Winners

RING-ROAD

MODUS ARCHITECTS

Photos courtesy of Andrea Pertoldeo, Leonhard Angerer

RING-ROAD

MODUS ARCHITECTSarchmarathonMODUS ARCHITECTS
via Fallmerayer 7, 39042 Bressanone, Italy
www.modusarchitects.com
Category:
Transport
Project selected:
RING-ROAD
Location:
Bressanone – Varna, Italy
Year:
2012

The 5km long ring-road that bypasses the historic city-center of Bressanone was planned in an effort to avoid congestion, reduce pollution, and to facilitate access from the north to the light industrial area south of the town. The design brief called for a series of interventions (tunnel portals, retaining walls, acoustic barrier walls, service substations, mechanical structures, ventilation chimneys, and various signage elements) along the entire tract and is guided by two simple design decisions. Firstly, the above and below ground elements were conceptualized into a unified, consequential design approach and were calibrated to accommodate the peculiarities of the immediate site conditions. Secondly, the Bressanone and Varna tracts of the ring road were pulled together into one continuum whereby the two townships are no longer conceived as distinct contexts but rather two parts of a larger whole.
Research into the reconfiguration of commonly used materials in the road-building industry looked for new solutions to better address these environmental concerns while exploring new ways to put together very simple, low-cost materials that could bridge the gap in scale and overcome the difficulties in building in close proximity to the small scale buildings of Bressanone. The two-pronged chimney answers the technical requisites for the tunnel ventilation with a sculptural element.


CASA G

FRANCESCO LIBRIZZI STUDIO

Photos courtesy of Alberto Moncada

CASA G

FRANCESCO LIBRIZZI STUDIOarchmarathonFRANCESCO LIBRIZZI STUDIO
Alzaia Naviglio Pavese 120, 20142 Milan, Italy
www.francescolibrizzi.com
Category:
Private housing
Project selected:
CASA G
Location:
Cefalù, Italy
Year:
2014

“G House” is a project of renovation of a house in the old town of Cefalù, on the Tyrrhenian coast of Sicily. The house is a fusion of different units within the nucleus that formed the ancient fishing village overlooking the sea.
A major renovation was followed by a significant reinterpretation of space.
Old materials were processed with the help of local craftsmen to create a lively dialogue between tradition and modernity. The floors, for example, combine traditional and new design patterns in a continuous graphic flow that runs through all the rooms.
The rooftop terrace, open to a wonderful view of the sea, has certainly influenced the expectations of the client and the vocation of the space itself.
The distribution of the rooms on several levels, helped to identify a main path passing through the house with a unique stairway.
Divided on multiple stations at different altitudes, the staircase is the path to reach the view of the sea, while creating points of introspection on the interior spaces.
The frame is constituted by squared profiles in steel 14mm, which collaborate structurally with steps and risers made of self-supporting blocks of solid oak.
The floors are made of cement tiles hexagonal 20 cm and handmade traditional glazed ceramic tiles.


SANCAKLAR MOSQUE

EAA – EMRE AROLAT ARCHITECTS

Photos courtesy of Cemal Emden, Thomas Mayer

SANCAKLAR MOSQUE

EAA - EMRE AROLAT ARCHITECTSarchmarathonEAA - EMRE AROLAT ARCHITECTS
Nispetiye Mah. Aytar Cad. No:24 Kat:3-4 Levent, 34340 Istanbul, Turkey
www.emrearolat.com
Category:
Religious Buildings
Project selected:
SANCAKLAR MOSQUE
Location:
Istanbul, Turkey
Year:
2012

Sancaklar Mosque located in Buyuk Cekmece, a suburban neighborhood in the outskirts of Istanbul, aims to address the fundamental issues of designing a mosque by distancing itself from the current architectural discussions based on form; focusing solely on the essence of religious space. The project site is located in a landscape that is isolated from the surrounding gated communities by a busy street. The high walls surrounding the park on the upper courtyard of the mosque mark a clear boundary between the chaotic outer world and the serene atmosphere of the public park. The canopy stretching out from the park is the only external architectural element. The building, located below this canopy, can be accessed from a path from the upper courtyard through the park. It blends in with the topography, leaving the outside world behind as one moves through the landscape, down the hill and through the walls to enter the mosque. The interior is a dramatic and awe inspiring place to pray and be alone with God. The slits along the Qiblah wall enhance the directionality of the prayer space, allowing daylight to filter into the prayer hall.
The project plays off of the tension between man-made and natural. The contrast between the stone stairs follow the slope of the landscape and the thin reinforced concrete slab spanning over 6 meters to form the canopy enhances this dual relationship.


