Workspaces

FOGO ISLAND LONG STUDIOS

SAUNDERS ARCHITECTURE


FOGO ISLAND LONG STUDIOS

SAUNDERS ARCHITECTUREarchmarathonSAUNDERS ARCHITECTURE
Vestre Torggate 22
5015 Bergen, Norway
www.saunders.no
Category:
Workspaces
Project selected:
FOGO ISLAND LONG STUDIOS
Location:
Fogo Island, Newfoundland, Canada
Year:
2010

The concept of the long studio responds to the transition of the seasons. The studio is organized in a linear from that consists of three different spaces. An open but covered area representing the spring marks the entrance to the studio and the beginning of the seasonal activity. The central portion is left open and mostly exposed to be fully immersed in all that is offered by the long summer days on Fogo Island. The end and main body of the studio is fully enclosed to provide an area of protection and solitude from the outside environment while still providing a connection to the landscape through a strategically framed view of the dramatic surrounding.
The long linear structure of this artist studio maximizes the amount of open wall and floor space. Large windows at either end and a skylight on the roof of the studio allows the maximum amount of natural light to flood the space. We have made one of the walls 1m deep to house storage, toilets and washbasins, with doors that are flush to the wall, thus avoiding any visual distraction inside the space.
The studios are placed on pillars at the end towards the sea, while the entrance area has a small concrete foundation for anchoring the construction to the landscape. With this type of construction, the studios can be placed in almost any place on the island. In addition, this allows for the studios to be pre-fabricated in a local workshop during the winter months, and then placed in the landscape in the spring.


LEITAO 653

TRIPTYQUE

Photos courtesy of Pedro Kok, Leonardo Finotti

LEITAO 653

TRIPTYQUEarchmarathonTRIPTYQUE
Avenida Europa 342
Sao Paolo, Brazil
www.triptyqueblog.blogspot.fr
Category:
Workspaces
Project selected:
LEITAO 653
Location:
São Paulo, Brazil
Year:
2012

Combines small traditional buildings and new residential towers. Inserted between two lofty towers, a long and narrow plot, the building is 4 meters wide and 25 meters high.
The studios occupying the building enjoy a smooth flow between the plates through a central tower. Alternating terraces on the 2nd floor and roof offer living areas and promote exchange and community life.
“Leitão 653” was conceived as a place of inspiration in permanent connection with the city. This connection is provided by a set of transparency affirmed the facade. The building draws a cathedral light, completely revisited, like a latticework.
The wall, multifaceted indeed plays to absorb light during the day. As for the night, light radiates as a goldsmith working in a casket. In this urban theater play scenes carved by a fine lace glass, cut and articulated as a Chinese shadow puppet show.
This gigantic panel allows smooth communication between the city and the interior of the building while providing a real solution to the constraints vis-à-vis. These scenes of transparency visible from the street (a subtle eroticism) reveal another use of the building.
The uniqueness of this project lies in its layout that encourages emulation, the expansion as a business incubator, an urban incubator.


LOGAN OFFICES

SO-IL


LOGAN OFFICES

SO-ILarchmarathonSO-IL
68 Jay Street, #501
11201 Brooklyn, New York, USA
www.so-il.org
Category:
Workspaces
Project selected:
LOGAN OFFICES
Location:
New York, USA
Year:
2012

SO – IL’s design builds on Logan’s dynamic working model and attempts to create an environment that supports a strong sense of collaboration and collectivity.
The space is divided into two identical, symmetrical rectilinear spaces. Each long room has a 65 foot continuous custom work table.
Accommodating working groups of any size, the shared desks consolidate almost every operation of the company in one place: design, production, and meetings.
The end section of each continuous table is divided by glass walls, allowing for acoustically private offices and meeting rooms to share the same work surface.
Seamless, floor-to-ceiling translucent fabric walls separate the central work areas, visually breaking down the scale of the space, while maintaining a shared environment, and allowing natural light to penetrate. A stretched PVC luminous ceiling provides totally even, shadowless lighting. Looking through layers of fabric, people and objects perpetually appear almost as if out of focus.
Fabric walls catch natural light, and like a projection screen, change colors as light changes throughout the day. Together, the seamless fabric, luminous ceiling, and continuous desks create an environment of abstraction and scalelessness, freeing those working in the space from typical expectations of use.
This abstraction, combined with the symmetry of spaces, the spatial ambiguity of the fabric, creates the illusion of reflections when looking into adjacent spaces, creating a dream-like, surreal experience.


