Landscape and Public Spaces

THULA FORT RESTORATION

ABDULLAH AL-HADRAMI

Photos courtesy of Abdullah Al-Hadrami

THULA FORT RESTORATION

ABDULLAH AL-HADRAMIarchmarathonABDULLAH AL-HADRAMI

Category:
Landscape and Public Spaces
Project selected:
THULA FORT RESTORATION
Location:
Thula, Amran, Yemen
Year:
2011

Thula is a small town fortified by a stone wall 1,162 meters in length and constructed of oblique, yellow sand stone. Twenty-six watch towers of varying shapes intersect the town wall, as well as four main gates. After the revolution of 1962, the town needed additional openings in the perimeter wall to access a road which had been recently built.
Urbanization was underway along the new road in the north east section of the old town until the project was realized in October 2003.
The goals of the project were to protect and save the numerous constructed and natural elements: agriculture terraces, catchments with traditional water channels, cisterns and burial sites. Additionally, the project sought to protect the cultural landscape, and to create jobs and provide local household income through the work of rehabilitating the large site.
During the rehabilitation work of the old stepped road from the lower gate, which was discovered in the course of project execution, to the upper gate of the fortress in 2009-2010, team members uncovered a complex of previously unknown buildings. The construction details show a gate with all of its annexes, towers, entry points with arches, pathways, walls, stairs and climbing passages. The rehabilitation and restoration project at least unlocks some of the mysteries of this historic site, expanding the world’s knowledge of the Sabaean kingdom and adding valuable information to the history of the ancient Arabia Felix and its rich cultural heritage.


WONDERBOX

STUDIO MEEM

Photos courtesy of Manar Moursi, Susan Nour, Yasmin Elayat

WONDERBOX

STUDIO MEEMarchmarathonSTUDIO MEEM
22 Abdel Khalek Tharwat St, 3rd Floor, Downtown, Cairo 11638, Egypt
www.studiomeem.me
Category:
Landscape and Public Spaces
Project selected:
WONDERBOX
Location:
Cairo, Egypt
Year:
2014

The Wonderbox project was a contemporary revival of the extinct Egyptian theater box storytelling tradition. Conceived by Aida el Kashef and commissioned by Mahatat for Contemporary Art, the project was a collaboration between 9 artists of different backgrounds. Studio Meem, along with architect Mohamed Hassan worked on the design and construction of two boxes that were brought to life in a month-long series of live performances which traveled throughout Cairo. The first sandook’s design was inspired by the mirrored Islamic patterns of mosques in Iran and small grocery shops in Cairo. Seeing that mirrors were also employed as animation tools in the praxinscope-like techniques used inside the traditional boxes, it was decided that mirrors in an Islamic pattern would be projected on a geodesic sphere. The form of a sphere was employed because of its purity and the desire to connect visually to magic crystal and disco balls. The sphere was built as two geodesic domes that fit perfectly onto each other and these domes were further broken into 2 types of triangles that were attached together by joints that could be connected and disconnected. For the second sandook, the form was derived from ice-cream carts that one sees regularly around Cairo. The ice cream was meant to disarm the viewer who would be called at by its everyday familiar sight with a slightly different palette of colors and form only to discover a whole set of digital wonders to be experienced by peeping through its holes.


AUGMENTED STRUCTURES

ALPER DERINBOĞAZ

Photos courtesy of Maurizio Braggiotti

AUGMENTED STRUCTURES

ALPER DERINBOĞAZarchmarathonALPER DERINBOĞAZ
Inönü Caddesi Gümüşsuyu Mahallesi 41 İndigo Apt. Kat:7 Daire 7, 34437, Beyoğlu, İstanbul, Turkey
www.salonarchitects.com
Category:
Landscape and Public Spaces
Project selected:
AUGMENTED STRUCTURES
Location:
Istanbul, Turkey
Year:
2013

Augmented Structures is a public space project. In 2011 Augmented Structures v1.1 was realized as the first large scale public space project that incorporate the new media technologies and digital fabrication at the scale of architecture accompanied by the exhibition “Augmented Structures v1.1: Acoustic Formations / Grande Rue de Pera (İstiklâl Caddesi ) ”.
Both the exhibition material and the public space installation are dedicated to the flows of Grand Rue de Pera (İstiklâl Street), a significant social axis of Istanbul, and they are located in the very center on this axis, a public square that witnesses a great amount and a diverse range of passengers and activities everyday.
Augmented Structures project, dealing with this complex physical and social formation aims at interpreting the information gathered from the street and representing it visually and aesthetically.
Transforming the sound of this lively street into a multi-levelled new media work and blending the borders between disparate disciplines in a way that they become inseparable, the installation and the performance above all contribute to the urban experience itself. The work is a part of a not static but becoming organization and mimics this characteristics of the environment. Therefore Augmented Structures is a form of architecture in a continuous process of development, change and transformation.


REDEVELOPMENT OF THE NEW WATERFRONT IN THESSALONIKI

NIKIFORIDIS-CUOMO ARCHITECTS

Photos courtesy of P. Nikiforidis, B. Cuomo, Aerial Photo, E. Attali, G Gerolimpos, I. Kaktsis, G. Giasaris, Baltzis

REDEVELOPMENT OF THE NEW WATERFRONT IN THESSALONIKI

NIKIFORIDIS-CUOMO ARCHITECTSarchmarathonNIKIFORIDIS-CUOMO ARCHITECTS
Vlatadon 1, 54634 Thessaloniki, Greece
www.nikiforidis-cuomo.com
Category:
Landscape and Public Spaces
Project selected:
REDEVELOPMENT OF THE NEW WATERFRONT IN THESSALONIKI
Location:
Thessaloniki, Greece
Year:
2014

In 2000, the Municipality of Thessaloniki launched an International Architectural Competition for the redevelopment of the New Waterfront and in 2006 the construction of the 1st prize begun. The first part (around 75800m2) was completed in 2008 and the second part (around 163000m2) started in 2011 and was completed in 2014. The total length of the New Waterfront is 3,5km.
The New Waterfront of Thessaloniki is a linear place with relatively limited depth and big length, a fact that gives it the characteristics of a “front”, of a thin layer, inserted on the difficult and challenging limit between land and sea, between natural and constructed landscape.
For the waterfront of the New Waterfront, two major characteristic areas are distinguished, which set the principles for the basic choices of the proposal.
The breakwater: an ideal place for walking, without interruptions, without distractions. The “walker” is exposed to the light, to the open perspective, and has a continuous walk on the charming limit between two opposites: the stability of the massive breakwater – the instability and lucidity of the liquid element.
The green spaces: at the inner side of the coast, 13 green spaces were formed, as a succession of “green rooms – gardens”, each with a special thematic characteristic. It’s not about big “parks”, but “rooms” of small size that remind of the domestic gardens that existed in the area and used to reach the natural seashore, before the landfill of the coast.


TAGUS LINEAR PARK

TOPIARIS

Photos courtesy of João Morgado Architectural Photography

TAGUS LINEAR PARK

TOPIARISarchmarathonTOPIARIS
Rua Fradesso da Silveira 8, Lisboa, Portugal
www.topiaris.com
Category:
Landscape and Public Spaces
Project selected:
TAGUS LINEAR PARK
Location:
Póvoa de Santa Iria, Portugal
Year:
2013

The Park is an area of 14ha conquered to the industrial private sector. Adjacent urban communities are given recreation opportunity in direct contact with the riverside, which was until recently blocked by large industrial lots. The objective was to rethink urban public space within a complex universe of urban, industrial, agricultural and natural landscape. A greenway was designed, grounded in the landscape’s natural and cultural features, with recreational options, safeguarding the existing natural systems, promoting the ecological regeneration of damaged areas, hence effectively sustainable.
The park combines a multifunctional area, FISHERMEN’S BEACH, set by the riverside within a former sand deposit, and 6 km of PEDESTRIAN TRAILS along roads, streams and drainage ditches. A 700m long raised wooden path connects to a Bird Observatory built from old pallets.
The FISHERMEN’S BEACH combines of diverse and complementary equipment intended for environmental education, leisure and informal sports: fishing platforms and shelters, picnic areas, a volleyball court, a playground with recycled tires, as well as platforms for sunbathing creating an interesting and unique Playscape. The name was inspired by the fishermen, who were sceptical at the beginning, but soon realized that the renovated space kept the sense of place that has attracted them to it in the past. Lighting is 100% solar.


NATURAL PARK HEADQUARTERS

OTO ARQUITECTOS

Photos courtesy of FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

NATURAL PARK HEADQUARTERS

OTO ARQUITECTOSarchmarathonOTO ARQUITECTOS
Calçada Ribeiro Santos 19 R/C, 1200-789 Lisboa, Portugal
www.oto.pt
Category:
Landscape and Public Spaces
Project selected:
NATURAL PARK HEADQUARTERS
Location:
Fogo Island, Capo Verde
Year:
2014

On Fogo island at an altitude of 1800 meters, amidst the crater of the volcano, lies a village of about 1200 inhabitants. The status of protected area of national interest forced the zoning of farming, with obvious limitations to construction. The outlines for the project therefore rise from the need to consolidate the identity of this protected region. Spaces for cultural and recreational interplay were thought of a feasible solution, both for the people of Chã das Caldeiras, as well as for visitors. The idea was therefore to achieve a balanced solution, where architecture and landscape become accomplices, complementary to each other. The mass of the building is constituted of a continuous skin, composed of local black masonry block – a mixture of cement and ashes from the volcano. To address the inexistence of any previous infrastructure, the building was thought of as a self-sufficient unit: solar panels and a double water grid system ensure that the buildings’ energetic needs are fulfilled throughout the year. The building is divided into two main zones: a Cultural zone, composed of a covered auditorium, an open-air auditorium, library and terrace-caffè, and an Administrative zone, which comprises meeting rooms, offices, laboratory and technical areas.
With the Headquarter fully operational, the Natural Park contributes to enrich the social, cultural and economic sectors of the island, starting to integrate and enhance in a harmonious way the surrounding space.

Project by André Castro Santos, Miguel Ribeiro de Carvalho, Nuno Teixeira Martins and, Ricardo Barbosa Vicente.