Transport

JP-JETS VIP TERMINAL

ALNASSER + PARTNERS

Photos courtesy of Photo Hagop, Safwan Alnasser

JP-JETS VIP TERMINAL

ALNASSER + PARTNERSarchmarathonALNASSER + PARTNERS
Al Habaniyah St 18, 11195, Jordan
www.alnasserpartners.com
Category:
Transport
Project selected:
JP-JETS VIP TERMINAL
Location:
Aqab, Jordan
Year:
2012

The JP-Jets VIP terminal is a terminal for private jets built on a 10,000 m² piece of land in the coastal city of Aqaba in the south of Jordan. The project brief called for a built-up area of around 1,500 m² to accommodate a terminal with a receiving area, traveler lounges, and overnight accommodation for pilots, administrative facilities and services.
The project’s dynamic form evolved as a response to the surrounding context, producing a landmark building. The structure is composed of two contrasting masses; a glazed rectangular mass with a dramatic angular concrete skin wrapped around it. The rectangular mass, fully glazed and overlooking the airport apron and mountainous desert landscape, is related to the traveler and hence the more public elements of the building. Thus, it houses the lounges on the ground floor. The concrete skin, a two storey structure with slits of glazed openings, is related to the services and more private elements of the building.
The rectangular mass’s straight lines signify the patterns of human interventions in the desert area whilst the concrete skin’s sharp-edged surfaces reflect the rough lines of the mountains back dropping the project. The resulting structure is perceived as a sculptural landmark in the relatively rural landscape both from the air and on the ground.
With a form unprecedented in the surrounding context, the project required innovative, non-traditional methods of execution.


RING-ROAD

MODUS ARCHITECTS

Photos courtesy of Andrea Pertoldeo, Leonhard Angerer

RING-ROAD

MODUS ARCHITECTSarchmarathonMODUS ARCHITECTS
via Fallmerayer 7, 39042 Bressanone, Italy
www.modusarchitects.com
Category:
Transport
Project selected:
RING-ROAD
Location:
Bressanone – Varna, Italy
Year:
2012

The 5km long ring-road that bypasses the historic city-center of Bressanone was planned in an effort to avoid congestion, reduce pollution, and to facilitate access from the north to the light industrial area south of the town. The design brief called for a series of interventions (tunnel portals, retaining walls, acoustic barrier walls, service substations, mechanical structures, ventilation chimneys, and various signage elements) along the entire tract and is guided by two simple design decisions. Firstly, the above and below ground elements were conceptualized into a unified, consequential design approach and were calibrated to accommodate the peculiarities of the immediate site conditions. Secondly, the Bressanone and Varna tracts of the ring road were pulled together into one continuum whereby the two townships are no longer conceived as distinct contexts but rather two parts of a larger whole.
Research into the reconfiguration of commonly used materials in the road-building industry looked for new solutions to better address these environmental concerns while exploring new ways to put together very simple, low-cost materials that could bridge the gap in scale and overcome the difficulties in building in close proximity to the small scale buildings of Bressanone. The two-pronged chimney answers the technical requisites for the tunnel ventilation with a sculptural element.


CASA-PORT RAILWAY STATION

AREP

Photos courtesy of Didier Boy de La Tour, Christophe Iliou, Etienne Tricaud

CASA-PORT RAILWAY STATION

AREParchmarathonAREP
16 Avenue d’Ivry, 75647 - Paris cedex 13, France
www.arep.fr
Category:
Transport
Project selected:
CASA-PORT RAILWAY STATION
Location:
Casablanca, Morocco
Year:
2014

