, new Paris tram route is passing along the site. The site is bordering with tram garage on the southwest, above which is a football field. The first 3 floors share the wall with the tram garage.
The parcel has a very particular configuration; 11m in width and extending approximately 200m north-south. This foreshadows the importance of processing the eastern facade overlooking the extension of the street Des Petits Ponts which hosts the tram and both cyclist and pedestrian walkways.
The long volume of the building is divided into two parts connected with a narrow bridge. Between two volumes there is a garden. The building has 11 floors: a technical space in the basement, shared programs in the ground floor, and student apartments in the upper nine floors. The layout is very rational and modular.
The major objective of the project was to provide students with a healthy environment for studying, learning and meeting. Along the length of the football field is an open corridor and gallery that overlooks the field and creates a view to the city and the Eiffel tower.


SLOW HORSE

ELASTICOSPA

Photos courtesy of Jacopo Riccesi, Donato Riccesi

SLOW HORSE

ELASTICOSPAarchmarathonELASTICOSPA
Strada della Giardina 10
10023 Chieri (TO), Italia
www.elasticofarm.com
Category:
Mixed tenure housing
Project selected:
SLOW HORSE
Location:
Piancavallo, Italy
Year:
2012

The all project tries to bring in a new aura, in a town developed in the seventies for mere lucrative purposes. A place that gives its best when snow covers the eyesores of architecture arrogance .
Just like a child, the building will play with snow, compacting and piling it in specific places, pre-defined by the shape of roof and facades, ice will be part of the game and stalactites the ornament of the building not only in Christmas time.
The partial demolition of the original building allowed us to use the ground floor as a entrance, with all those functions connected with governance and services of the hotel. The size of the area is slightly bigger than the building which covers a surface of 1000 square meters.
The hotel is composed of 37 bedrooms for a total of 99 beds, an entrance lobby and a big cafeteria, another important hall is located at the first floor overlooking the landscape and the sport fields.
Internal space came to be of easy use and we were able to put down plans, facades and sections that once built give back that sense of “mountain chalet” and that aura that we were so willing to find and bring out.


STUDENT HOUSING

DATAAE & H ARCHITECTS


STUDENT HOUSING

DATAAE & H ARCHITECTSarchmarathonDATAAE & H ARCHITECTS
Montserrat, 22, 2º 2ª
08201 Sabadell (Barcelona), Spain
www.harquitectes.com
www.dataae.com
Category:
Mixed tenure housing
Project selected:
STUDENT HOUSING
Location:
St Cugat, Barcelona, Spain
Year:
2012

The new university housing for students is located on the same plot as the School of Architecture of Vallès, BARCELONA TECH. The project aims to adapt to the low density of the urban surroundings, prioritizing the direct relationship between the students housing and the campus. This condition is archived with a low building, composed by a ground floor and one storey without elevators, formed by two parallel blocks separated with a central community atrium, which promotes the students relationship with nature.
The project is designed based on industrialized constructions through the use of only one typology of housing made of precast concrete without partition walls. Each unit has just the necessary fixed elements, which allows for guaranteeing habitability, by simplifying finishing in order investing in energy efficiency.
Most of the components are installed and assembled with dry-build systems so every module and its finishing can be dismantled and be reused or highly recyclable. The building is layered over two floors in order to take advantage of the existing topography, making accessible entrances without elevators and reducing in 50% the area used for corridors and stairs. The central atrium is covered in order to create an intermediate bioclimatic space that makes the energy efficiency of the building increase and, at the same time, economizes the building enclosure.


N.B.K. RESIDENCE (2)

Bernard Khoury/DW5

Photos courtesy of Ieva Saudargaite

N.B.K. Residence (2)

Bernard Khoury/DW5archmarathonBernard Khoury/DW5
3rd Floor, Street 56, Jisr Sector 77
Quarantina, Beirut 2077 7209 Lebanon
www.bernardkhoury.com
Category:
Mixed tenure housing
Project selected:
N.B.K. Residence (2)
Location:
Beirut, Lebanon
Year:
2013

Located at the ninth and last level of the Plot # 2251 project which we conceived in 2008 and for which construction ended in 2013, this three-storey apartment is articulated through an independent structure capping the building. Structurally, the apartment only shares the building’s vertical circulation core, as well as the perimeter along which its two peripheral walls lie. Beyond the ninth level, the structure of this residence becomes autonomous, rendering it morphologically detached from the edifice. The result is what resembles an independent house placed atop a building, rather than what is commonly known as a penthouse or roof level apartment.
The articulation of this project is also related to its geographic location. Virtually situated on the former demarcation line which separated east and west Beirut, this apartment opens up onto “the hell” of its city, placing it neither east nor west but in between. Whereas usual preference for Mediterranean roof apartments is to turn their backs on the urban fabric in exchange for a sea view, this apartment is oriented toward the city, taking advantage of the setbacks imposed due to the surrounding projects defining its entire periphery. These include the Maronite Cemetery, the Beirut Hippodrome and various institutional buildings. All relatively low-rise, these guarantee view corridors extending in the southwestern direction towards the Chouf mountains which subside in the southern suburbs of Beirut, as well as in the western direction and towards the former demarcation line defined by Damascus Road.