SOCIAL HOUSING IN VALLECAS

GUILLERMO VÁZQUEZ CONSUEGRA ARCHITECT

Photos by Duccio Malagamba

SOCIAL HOUSING IN VALLECAS

GUILLERMO VÁZQUEZ CONSUEGRA ARCHITECTarchmarathonGUILLERMO VÁZQUEZ CONSUEGRA ARCHITECT
Calle Laraña, 6, 41003 Seville, Spain
www.vazquezconsuegra.com
Category:
Mixed Tenure Housing and Buildings
Project selected:
SOCIAL HOUSING IN VALLECAS
Location:
Madrid, Spain
Year:
2011

This project proposes the construction of two parallel blocks instead of the enclosed precinct recommended by the planning regulations. The uneven conditions in the surrounding area and the allotment’s urban context and aspect made this layout advisable with a view to permitting the construction of better homes with nice views and improved orientations.
The two blocks, formed in turn by two equally parallel blocks, are aligned with the outer ends of the allotment, leaving a large garden area in the middle.
In this arrangement, some of the homes face outwards and others overlook the garden. All have two outer facades, ensuring natural cross-ventilation and lighting for every part of the dwelling.
The diversity of the exterior situations outside the homes obviously generates a diversity of skins. Smooth, continuous walls are pierced by long windows on the outer wall, while corridors run along the inner wall protected by aluminium uprights, providing views of the garden and framing a dynamic, changing landscape.
Parking and storage spaces are below ground level. In the project, these areas are set directly beneath the apartment blocks, in order to free up the space between the blocks and shape a real garden by planting tall trees.
The apartment distribution strives to ensure more versatile and qualified interior spaces that comply with the functional organization requirements set out in the brief and the planning regulations.

Share on:  Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone