Private Housing

ZGHARTA HOUSE

PLATAU | PLATFORM FOR ARCHITECTURE AND URBANISM

Photos courtesy of Ieva Saudargaite

ZGHARTA HOUSE

PLATAU | PLATFORM FOR ARCHITECTURE AND URBANISMarchmarathonPLATAU | PLATFORM FOR ARCHITECTURE AND URBANISM
P.O.Box 96, Jounieh 12002010, Lebanon
www.platau.info
Category:
Private housing
Project selected:
ZGHARTA HOUSE
Location:
Zgharta, Lebanon
Year:
2012

Zgharta house sits in a Mediterranean olive grove. The site slopes gently to the main road, enjoying an unobstructed view of the agrarian landscape.
The house negotiates inclined topography by massing in two L-shaped horizontal levels that follow the natural terrain: The lower level comprises bedrooms, bathrooms, and technical spaces. The upper level is dedicated to the main living space, dining, kitchen and library. The extrusion of the two horizontal levels creates a third space, an outdoor courtyard which allows the landscape to slide throughout the house.
A u-shaped stone wall wraps diagonally around the two floors, creating an intense outer edge, and a serie of enclosed patios. In contrast, interiors are fully glazed, opening up to the privacy of the patios, courtyard and distant views.
The roof floats over the house with large cantilevers, bringing shade and privacy to the glazed living spaces below; blurring inside and outside.
From the street, the house is perceived as a succession of horizontal walls that fade out in the ground, inscribing the house in its larger geography while giving it privacy from the proximity of the road.
The southern orientation of the house allows for natural lighting, cross ventilation and passive cooling; canceling the need for air-conditioning during the long Mediterranean summer and benefiting from the optimum sun exposure during winter.


CASA G

FRANCESCO LIBRIZZI STUDIO

Photos courtesy of Alberto Moncada

CASA G

FRANCESCO LIBRIZZI STUDIOarchmarathonFRANCESCO LIBRIZZI STUDIO
Alzaia Naviglio Pavese 120, 20142 Milan, Italy
www.francescolibrizzi.com
Category:
Private housing
Project selected:
CASA G
Location:
Cefalù, Italy
Year:
2014

“G House” is a project of renovation of a house in the old town of Cefalù, on the Tyrrhenian coast of Sicily. The house is a fusion of different units within the nucleus that formed the ancient fishing village overlooking the sea.
A major renovation was followed by a significant reinterpretation of space.
Old materials were processed with the help of local craftsmen to create a lively dialogue between tradition and modernity. The floors, for example, combine traditional and new design patterns in a continuous graphic flow that runs through all the rooms.
The rooftop terrace, open to a wonderful view of the sea, has certainly influenced the expectations of the client and the vocation of the space itself.
The distribution of the rooms on several levels, helped to identify a main path passing through the house with a unique stairway.
Divided on multiple stations at different altitudes, the staircase is the path to reach the view of the sea, while creating points of introspection on the interior spaces.
The frame is constituted by squared profiles in steel 14mm, which collaborate structurally with steps and risers made of self-supporting blocks of solid oak.
The floors are made of cement tiles hexagonal 20 cm and handmade traditional glazed ceramic tiles.


H.S. HOUSE

SAHEL AL HIYARI ARCHITECTS

Photos courtesy of Sami Haven

H.S. HOUSE

SAHEL AL HIYARI ARCHITECTSarchmarathonSAHEL AL HIYARI ARCHITECTS
36 Al Shareef Al Hussein Bin Ali St., Jabal Amman - Zahran 11181, Jordan
www.sahelalhiyari.com
Category:
Private housing
Project selected:
H.S. HOUSE
Location:
Amman, Jordan
Year:
2015

The site is located in the growing suburb of Dabouq to the north of Amman, renowned for its wealth of native oaks. It is a single family house built on a total site area of 1,981sq m. The project endeavors to create a dialogue between topography and architecture by its formal and spatial response to the sloping landscape. This relationship is characterized by organizing the plan of the house around one continuous movement that creates a rectangular shape with a centralized courtyard. One side resting on the ground and the other one is entirely elevated above the slope of the site. This condition creates an open, external room defined on one side by the landscape and on the other by a roof defined by the suspended upper floor. Accordingly, the house establishes a dialogue with its natural setting in terms of its spatial interim forming a sinuous movement with the topography. Moreover, its shape becomes a conduit for the prevailing winds that are allowed to permeate the structure. The sculptured condition of the design is further emphasised by the hand chiseled concrete material of the seamless surface, which allows the mass of the building to appear as a monolith.


MOON HOUSE

SHAMSARD DESIGN STUDIO

Photos courtesy of ShamsArd Design Studio

MOON HOUSE

SHAMSARD DESIGN STUDIOarchmarathonSHAMSARD DESIGN STUDIO
Ein Mesbah St., 38333 Ramallah, Palestine
www.shamsard.wordpress.com
Category:
Private housing
Project selected:
MOON HOUSE
Location:
Jericho, Palestine
Year:
2015

The building is a quad-dome 84 sqm private residence, built entirely of earth using the technique of earth-filled bags. Jericho, where the Moon House is located, prides itself on being the oldest human settlement in the world. Earth construction has been used and developed in Jericho over a period of 10,000 years, yet around 50 years ago earth construction has been slowly replaced by concrete, today earth constructio and the knowledge around it has all but disappeared. The Moon House is a rare examples of a private residence that revives this knowledge.
To deal with the extreme heat of summers in the lowest spot on the planet, the house uses many passive solar techniques for comfort, it incorporates natural ventilation technique through a wind-catching tower “Malqaf”. The domed rooftop has operable openings at the top that allow for hot air to escape and be replaced by cool air from the Malqaf.  Additionally, with a very high thermal mass in the form of 1 meter thick walls, the house is comfortable even in extreme temperatures. The building filters grey water and uses it for irrigation of the surrounding garden, and uses local traditional tiles and all locally made finishes.


AMCHIT RESIDENCE

BLANKPAGE ARCHITECTS

Photos courtesy of Ieva Saudargaitė

AMCHIT RESIDENCE

BLANKPAGE ARCHITECTSarchmarathonBLANKPAGE ARCHITECTS
NAFCO Building, Amaret Chalhoub, Nahr el Mott, Lebanon
www.blankpagearch.com
Category:
Private housing
Project selected:
AMCHIT RESIDENCE
Location:
Amchit, Lebanon
Year:
2012

Conceived as a layering of decks, the beach house seeks to maximize its relationship with the sea through a visual and compositional celebration of horizontality in general and the Mediterranean horizon in particular. The slabs are held by a minimal steel structure made of equally sized square columns on a regular module of 2.55m, as well as a discreet glass enclosure.
Given the inclined nature of the site, the house is approached by car on the street level just below the upper deck. At the external landing entrance, the circulation interconnects the three levels of the house. The upper platform contains the master bedroom that opens up on an elongated lap pool and expansive sun deck. The middle platform houses two bedrooms and a family living. Finally, the lower deck serves as a reception area that extends outdoors towards the sea through an infinity pool as well as a staircase to the shore. A smooth promenade formed by a system of external ramps and staircases connects the platforms, linking the various levels of the rocky landscape that stretches between the street all the way to the sea.
The rhythms of the steel structure and wooden decking create a multiplicity of overlapping patterns of shadows that vary in direction and length all through the day. At the particular moment of the sunset, the house acts as photographic diaphragm that invites the rays of the setting sun into the depths of the house, dashing the prototypical spaces in a horizontal glow of deep red.