OPEN AIR OFFICE

ANTONAS OFFICE

Photos courtesy of Aristide Antonas

OPEN AIR OFFICE

ANTONAS OFFICEarchmarathonANTONAS OFFICE
emm. Benaki 118, Exarcheia, Athens 11473, Greece
www.aristideantonas.com
Category:
Workspaces
Project selected:
OPEN AIR OFFICE
Location:
Athens, Greece
Year:
2011

The Open Air Office (Υπαίθριο Γραφείο) was constructed in central Athens in 2011. It consists of a systematic transformation of small-scale objects into an urban condition. A system of tables, bookshelves and reading lights creates a public space for online works in an abandoned space of Athens. It challenges the potential of urban acts in the nowadays city, with the introduction of programs for Athens in a critical moment of its life. The Open Air Office oscillates between the refusal of any specific concept of locality (being linked to the “neutral” culture of immaterial labor) and a reverse emphasis on the local element; the illumination of a particular area of a decadent city center welcomes a global program. The office area can be used by those who do not use permanent working spaces or by people interested in unplanned or organized meetings for cooperation. It welcomes a number of people who find it useful. The materialization of the project used the framework of an art biennial to formulate answers about the everyday life in a decadent city center in order to see what architecture could be after the collapse of its stable past values. In this context the weighting between the old and the upcoming, between the designed and the non-designed is decisive. Bernard Tschumi characterized the Open Air Office as “the most programmatically inventive” project of the last years in Greece.


REDEVELOPMENT OF THE NEW WATERFRONT IN THESSALONIKI

NIKIFORIDIS-CUOMO ARCHITECTS

Photos courtesy of P. Nikiforidis, B. Cuomo, Aerial Photo, E. Attali, G Gerolimpos, I. Kaktsis, G. Giasaris, Baltzis

REDEVELOPMENT OF THE NEW WATERFRONT IN THESSALONIKI

NIKIFORIDIS-CUOMO ARCHITECTSarchmarathonNIKIFORIDIS-CUOMO ARCHITECTS
Vlatadon 1, 54634 Thessaloniki, Greece
www.nikiforidis-cuomo.com
Category:
Landscape and Public Spaces
Project selected:
REDEVELOPMENT OF THE NEW WATERFRONT IN THESSALONIKI
Location:
Thessaloniki, Greece
Year:
2014

In 2000, the Municipality of Thessaloniki launched an International Architectural Competition for the redevelopment of the New Waterfront and in 2006 the construction of the 1st prize begun. The first part (around 75800m2) was completed in 2008 and the second part (around 163000m2) started in 2011 and was completed in 2014. The total length of the New Waterfront is 3,5km.
The New Waterfront of Thessaloniki is a linear place with relatively limited depth and big length, a fact that gives it the characteristics of a “front”, of a thin layer, inserted on the difficult and challenging limit between land and sea, between natural and constructed landscape.
For the waterfront of the New Waterfront, two major characteristic areas are distinguished, which set the principles for the basic choices of the proposal.
The breakwater: an ideal place for walking, without interruptions, without distractions. The “walker” is exposed to the light, to the open perspective, and has a continuous walk on the charming limit between two opposites: the stability of the massive breakwater – the instability and lucidity of the liquid element.
The green spaces: at the inner side of the coast, 13 green spaces were formed, as a succession of “green rooms – gardens”, each with a special thematic characteristic. It’s not about big “parks”, but “rooms” of small size that remind of the domestic gardens that existed in the area and used to reach the natural seashore, before the landfill of the coast.


