Religious Buildings

SANCAKLAR MOSQUE

EAA – EMRE AROLAT ARCHITECTS

Photos courtesy of Cemal Emden, Thomas Mayer

SANCAKLAR MOSQUE

EAA - EMRE AROLAT ARCHITECTSarchmarathonEAA - EMRE AROLAT ARCHITECTS
Nispetiye Mah. Aytar Cad. No:24 Kat:3-4 Levent, 34340 Istanbul, Turkey
www.emrearolat.com
Category:
Religious Buildings
Project selected:
SANCAKLAR MOSQUE
Location:
Istanbul, Turkey
Year:
2012

Sancaklar Mosque located in Buyuk Cekmece, a suburban neighborhood in the outskirts of Istanbul, aims to address the fundamental issues of designing a mosque by distancing itself from the current architectural discussions based on form; focusing solely on the essence of religious space. The project site is located in a landscape that is isolated from the surrounding gated communities by a busy street. The high walls surrounding the park on the upper courtyard of the mosque mark a clear boundary between the chaotic outer world and the serene atmosphere of the public park. The canopy stretching out from the park is the only external architectural element. The building, located below this canopy, can be accessed from a path from the upper courtyard through the park. It blends in with the topography, leaving the outside world behind as one moves through the landscape, down the hill and through the walls to enter the mosque. The interior is a dramatic and awe inspiring place to pray and be alone with God. The slits along the Qiblah wall enhance the directionality of the prayer space, allowing daylight to filter into the prayer hall.
The project plays off of the tension between man-made and natural. The contrast between the stone stairs follow the slope of the landscape and the thin reinforced concrete slab spanning over 6 meters to form the canopy enhances this dual relationship.


UNQUERA PARRISH CENTER CHURCH OF THE HOLY MARTYRS

FERNANDEZ-ABASCAL & MURUZÁBAL

Photos courtesy of Alberto Alonso Ortiz, Fdez.-Abascal and Muruzábal architectes, Pablo Ausucua

UNQUERA PARRISH CENTER CHURCH OF THE HOLY MARTYRS

FERNANDEZ-ABASCAL & MURUZÁBALarchmarathonFERNANDEZ-ABASCAL & MURUZÁBAL
Mijares 49, 39530 Santillana del Mar, Cantabria, Spain
www.fernandezabascal-muruzabal.com
Category:
Religious Buildings
Project selected:
UNQUERA PARRISH CENTER CHURCH OF THE HOLY MARTYRS
Location:
Unquera, Cantabria, Spain
Year:
2012

The center, located in the extension of Unquera, is aligned to a road in the base of the mountain which characterizes and darkens the plot.
We projected and elementary volume slightly elevated from the land, like a palafitte. Its abstraction and scale facilitate its implantation as primary element in the heterogenous and little qualified urban fabric. Its distance against the ground level avoids the damages caused by the swellings of the Deva river.
The program was organized in a rectangular plant of extreme proportions, differentiating the functional areas.
We access the building through a footbridge to the luminous lobby, that articulates the spaces – the church and the other functional spaces – and serves as meeting area.
The abstract volume protects the religious space as sancta sanctórum. The church uses a peculiar typology with a main nave and a smaller one, almost atrophied.
The smaller nave is defined by a strong beam and it allocates the confessional and the sacristy. The zenital entrance of the light through the small nave and through the bottom of presbitery, clarified by a free wall, emphasizes the space asymmetry.
The center has an office, two classrooms, open to the side facade, and a band of services.
The center has been built with very few materials, concrete walls, industrial wood grounds, mixed carpentries iroco aluminium…
The disposition of the building at the bottom of the parcel, created a new urban space with cypresses and liquidámbares.


PRAYER AND MEDITATION PAVILION

STUDIO TAMASSOCIATI

Photos courtesy of AKAA-Cemal Emden, Marcello Bonfanti, Raul Pantaleo

PRAYER AND MEDITATION PAVILION

STUDIO TAMASSOCIATIarchmarathonSTUDIO TAMASSOCIATI
2731 dorsoduro, 30123, Venice, Italy
www.tamassociati.org
Category:
Religious Buildings
Project selected:
PRAYER AND MEDITATION PAVILION
Location:
Khartoum, Popular Republic of Sudan
Year:
2013

The prayer and meditation pavilion is an integral part of the recently realized Cardiac surgery centre in Sudan, built by the Italian humanitarian organization, Emergency NGO.
The Popular Republic of Sudan is a country that, over the past twenty years, has been scourged from numerous Inter-ethnic as well as Inter-religious wars.
We needed to think of a place that could accommodate prayer, as customary in any place of health-care, so we had to deal with the difficult dilemma of thinking of a space that could host the spiritual complexity of this country and that could accommodate the prayer and meditation of all faiths.
The outside hosts a large water pool, as a strongly symbolic image in this sub-Saharan zone. The pool creates a spiritual separation between the external macrocosm of the hospital/world and the ventral microcosm of the building formed by two unaligned white cubes, which are connected by a semi-transparent cover of palm leaf stalks.
The inner parts of the two cubes contain two trees, which render these profane spaces sacred with their presence, as natural elements inside artificial spaces.
We obviously had to seriously consider the Muslim faith, which is the religion of the majority of the Sudanese, along with the religion’s rules, but we decreased the contextual impact of those rules in order not to make them appear dominant. This was made possible by concealing all symbols and elements that are specific to only one religion.


LA ASCENSIÓN DEL SEÑOR CHURCH

AGI ARCHITECTS

Photos courtesy of Miguel de Guzmán

LA ASCENSIÓN DEL SEÑOR CHURCH

AGI ARCHITECTSarchmarathonAGI ARCHITECTS
La Oficina 1608, Al Rai Industrial Area, Block 3, Street 13 P.O. Box 24066, Safat 13101, Kuwait
www.agi-architects.com
Category:
Religious Buildings
Project selected:
LA ASCENSIÓN DEL SEÑOR CHURCH
Location:
Seville, Spain
Year:
2013

From the beginning, we realized that the design of the church was not a formal exercise but it had to tackle many social issues not so associated to what the representation of a church is.
So we set out in this project the recovery of the social role of the Church.
One of the main elements of our design is the main entrance that invites to access into the parish center and creates a welcoming space that is embodied in the existing large central courtyard.
While the main entrance’s size is large to emphasize the character of welcoming, containment is pursued towards outside, with a more domestic and social and less dogmatic scale. Conceptually, a stone carpet is unfolded from the central courtyard to enter the main space of the church and, on the other hand, we have the folded roof with different levels and openings for the introduction of natural light inside, that structures spaces in relation to the liturgy requirements.
The plan of the church is divided into three worship’s areas: the main space of the church; baptismal font; and penitential chapel and sacristy, which are linked and interrelated with three open mixed used spaces.
We have chosen to implement economy and sustainability principles in the choice of materials and construction techniques used in this project, being this building extremely sensitive to the current economic circumstances and to the conditions of its end users.