JOHNSTON MARKLEE

JOHNSTON MARKLEE

JOHNSTON-MARKLEE_archmarathon

Johnston Marklee’s diverse portfolio, led by principals Sharon Johnston and Mark Lee, is unified by a singular conceptual approach to each project where the relationship between design and building technology are explored to create unique works of architecture.
While maintaining a deep commitment to architecture history and the discipline’s ongoing discourse, Johnston Marklee draws upon an extensive network of collaborators in related fields to broaden the breadth of design research, which has a particular focus on the arts.

Main projects:
HILL HOUSE, PACIFIC PALISADES, CA, 2004
VIEW HOUSE, ROSARIO, ARGENTINA, 2009
SALE HOUSE, VENICE, CA, 2004
WALDEN WILSON STUDIO, CULVER CITY, CA, 2003
MENIL DRAWING INSTITUTE AND ENERGY HOUSE, PRESENT HOUSTON, TEXAS, 2012
UCLA GRADUATE ART STUDIOS, PRESENT CULVER CITY, CA, 2011
POGGIO GOLO WINERY, PRESENT TUSCANY, ITALY, 2010
GRAND TRAIANO ART COMPLEX, PRESENT GROTTAFERRATA, ITALY, 2008
META HOUSE, PRESENT PENCO, CHILE, 2011
PAVILION OF SIX VIEWS, SHANGHAI, CHINA, 2013

www.johnstonmarklee.com


VAULT HOUSE

JOHNSTON MARKLEE


VAULT HOUSE

JOHNSTON MARKLEEarchmarathonJOHNSTON MARKLEE
1545 Pontius Avenue
CA 90025 Los Angeles, USA
www.johnstonmarklee.com
Category:
Private housing
Project selected:
VAULT HOUSE
Location:
Oxnard, California
Year:
2013

Situated in a densely developed beach site in Southern California, the Vault House challenges the typology commonly found on narrow oceanfront lots.
Instead of directing its focus on the single prime ocean view, an array of transparent interior spaces layered inside the main volume, offer a multiplicity of oblique views through the house while capturing natural light from a variety of angles. With the assembly of stacked and unidirectional vaulted rooms contained within a simple rectilinear volume, the parallel orientation of the rooms acts as a filter that extends the oceanfront view from the beachfront façade to the West through to the street at the Eastern boundary of the site.
The house was designed under the restrictions imposed by the California Coastal Commission, which require the main living area to be lifted two meters off the sand, allowing for possible tsunami waves to pass beneath the house.