A house for Oiso

DGT. Dorell.Ghotmeh.Tane / Architects

Photos courtesy of Takumi Ota

A house for Oiso

DGT. Dorell.Ghotmeh.Tane / ArchitectsarchmarathonDGT. Dorell.Ghotmeh.Tane / Architects
75 rue de la Fontaine au Roi 75011 Paris, France
www.dgtarchitects.com
Category:
Private housing
Project selected:
A house for Oiso
Location:
Oiso, Japan
Year:
2015

Our client decided to be a resident of Oiso.
Oiso, far from the city – around one hour away, is located in-between the sea and the mountains, with a population of around 32,000 people.
“I would like you to design a house that will remain after 100 years.” – that was the first request by our client. Oiso is a place that retains the trail left by the inhabitants from over five thousand years ago. It is the land in which ancient people lived, who selected the warm climate from the huge island that is Japan. Over time, the trail of various eras remained, from the Yayoi period (B.C. 4 – 4C) to the modern age through to the Edo period (17C – middle of 19C). The people of Oiso experimented with many different forms of housing, such as pit-dwellings, raised-floor dwellings, dug-standing pillar buildings, machiya (traditional merchant houses), architecture of villa and so on. Then we got one idea: we want to design a ‘Japanese House’ of the living form, which captures the essence of Japan from all ages.
In ‘A house for Oiso’, we used the ‘soil colour’ for the floor of the ground level and the walls. Having excavated the building 60 centimetres more than the surface of the foothold, we reused the remaining soil as a finishing material. The soil performs highly as a building material, with hygroscopic and heat-insulation properties. The building being buried inside the ground allows the soil to keep the cool temperature in summer, and warm the floor surface with regenerating radiation floor heating in winter. The second floor is the integrated space of ‘the wood colour’ covering the floor, the wall and the ceiling. We planned the circulation of the air to prevent the wind and rain, and to mitigate the humidity.

(ratings closed)