Retrofitting and refurbishment

ENERGIEBUNKER

IBA HAMBURG


ENERGIEBUNKER

IBA HAMBURGarchmarathonIBA HAMBURG
Am Zollhafen 12
D - 20539 Hamburg, Germany
www.iba-hamburg.de
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
ENERGIEBUNKER
Location:
Hamburg, Germany
Year:
2013

From a portent to a power station: the inner structure of this air raid bunker, dating from 1942−43 and located in a working-class area within the Reiherstieg district, was destroyed by controlled detonations after World War II, and the giant edifice, with its concrete walls up to three metres thick, sank into a sixty-five-year slumber.
Following lavish redevelopment, the “Energy Bunker” now serves as a model for intelligent, decentralised energy supply – as a power station, it provides electricity and heat for the neighbouring “Global Neighbourhood”, and other places within the district, and, as a viewing platform, presents panoramas from the Elbe Islands to Hamburg city centre.
The café and an exhibition on the history of the structure, installed above, have made it a popular day trip destination; around 60,000 people alone visited in 2013, the IBA Presentation Year. The photovoltaic modules mounted on the south façade and the solar thermal collectors on the roof proclaim afar the building’s new purpose.
The interior, about twenty-seven metres high and lined with columns, is a sort of inner sanctum, with more energy generation and storage units, including various combined heat and power (CHP) plants and a 2,000-cubic-metre heat storage reservoir filled with water. The “Energy Bunker” is also setting the standard for local heat grids worldwide. Its iconic status for the IBA Hamburg and the Elbe Islands encourages a change of perspective within Hamburg and far beyond.
The total cost of the project comes to around € 27 million, of which approximately € 11.7 million was spent on the technology and the heat grid (excluding the solar casing). This money was boosted by the European Union, with around € 3.1 million from the ERDF (European Regional Development Fund). The solar casing was also supported by funds from the Hamburg Climate Protection Concept.


HAVRE 69 HOUSING

AT103

HAVRE 69 HOUSING

AT103archmarathonAT103
Río Tiber 103-PH Col. Cuauhtémoc C.P. 06500 México D.F.
www.at103.net
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
HAVRE 69 HOUSING
Location:
Mexico City
Year:
2013

Havre 69 is located on the south side of Paseo de la Reforma, in Colonia Juarez, one of the most exclusive areas in Mexico City during the early 1900’s, peripheral suburbia that over the years has seen various transformations. This privileged residential neighborhood has faced many changing moments: a revolution war in the early 20th century, two destructive earthquakes -1957 and 1985-, and frozen rents for over 50 years. These phenomena have changed the face of this particular area of the city; the empty lots left from the earthquakes, change of land use and under value of the land have been its main problems. Now the new regulations that allow more density, a better public transportation and some regeneration programs in Paseo de la Reforma and the city’s downtown have renewed the neighborhood. The old 19th century structure we worked on was a building that accommodated four upper middle class families more tan a hundred years ago. Our Project fragmented these houses into 12 housing units, plus offices and two commercial front stores: a bakery and a low cost prefix menu establishment. The project opens up to the street, and brings it in through narrow plazas on the sides, it creates a new relationship between the city, the neighborhood and the abandoned old houses. Rather than a single intervention, Havre 69 opens to the immediate context, regenerating the neighborhood’s fractured texture.


KIYA RYOKAN

YUKO NAGAYAMA & ASSOCIATE

Photos courtesy of Nobutada Omote

KIYA RYOKAN

YUKO NAGAYAMA & ASSOCIATEarchmarathonYUKO NAGAYAMA & ASSOCIATE
2-19-18-5F, Kamiogi, Suginamiku,
Tokyo, Japan 167-0043
www.yukonagayama.co.jp/en
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
KIYA RYOKAN
Location:
Uwajima
Year:
2013

This is the project to renovate an old “KIYA RYOKAN”, a staying hotel founded in 1911 in Uwajima, Ehime.
At this time, it adapts the new system as a staying place; one guest a day style. In taking on this project, it became clear that it had already accumulated stories rooted in its long history. Therefore, we aim to discover new “KIYA RYOKAN” by casting a light on what is already there yet a new aspect of the story by extracting the current conditions, not by adding something.
Thus, we created vertical perspective in the interior space, where originally existed horizontal perspective.
To the floors on second level, we replaced tatami with pellucid acrylic resin base, and removed a ceiling for the wooden frame of old roof to be seen.
An 8m tall cross section provides people with new perspective. In the daytime, sunlight penetrated in through an atrium from windows at second story to floor on the first level.
We painted out all the tile of the old tiled bathroom in ink black except the ones left in a line. Extracting the parts of information of what is already there with care creates a different perspective. At night, lights through façade change its strength or color like an andon (a Japanese traditional lamp with a paper shade)
“KIYA RYOKAN” is constantly showing various faces to the town, which becomes the responsive act to the Uwajima as a whole.


GUINEUETA MARKET

DANIEL MODÒL


GUINEUETA MARKET

DANIEL MODÒLarchmarathonDANIEL MODÒL
Jordà, 14 2º3ª
08017 Barcelona, Spain
www.danielmodol.com
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
GUINEUETA MARKET
Location:
Barcelona, Spain
Year:
2012

The project had the aim of enhancing the civic function of the building as a neighbourhood meeting point, by opening up the entrance areas to the street and making an obvious connection with the external spaces.
Other aim of this project was to reunify the form of the market, reintegrating the facilities which had sprung up around the building into the main building and giving it an enlarged footprint. More space was allocated to entrance areas in order to increase the potential for commercial activity and social interaction, even when the market itself is shut.
The project was carried out in phases because the market had to remain open for the duration of the building work. The award of the project was in fact conditional on this requirement. This imposed a time factor and determined choice of materials (for example, use of concrete pre-fab 3×3 panels and ABS plastic more normally used in car manufacturing) and construction systems like steel frames in the new structure.
Around the entrance two new underground storage levels were created to provide increased floor space for the new supermarket located in the existent underground.


GIUSEPPE GARIBALDI MEMORIAL

PIETRO CARLO PELLEGRINI


GIUSEPPE GARIBALDI MEMORIAL

PIETRO CARLO PELLEGRINIarchmarathonPIETRO CARLO PELLEGRINI
Via di Vicopelago, 3129
55100 Pozzuolo, Lucca, Italy
www.pietrocarlopellegrini.it
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
GIUSEPPE GARIBALDI MEMORIAL
Location:
Caprera, La Maddalena
(Olbia Tempio), Italy

Year:
2010-2012

The Garibaldi Memorial is conceived to lead the visitor in a trip through the places and events of the general’s life. Exhibition panels, custom-designed showcases and multi-media installations present the tales of an extraordinary life.
The restoration design respects the memory of this place and uses a delicate and light touch: four small barracks become the wings of the exhibition area, flanked by smaller buildings for the reception, bookshop and public service facilities. The buildings are preserved in their original characters, with contemporary details carefully added to make the entire complex more elegant. The new metal doors and windows show the face of the general screen-printed on glass and help visitors follow the exhibition’s main theme.
In the outside areas, the aim is to enhance the site’s unique environmental beauty.
Piazza Italia is a sculptural public area where the peninsula’s stylized shape forms the flooring and faces the raised seating. The square is a symbolic homage to Italy, Garibaldi and the 150 years since the Unification, it is also a work that celebrates the future, “a sign in order not to forget”.