CHILDREN’S HOSPITAL

OBR

Photos courtesy of Mariela Apollonio

CHILDREN'S HOSPITAL

OBRarchmarathonOBR
Via Ciovasso 4
20121 Milano, Italia
www.openbuildingresearch.com
Category:
Workspaces
Project selected:
CHILDREN'S HOSPITAL
Location:
Parma, Italy
Year:
2013

The design for the Children’s Hospital “Pietro Barilla” in Parma, completed in January 2013, was inspired by the criteria of humanisation and environmental psychology, reflecting the wishes of medical staff to create a place “designed around the children”, which was to be as homely as possible for the young patients.
As a consequence, the design synthesises health and functional needs with perceptual and psychological topics.
The double-skin façade becomes the architectural device that allows the interaction between the children and the environment.
The design aims to create a visual relationship between the building and its surroundings and to enhance the patients’ perception of natural phenomena – the sun moving as the hours of the day pass by, the colours of the leaves changing with the seasons..
The external layer of the façade, made of coloured vertical fins as well as transparent single glazing, reflects the surrounding context on the new hospital, whilst creating a buffer zone that allows for natural ventilation, improving indoor climate and reducing use of energy. The colours chosen for the external layer recall the chromatic palette of the natural and urban context surrounding the hospital. According to the movement of the observer, the colours cross-fade dynamically, providing an ever-changing appearance to the façade.


NEAPOLIS MEDICAL CENTER

GAMBARDELLA ARCHITETTI


NEAPOLIS MEDICAL CENTER

GAMBARDELLA ARCHITETTIarchmarathonGAMBARDELLA ARCHITETTI
Riviera di Chiaia 215
80121 Napoli, Italia
www.gambardellarchitetti.com
Category:
Workspaces
Project selected:
NEAPOLIS MEDICAL CENTER
Location:
Naples, Italy
Year:
2013

Outpatient procedures at the Port of Naples is an area of great fascination for visitors who use the cruise ships and the line to get in or out of town.
Three local sites in the basement of the building. I first entered the left side of the tunnel from Piazza Municipio welcome the new outpatient procedures that the maritime station, in connection with the ships and available to visitors to the harbor, constitute a health stable for more diverse needs of users. The three large windows of glass and metal nail-shaped Gothic return to this part of the building a unique modern assonance Anjou.
The internal restructuring therefore limited to a kind of construction that weaves a dialogue with Naples and its Gothic spiers. The choice of a functional nature is very simple: a large reception with waiting area and services for the disabled, an administrative office with adjoining sanitary or three physicians multifunctional. The routes are all clear and accessible to the disabled without any risk of overlapping flows clean and dirty.Formal choices work on a visual level detail.
The interior space is completely up seven meters painted in silver metallic paint and a gray linoleum floor folded unfolded in all environments. Shaped spire walls to divide the space segment paths playing the use of an imaginary centered in soothing tones.The partitions of the environment are just allestitive visit and do not reach the ceiling causing different areas of operation. All the work is performed with plasterboard walls so as to render the intervention reversible excluding baths that will be made independent with partitions.


