SALT GALATA

MIMARLAR VE HAN TÜMERTEKİN

Photos courtesy of Iwan Baan, Cemal Emden

SALT GALATA

MIMARLAR VE HAN TÜMERTEKİNarchmarathonMIMARLAR VE HAN TÜMERTEKİN
Çınarlı Çesme sokak, Günluk Cıkmazı No:1, 34345, Kuruçeşme- Beşiktaş, Istanbul, Turkey
www.mimarlar.com
Category:
Arts & Culture
Project selected:
SALT GALATA
Location:
Istanbul, Turkey
Year:
2011

SALT Galata was previously known as the Ottoman Bank. With the idea of a newer identity, main purpose of the restoration was to redefine this building for its future function.
One of the main goals of the design process with no doubts was to raise awareness to the additional building in which no visitors knew about. Measures were taken to strengthen the relation between main and the additional building.
The additional building was built totally out of the characteristic features of the main building for extra office space for Ottoman Bank before restoration works. With the change of purpose, additional building’s façade was kept intact while interior got build from the scratch.
Technical spaces of both buildings were built with additional space gained with foundation techniques below the additional building. An auditorium, shared foyer which expands over second basements of both of the buildings and an archive was built. With visitor service space, an independent service entrance and service elevators were built on second basement for additional support for upper floor functions such as restaurant and exhibition halls.
One of the main ideas of design was manipulation of daylight. During the times of Ottoman Bank daylight and glass ceiling was blocked. These blocking elements got replaced with decorative glass panels by Jan van Lierde, which can rotate on an aisle offering variety of lighting features.

Share on:  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone