Scandurra Studio

SCANDURRA STUDIO

SCANDURRA-STUDIO_archmarathon

Scandurra studio works on different kind of issues: from strategies of territorial planning to urban, architectural, interior and exhibit design, as well as artistic direction. In 2004 it achieved third place in the competition for the new headquarters of Regione Lombardia in Milan.
From 2005 it was in charge of the Corporate image for several design companies and has been designing showrooms and stands in Milan, Copenhagen, Moscow, Beijing, New York, Frankfurt and Paris. Recently, Scandurrastudio has developed and finalized various projects.

Main projects:
Maspes-Vigorelli Velodrome, International design competition, Milano – with Beretta Associati, 2012
ABB plant mitigation strategy, Invited competition – with Beretta Associati, 2012
Palladio Museum, Vicenza, 2012
FW Headquarters, Milano, 2011
Gattamelata towers housing complex, Milano, 2010
Piranesi housing complex, Invited competition, Milano – 2nd prize, 2009
Piazza Verdi redevelopment, International design competition, La Spezia, 2009
Visual mitigation of a Regasification Plant and Territorial park, Brindisi, 2009
“Gold Medal for Italian architecture 2009”, Exhibition at Triennale di Milano, 2009
Zurich Insurance Company Italian Headquarters, Milan, 2006

www.scandurrastudio.com


EXPO-GATE

SCANDURRA STUDIO

Photos courtesy of Filippo Romano

EXPO-GATE

SCANDURRA STUDIOarchmarathonSCANDURRA STUDIO
Via Legnano 28
20121 Milan, Italy
www.scandurrastudio.com
Category:
Arts
Project selected:
EXPO-GATE
Location:
Milano, Italy
Year:
2014

The project features a great open space, a central square between two booth-like pavilions: the gate to EXPO 2015. The central square is conceived as a fascinating void, an empty space which can host different kind of events. This openness represents a vibrant exchange that will be peculiar of the city of Milan before and during EXPO 2015. The new Info point, expression of lightness, will showcase the oncoming events, without becoming the main character itself. The external structures of the pavilions have been expressly designed in order to host different kinds of communications media.
The project is realized following the principles of lightness, transparency and modularity.
These aesthetics evoke impressive areal frameworks such as Eiffel’s structures and other researches on the meaning and power of lightness. The purpose of the project is indeed in the range of these reference points, connected to sustainability and low-impact building strategies. It is a complex combination of simple elements, using basic technologies and fully recyclable materials. Easy to build.