NESTLÈ HEADQUARTERS

PARK ASSOCIATI


NESTLÈ HEADQUARTERS

PARK ASSOCIATIarchmarathonPARK ASSOCIATI
Via Garofalo 31
20133 Milano, Italia
www.parkassociati.com
Category:
Workspaces
Project selected:
NESTLÈ HEADQUARTERS
Location:
Milanofiori Nord, Assago, Italy
Year:
2013

The architectural design by Park Associati is based on an analytical approach to the articulated system of access to the Milanofiori Nord area, the pedestrian walkways and roads, climatic factors relating to the context and the goal of properly integrating the building into the overall masterplan. Its position as a link to an area of forest towards the north led to the development of a complex that while being based on a closed courtyard layout, enables a visual permeability to be maintained in terms of the routes that surround the building. The building has been designed in such a way as to create a visual continuity between the natural landscape of the wood at the north and the designed landscape of the site itself. The courtyard, reserved for users of the building, relates to the external landscape and is conceived as a kind of “secret garden”.
While the building appears compact and rational in plan, the elevations are articulated in a series of blocks allowing for a lighter and more fragmented composition.
The raised part of the building is embedded into the ground in a natural way to create a secluded internal space on top of which sit volumes at different levels that house the building’s main facilities. The articulation of the building envelope and the rhythm of the structure relate to the open-planned interior spaces and act as a grid for generating different configurations for the internal circulation, enabling a high degree of flexibility.
Considerable importance has been given to energy issues and levels of energy consumption. The building is expected to receive a LEED certificate (Leadership in Energy and Environmental Design) “Core and Shell” in Gold class.


TURKISH EMBASSY

HAN TUMERTEKIN


TURKISH EMBASSY

HAN TUMERTEKINarchmarathonHAN TUMERTEKIN

worldarchitecture.org/htumertekin
Category:
Workspaces
Project selected:
TURKISH EMBASSY
Location:
Ulan Bator, Mongolia
Year:
2013

The Residence of the Embassy of the Republic of Turkey in Mongolia designed by Han Tümertekin is located in the Embassies district of Ulan Bator. This government building consists of a residential area for the Representative and his family as well as space for official ceremonies and state events. Although the building serves both for official state functions and residential ones, these two distinct purposes are separated from each other as much as possible in the construction plan. The architecture of the building is based on the significant symbolic features of Turkish domestic architecture.
The gaps between the lines of precast concrete elements that give the building its up and down movement on the external façade are filled with Andesite stone from Ankara to draw attention to this geometry and reflect the architecture of the government buildings of the Turkish capital. The Turkish cultural identity is reflected upon the building in Mongolia to create a connection between Ankara and Ulan Bator.
Overall the building comprises a balanced design that meets the residential needs of a political leader and satisfies official requirements of a diplomatic domicile.


PROYECTO ROBLE

EQUIPE VOOR ARCHITECTUUR EN URBANISME


PROYECTO ROBLE

EQUIPE VOOR ARCHITECTUUR EN URBANISMEarchmarathonEQUIPE VOOR ARCHITECTUUR EN URBANISME
Lisdoddelaan 29
1087KB Amsterdam, Netherland
www.equipeamsterdam.nl
Category:
Workspaces
Project selected:
PROYECTO ROBLE
Location:
Tilburg, The Netherlands
Year:
2012

Proyecto Roble by Équipe is a grassroots project, a building embedded in the local context in the rural south of the Netherlands. The client, owner of landscaping firm Van Helvoirt Groenprojecten, had a vision for his headquarters to be a flagship model of sustainability. This was to be a key project where sustainable innovations replace money-issues as the bottom line.
The building is a custom designed environment with no standard details. The project was undertaken as a research into the potentials for creating a positive workplace. Key themes were broken down into components and expressed in the design. ‘Feel Good!’ was the catchphrase coined that encompassed the different themes as renewable energy, passive climate control, abundance of natural light and the relationship to the external landscape, which was to be a showpiece of healing environment garden.
Sustainability was been payed attention to in all stages and all scales. From a period of studying what ‘sustainability’ actually means to making sure everyone on the building site understands and embraces these principals. Thus, a new way of tendering was used, called the ‘Building-team Plus’ and a new formula was invented to document decisions on materiality and techniques. The new extension immediately catches the passing motorists eye, a sleek red form in the agrarian landscape, replete with a fully integrated photo-voltaic-panel roof and a green roof.