CHILDREN’S HOSPITAL

OBR

Photos courtesy of Mariela Apollonio

CHILDREN'S HOSPITAL

OBRarchmarathonOBR
Via Ciovasso 4
20121 Milano, Italia
www.openbuildingresearch.com
Category:
Workspaces
Project selected:
CHILDREN'S HOSPITAL
Location:
Parma, Italy
Year:
2013

The design for the Children’s Hospital “Pietro Barilla” in Parma, completed in January 2013, was inspired by the criteria of humanisation and environmental psychology, reflecting the wishes of medical staff to create a place “designed around the children”, which was to be as homely as possible for the young patients.
As a consequence, the design synthesises health and functional needs with perceptual and psychological topics.
The double-skin façade becomes the architectural device that allows the interaction between the children and the environment.
The design aims to create a visual relationship between the building and its surroundings and to enhance the patients’ perception of natural phenomena – the sun moving as the hours of the day pass by, the colours of the leaves changing with the seasons..
The external layer of the façade, made of coloured vertical fins as well as transparent single glazing, reflects the surrounding context on the new hospital, whilst creating a buffer zone that allows for natural ventilation, improving indoor climate and reducing use of energy. The colours chosen for the external layer recall the chromatic palette of the natural and urban context surrounding the hospital. According to the movement of the observer, the colours cross-fade dynamically, providing an ever-changing appearance to the façade.

Share on:  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone