Mixed Tenure Housing and Buildings

RECONSTRUCTION OF NAHR EL BARED PALESTINE REFUGEE CAMP IN NORTHERN LEBANON

UNRWA

Photos courtesy of UNRWA

RECONSTRUCTION OF NAHR EL BARED PALESTINE REFUGEE CAMP IN NORTHERN LEBANON

UNRWAarchmarathonUNRWA
Bir Hassan, Beirut (opp. Sports City), Beirut 1107 2060, Lebanon
www.unrwa.org
Category:
Mixed Tenure Housing and Buildings
Project selected:
RECONSTRUCTION OF NAHR EL BARED PALESTINE REFUGEE CAMP IN NORTHERN LEBANON
Location:
Tripoli, Lebanon
Year:
2011

During 2007 clashes between the militant group Fatah Al-Islam and the Lebanese Armed Forces resulted in the destruction of Nahr el-Bared Camp (NBC) in Northern Lebanon.
The Vienna donor conference was held to mobilise funds for the reconstruction of the area: the aim of this project is to rebuild all of the former residences, commercial areas, UNRWA facilities, and infrastructure that existed in the camp prior to the crisis.
UNRWA has established the following objectives of the reconstruction process:
• The reconstruction of NBC, UNRWA Compound and of residential and non-residential units in the same neighborhood pattern as before, with common area improvements and infrastructural installations.
• The improvement of residential units from their previous formulation, allowing proper ventilation and open public space.
• The re-housing of all those Palestine refugee families who lived in the camp prior to its destruction in 2007.
• The reconstruction of the UNRWA Compound with its various services and installations at its former location adjacent to the sea.
To ensure that the reconstruction process included input from the local community, UNRWA enlisted the support of the Nahr el-Bared Reconstruction Commission for Civil Action and Studies (NBRC). After signing a Memorandum of Understanding with NBRC in mid-2008, NBRC volunteers and UNRWA architects began mapping every house as it existed in NBC prior to the conflict. This information became the basis of the reconstruction plan.


EDGES APARTMENTS

STUDIO TOGGLE ARCHITECTS

Photos courtesy of Gijo Paul George

EDGES APARTMENTS

STUDIO TOGGLE ARCHITECTSarchmarathonSTUDIO TOGGLE ARCHITECTS
B2 Darwaza 51 Tower, Sharq, Kuwait City, Kuwait
www.studiotoggle.com
Category:
Mixed Tenure Housing and Buildings
Project selected:
EDGES APARTMENTS
Location:
Salmiya, Kuwait
Year:
2014

The ‘Edges Apartments’, with its articulated brick cladded façade, lights up one of the back-streets of the predominantly expat neighborhood of Salmiya, in Kuwait.
A simple rhythmic twist, achieved by transposition of the vertices on either side of a finite axis imparts dynamism and drama to the façade. A very restrained palette of locally sourced natural brick and exposed concrete finish further emphasizes the massing and gives the building its unique personality.
The challenge for the Architects was to give the building an instantly recognizable identity at the same time respecting an extremely restrictive budget. Functionality and serviceability were also as important. The building had to withstand the unforgiving summer heat of Kuwait made unbearable also by the occasional dust/sand storm.
The fired brick cladding acts as an effective thermal protection as well as being hardy enough, along with the exposed concrete finishes, to withstand the harsh desert climate. The major windows are recessed to block out the direct sun and Aluminum louvers are employed wherever possible to reduce the heat gain and the glare.
These small but calculated steps along with the rhythmic façade makes the Edges Apartments stand out amongst the rows of expat housing in the area.


SOCIAL HOUSING IN VALLECAS

GUILLERMO VÁZQUEZ CONSUEGRA ARCHITECT

Photos by Duccio Malagamba

SOCIAL HOUSING IN VALLECAS

GUILLERMO VÁZQUEZ CONSUEGRA ARCHITECTarchmarathonGUILLERMO VÁZQUEZ CONSUEGRA ARCHITECT
Calle Laraña, 6, 41003 Seville, Spain
www.vazquezconsuegra.com
Category:
Mixed Tenure Housing and Buildings
Project selected:
SOCIAL HOUSING IN VALLECAS
Location:
Madrid, Spain
Year:
2011