IXSIR WINERY

RAËD ABILLAMA ARCHITECTS

Photos courtesy of Joe Kesrouani, Vinnie Volkerijk

IXSIR WINERY

RAËD ABILLAMA ARCHITECTSarchmarathonRAËD ABILLAMA ARCHITECTS
Dbayeh Street 66, Postal Code 2501-0923 Metn, Lebanon
www.raarchitects.com
Category:
Hotel & Leisure
Project selected:
IXSIR WINERY
Location:
Basbina, Batroun, Lebanon
Year:
2012

A living spine of revealed processes and experiences, in strict to the wine making process, debuts from within the existing, resorted, 380 years old house, to flow within the layered functional spaces of the wine factory as a exhibited living wine making body.
Integrated within the green thick skin of the Basbina outskirts, the winery synthesises an old exciting resorted feudal house with the factory’s modern built structure. The initial approach focused on the complete symbiosis of the built with the natural.
Visitors slowly discover the setting as a minimal intervention on the landscape. In return the sitting of the old house stretches above the winery roof to unify the architectural unravelling.
The whole program, the cellar, the vats, the storage stacks, operation and management spaces… are the final destination of the house, as a main reception, insertion vantage, cascading itself underground, through a “welled” staircase.
The structure is a purely functional expression of an “assemblage” of load bearing precast elements and cast in situ ones.
The choice of the prefab design, guided the speed of obstruction with arched shells for the cellar spaces and beams and slabs for the vat and operation spaces. The cellar spaces are completely buried within the ground as a thermal sponge, creating the needed equilibrium of temperature and humidity.


POPULAR HOUSING

GAMBARDELLARCHITETTI

Photos courtesy of Cherubino Gambardella, Francesco Jodice

POPULAR HOUSING

GAMBARDELLARCHITETTIarchmarathonGAMBARDELLARCHITETTI
Riviera di Chiaia, 215 - 80121 Naples, Italy
www.gambardellarchitetti.com
Category:
Mixed Tenure Housing and Buildings
Project selected:
POPULAR HOUSING
Location:
Piscinola, Naples, Italy
Year:
2012

In North Naples in one of the toughest parts of the suburbs, we won an international competition to replace the temporary houses built after the 1980 earthquake with permanent housing.
The blue square.
This is a residential area consisting of a square defined by houses with gardens on the ground floor and four upper levels of accommodation, spanning the space and thus defining a true extended urban plaza. This is an architecture built from multiple blocks that contain two simplex apartments per floor. The external image is marked by a huge blue wall sliced up into loggias, balconies and overhangs to capture the powerful shadows of Neapolitan light. Particular attention defines these multiple cuts in the same way as sheets of origami, in the definition of a statement by the various forms, ready to be integrated with those self-built additions (satellite dishes, porches, railings, etc.) that in Naples complement the architectural space, giving it a sensitive variety.
The random unit.
A residential unit constructed through diverse cantilevered forms, integrating the remains of the building sizes with the substance of a design that is never the same. The density is inspired by the Mediterranean houses of the Campania coast thus, creating a vertical Procida that restores a picturesque dimension to an otherwise gloomy place.


TAGUS LINEAR PARK

TOPIARIS

Photos courtesy of João Morgado Architectural Photography

TAGUS LINEAR PARK

TOPIARISarchmarathonTOPIARIS
Rua Fradesso da Silveira 8, Lisboa, Portugal
www.topiaris.com
Category:
Landscape and Public Spaces
Project selected:
TAGUS LINEAR PARK
Location:
Póvoa de Santa Iria, Portugal
Year:
2013

The Park is an area of 14ha conquered to the industrial private sector. Adjacent urban communities are given recreation opportunity in direct contact with the riverside, which was until recently blocked by large industrial lots. The objective was to rethink urban public space within a complex universe of urban, industrial, agricultural and natural landscape. A greenway was designed, grounded in the landscape’s natural and cultural features, with recreational options, safeguarding the existing natural systems, promoting the ecological regeneration of damaged areas, hence effectively sustainable.
The park combines a multifunctional area, FISHERMEN’S BEACH, set by the riverside within a former sand deposit, and 6 km of PEDESTRIAN TRAILS along roads, streams and drainage ditches. A 700m long raised wooden path connects to a Bird Observatory built from old pallets.
The FISHERMEN’S BEACH combines of diverse and complementary equipment intended for environmental education, leisure and informal sports: fishing platforms and shelters, picnic areas, a volleyball court, a playground with recycled tires, as well as platforms for sunbathing creating an interesting and unique Playscape. The name was inspired by the fishermen, who were sceptical at the beginning, but soon realized that the renovated space kept the sense of place that has attracted them to it in the past. Lighting is 100% solar.


NATURAL PARK HEADQUARTERS

OTO ARQUITECTOS

Photos courtesy of FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

NATURAL PARK HEADQUARTERS

OTO ARQUITECTOSarchmarathonOTO ARQUITECTOS
Calçada Ribeiro Santos 19 R/C, 1200-789 Lisboa, Portugal
www.oto.pt
Category:
Landscape and Public Spaces
Project selected:
NATURAL PARK HEADQUARTERS
Location:
Fogo Island, Capo Verde
Year:
2014

On Fogo island at an altitude of 1800 meters, amidst the crater of the volcano, lies a village of about 1200 inhabitants. The status of protected area of national interest forced the zoning of farming, with obvious limitations to construction. The outlines for the project therefore rise from the need to consolidate the identity of this protected region. Spaces for cultural and recreational interplay were thought of a feasible solution, both for the people of Chã das Caldeiras, as well as for visitors. The idea was therefore to achieve a balanced solution, where architecture and landscape become accomplices, complementary to each other. The mass of the building is constituted of a continuous skin, composed of local black masonry block – a mixture of cement and ashes from the volcano. To address the inexistence of any previous infrastructure, the building was thought of as a self-sufficient unit: solar panels and a double water grid system ensure that the buildings’ energetic needs are fulfilled throughout the year. The building is divided into two main zones: a Cultural zone, composed of a covered auditorium, an open-air auditorium, library and terrace-caffè, and an Administrative zone, which comprises meeting rooms, offices, laboratory and technical areas.
With the Headquarter fully operational, the Natural Park contributes to enrich the social, cultural and economic sectors of the island, starting to integrate and enhance in a harmonious way the surrounding space.

Project by André Castro Santos, Miguel Ribeiro de Carvalho, Nuno Teixeira Martins and, Ricardo Barbosa Vicente.


ÍLHAVO MARITIME MUSEUM EXTENSION

ARX PORTUGAL

Photos courtesy of Fernando and Sérgio Guerra

ÍLHAVO MARITIME MUSEUM EXTENSION

ARX PORTUGALarchmarathonARX PORTUGAL
Largo de Santos, 4 - 1º
1200-808 Lisboa, Portugal
www.arx.pt
Category:
Arts & Culture
Project selected:
ÍLHAVO MARITIME MUSEUM EXTENSION
Location:
Ílhavo, Portugal
Year:
2012

The codfish aquarium connects two other buildings and a complex built ensemble, united around the subjects of the sea and fishing. In this unusual structure, the Maritime Museum is the place of memory, the Aquarium the space for marine life and CIEMAR, installed in the old renovated school, the research center for the activities of man linked to the sea.
In articulating these three units the building is both an autonomous urban equipment that relates to the context and defines a public space, but it is also a building-path, which develops in a spiral around the tank as it connects the Museum to the old school.
The building is shaped by the interstices of the urban domestic fabric and establishes a new public domain. But in doing so it breaks into two horizontally overlapping bodies searching for a scale of transition. In its proposed matter duality, the white concrete body emerges from the ground and sets the basis for defining a square. The floating black body of metal scales sets the height of the square, in a public urbanity redefined into three dimensions.
At the heart of the building we find the fish and the sea. The visitor’s path is a spiraling ramp, a journey that begins in suspension over the tank, to turn into a diving mode of gradual discovery, an experience of immersion in the cod habitat. The informal auditorium, with extensive visibility into the aquarium, marks a pause in the visit for contemplation and information about the life of this species.