TOPIARIS

TOPIARIS

Topiaris was established as a landscape architecture office in 1986. Teresa Barão and Luís Ribeiro belong to the initial founding group joined by Catarina Viana (1995).
With headquarters in Lisbon, Topiaris includes landscape architects who share identical ethics and moral values. As a group, it is foster a constantly challenge to expand trade’s frontiers and to attain excellence in the planning, design, requalification and preservation of landscapes. Creativity is combined with sustainable solutions so to create landscapes for the present and future generations.
Topiaris has been growing significantly and steadily. In the last few years, our activity has reached new markets namely, East Timor, Angola, Cape Verde, Mozambique, Gabon, Equatorial Guinea and Senegal. Currently in progress are projects for residential developments in Switzerland.
With ambition and a broad scope of intervention, ranging from regional and urban planning to large and small scale public and private projects, from historical sites to contemporary landscapes, the team believe and defend a holistic and multidisciplinary approach. Thus favouring the integration of specialists from different areas of expertise into our projects, as well as the interaction with clients, in the conviction that everyone has a relevant role to play in building the character and identity of spaces under design and construction.

Main projects:
Tagus Linear Park (40 ha), Vila Franca de Xira – Portugal – 2012
Botanic Garden of Faial – Azores, Portugal – 2010
Memorial Museum Park of Cuito Cuanavale Battle (6 ha) – Angola, Portugal – 2009
Urban Park of Quinta da Flamenga (5 ha) – Vialonga, Portugal – 2008
Public Park of Nossa Senhora do Rosário (Park in Sto António), Ponta Delgada – Azores, Portugal – 2008
Themathic Park of Madeira (14 ha), Santana – Madeira, Portugal – 2003
Gardens of Santa Luzia (1,7 ha), Funchal – Madeira Island, Portugal – 2003
Six Senses Douro Valley Hotel & Resort – Douro river Valley, Portugal – 2014
Hotel Vila Monte, Moncarapacho – Algarve, Portugal – 2014
Epic Sana Algarve Hotel (8 ha) – Albufeira, Portugal – 2009
Quinta da Ria Resort Hotel (10 ha) – Cacela-a-Velha, Algarve, Portugal – 2006
Garden in the Dunes – Comporta, Portugal – 2013
Garden in Comporta – Grândola, Portugal – 2009
Laura’s Garden – Cascais, Portugal -2008
Jardim in Quinta do Lago – Vilamoura, Portugal – 1989
Multiusos do Oriente (10,7 ha) – Lisboa, Portugal – 2008-2012
Almada Business Center – Almada, Portugal – 2008
Campus de Justiça, Northern Area – Lisboa, Portugal – 2005

Project work in progress:
The Aga Khan Academy – Maputo, Mozambique, Africa
Recuperation of Jardim Botânico Tropical (6ha) – Lisbon, Portugal – 2015
Jardins Braço de Prata (9 ha) – Lisboa, Portugal
Cité de La Démocratie (ha) – Libreville, Gabon, Portugal
Amanduna Hotel and Villas – Comporta, Portugal
Landscape Plan for the Atauro Island – Timor-Leste, Portugal

 

Project selected for Archmarathon: TAGUS LINEAR PARK


TAGUS LINEAR PARK

TOPIARIS

Photos courtesy of João Morgado Architectural Photography

TAGUS LINEAR PARK

TOPIARISarchmarathonTOPIARIS
Rua Fradesso da Silveira 8, Lisboa, Portugal
www.topiaris.com
Category:
Landscape and Public Spaces
Project selected:
TAGUS LINEAR PARK
Location:
Póvoa de Santa Iria, Portugal
Year:
2013

The Park is an area of 14ha conquered to the industrial private sector. Adjacent urban communities are given recreation opportunity in direct contact with the riverside, which was until recently blocked by large industrial lots. The objective was to rethink urban public space within a complex universe of urban, industrial, agricultural and natural landscape. A greenway was designed, grounded in the landscape’s natural and cultural features, with recreational options, safeguarding the existing natural systems, promoting the ecological regeneration of damaged areas, hence effectively sustainable.
The park combines a multifunctional area, FISHERMEN’S BEACH, set by the riverside within a former sand deposit, and 6 km of PEDESTRIAN TRAILS along roads, streams and drainage ditches. A 700m long raised wooden path connects to a Bird Observatory built from old pallets.
The FISHERMEN’S BEACH combines of diverse and complementary equipment intended for environmental education, leisure and informal sports: fishing platforms and shelters, picnic areas, a volleyball court, a playground with recycled tires, as well as platforms for sunbathing creating an interesting and unique Playscape. The name was inspired by the fishermen, who were sceptical at the beginning, but soon realized that the renovated space kept the sense of place that has attracted them to it in the past. Lighting is 100% solar.