The construction of the new Casa-Port railway station is part of an overall urban remodelling plan for a district located on the edge of the port of Casablanca, linking the old city to the north of the urban area. The project is also designed to keep pace with the growth in rail traffic anticipated by Moroccan Railways (ONCF).
This transport hub comprises a large passenger hall opening onto a wide square to the south-west and the platforms to the south-east, a shopping centre located on the lower level of the hall, an underground car park on two levels, and an office building parallel to the platforms.
Taking into account the predominance of commuter travel and the simultaneous nature of peak traffic flows (incoming and outgoing), the passenger hall has been designed for full access to the platform concourse. The hall contains all the services required by travellers, including a prayer room away from bustle and noise. A wide central opening provides access to a lower level which will accommodate the shopping centre, food court areas, and the underground car park.
The architecture of the station hall is characterized by its roof, a wide canopy extending beyond the façades to jut out over the square, and its supporting columns, which open out at the top to allow light to enter the building through openings in the roof. On the west side, facing the city, a contemporary moucharaby system filters the strong afternoon sunlight without obstructing the view.

Project in collaboration with Groupe 3 Architectes.


PONT DE LA RÉPUBLIQUE

RUDY RICCIOTTI AGENCY

Photos courtesy of Lisa Ricciotti

PONT DE LA RÉPUBLIQUE

RUDY RICCIOTTI AGENCYarchmarathonRUDY RICCIOTTI AGENCY
bd Victor-Hugo 17, 83150 Bandol, France
www.rudyricciotti.com
Category:
Transport
Project selected:
PONT DE LA RÉPUBLIQUE
Location:
Montpellier, France
Year:
2014

The project of Bridge of the Republic in Montpellier, on behalf of the SERM, includes the construction of the bridge over the Lez and the facilities connecting to it. Implementation and architectural style were shown through the choice of the structure, materials and constructive methodologies, and guided by environmental and socio-economical aspects. Hydraulic transparency, slender piers and thin deck, made with high sustainable but competitive material, are the key concepts of this project.
For the project, “Ultra-High-Performance Fiber Reinforced Concrete” is used twice pre-stressed vertically and longitudinally as a constructive material, for the whole deck and piers, which represents innovation in the field of bridge construction.
Taking into consideration the repetitive and very dangerous floods of the river, the whole structure was finished within Refusal of vulgarity, belief in the intelligence and morality of technology of twenty-first century, wrote this very delicate bridge, week outside and powerful inside.
A centipede, a feature set on stilts, a thin plate on needles, a mineral light colored item announcing the dominant color of white concrete architecture of the neighborhood Jacques Coeur, all these attitudes are describing this crossing. Still believe that a proposed bridge can be contextual, unique, made in a wise technology, different from the technology of steel.


ŞİŞHANE PARK

ŞANALARC

Photos courtesy of Reşad Çoban, Osman Çilsal, Murat Şanal, olivee.com

ŞİŞHANE PARK

ŞANALARCarchmarathonŞANALARC
Abdülhak Molla Sokak 19 Arnavutköy 34345 Istanbul, Turkey
www.sanalarc.com
Category:
Transport
Project selected:
ŞİŞHANE PARK
Location:
Istanbul, Turkey
Year:
2014

Located between the southwestern edge of Beyoglu and Tarlabasi Road, Sishane Park is an inviting spot in the center of İstanbul. As an urban park, underground car parking and multimodal transit hub the area is envisioned as a gateway to Galata and link to the social life of adjoining districts. As a key element to revitalize public spaces and create vital social life, the park is a bold yet not an ostentatious urban design. The sensitive and qualified articulation of the geometry, delicate landscape elements with native greenery promises to animate the infamous spontaneous urban scenery and create tangible transformation in the neighborhood.
The spatial composition is encouraging to spend time there with the sweeping views and flora of the Golden Horn surrounded by a unique historical site. The park creates a large space for cultural programing and social encounters with its ‘the outdoor room’, ‘the silhouette ramps’, native greenery landscape features; besides a multi-modal transit hub with parking. For Istanbul it has become an inspiring node for personal expressions, relaxation on reclined decks, gathering, playing as a group and intimate ambiances on different sets. Seasonal change, day to night ambiances, choreography of the sun, the theater of city center, cultural events and the spontaneity of different people enjoying the amenities are intended to allow familiar but nurturing urban experiences.