This project proposes the construction of two parallel blocks instead of the enclosed precinct recommended by the planning regulations. The uneven conditions in the surrounding area and the allotment’s urban context and aspect made this layout advisable with a view to permitting the construction of better homes with nice views and improved orientations.
The two blocks, formed in turn by two equally parallel blocks, are aligned with the outer ends of the allotment, leaving a large garden area in the middle.
In this arrangement, some of the homes face outwards and others overlook the garden. All have two outer facades, ensuring natural cross-ventilation and lighting for every part of the dwelling.
The diversity of the exterior situations outside the homes obviously generates a diversity of skins. Smooth, continuous walls are pierced by long windows on the outer wall, while corridors run along the inner wall protected by aluminium uprights, providing views of the garden and framing a dynamic, changing landscape.
Parking and storage spaces are below ground level. In the project, these areas are set directly beneath the apartment blocks, in order to free up the space between the blocks and shape a real garden by planting tall trees.
The apartment distribution strives to ensure more versatile and qualified interior spaces that comply with the functional organization requirements set out in the brief and the planning regulations.


POPULAR HOUSING

GAMBARDELLARCHITETTI

Photos courtesy of Cherubino Gambardella, Francesco Jodice

POPULAR HOUSING

GAMBARDELLARCHITETTIarchmarathonGAMBARDELLARCHITETTI
Riviera di Chiaia, 215 - 80121 Naples, Italy
www.gambardellarchitetti.com
Category:
Mixed Tenure Housing and Buildings
Project selected:
POPULAR HOUSING
Location:
Piscinola, Naples, Italy
Year:
2012

In North Naples in one of the toughest parts of the suburbs, we won an international competition to replace the temporary houses built after the 1980 earthquake with permanent housing.
The blue square.
This is a residential area consisting of a square defined by houses with gardens on the ground floor and four upper levels of accommodation, spanning the space and thus defining a true extended urban plaza. This is an architecture built from multiple blocks that contain two simplex apartments per floor. The external image is marked by a huge blue wall sliced up into loggias, balconies and overhangs to capture the powerful shadows of Neapolitan light. Particular attention defines these multiple cuts in the same way as sheets of origami, in the definition of a statement by the various forms, ready to be integrated with those self-built additions (satellite dishes, porches, railings, etc.) that in Naples complement the architectural space, giving it a sensitive variety.
The random unit.
A residential unit constructed through diverse cantilevered forms, integrating the remains of the building sizes with the substance of a design that is never the same. The density is inspired by the Mediterranean houses of the Campania coast thus, creating a vertical Procida that restores a picturesque dimension to an otherwise gloomy place.


IPERA 25

ALATAŞ ARCHITECTURE & CONSULTING

Photos courtesy of Ahmet Alataş, Ali Bekman, Gürkan akay

IPERA 25

ALATAŞ ARCHITECTURE & CONSULTINGarchmarathonALATAŞ ARCHITECTURE & CONSULTING
Şakayık Sok. No.67/4 Nişantaşı - 34365 Istanbul, Turkey
www.ahmetalatas.com
Category:
Mixed Tenure Housing and Buildings
Project selected:
IPERA 25
Location:
Galata, İstanbul, Turkey
Year:
2012

The building – located on Tatarbeyi Sokak, one of the most virginal and underdeveloped streets Galata District – is a residential project that extends beyond the conventional codes of the already-built environment, yet manages to reproduce these codes, respecting the existing architectural fabric.
The building is comprised of a wooden shell that covers the largely transparent living area in an uncompromising manner and set between two blind and extremely thin exposed concrete curtain walls. The wooden components on the front elevation run parallel to the glass façade that evolves into a saddle roof and entirely cover the front and back of the building. Perceived as a gigantic blind façade from one perspective, yet appearing as a translucent veil from the other, the wooden surface also functions as a sun filter. Comprised of parallel horizontal laths that angle at various points, the wooden element divides the façade into four as the middle segments expand outwards, towards the street; leaving the sides exposed, the wooden elements thus allow a view of the street and create a bay window effect that establishes a link between home life and life on the street.
Behind its impressive presence on the street, the building displays a plain and statuesque appearance that simultaneously blends into and stands out against the context without competing with the neighbouring historic buildings in its critical approach.