Author: larac

ARCHMARATHON AWARDS 2016

libro-2014

ARCHMARATHON AWARDS 2016

Prezzo € 25,00


Tutti i Progetti in Concorso in 192 Pagine a Colori
Formato 230 x 270 mm

Costi di spedizione (Italia): • Posta ordinaria: 2 euro • Corriere: 5 euro

Le spedizioni all’estero sono da quantificare a seconda della nazionalità
(contattare bookshop@archmarathon.it)

Per acquisto multiplo di libri inviamo offerta ad hoc.


Per informazioni: bookshop@archmarathon.it

(pagamento con Paypal o carta di credito)




ARCHMARATHON AWARDS 2014

libro-2014

ARCHMARATHON AWARDS 2014

Prezzo € 25,00

Prezzo Speciale € 15,00


Tutti i Progetti in Concorso in 192 Pagine a Colori
Formato 230 x 270 mm

Costi di spedizione (Italia): • Posta ordinaria: 2 euro • Corriere: 5 euro

Le spedizioni all’estero sono da quantificare a seconda della nazionalità
(contattare bookshop@archmarathon.it)

Per acquisto multiplo di libri inviamo offerta ad hoc.


Per informazioni: bookshop@archmarathon.it

(pagamento con Paypal o carta di credito)



Maternity and Oncologic Parking

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Díaz y Díaz Arquitectos

Photos courtesy of Héctor Santos-Díez

Maternity and Oncologic Parking

Díaz y Díaz ArquitectosarchmarathonDíaz y Díaz Arquitectos
Calle de Tinajas, 16, 15001 A Coruña, Spain
www.diazydiazarquitectos.com
Category:
Transport
Project selected:
Maternity and Oncologic Parking
Location:
A Coruña, Galicia, Spain
Year:
2014
Winner of Crowd Award

The objective of the project is the construction of a new parking which gives service to the environment of the Maternity and Children’s Hospital and the Cancer Center of Galicia.
The plot of land is located in the surroundings of the Maternity and Children’s Hospital and Cancer Center of Galicia, leaving the plot bordered by its north, south and east side by the road which connects both centers. This road ascends from the lower part of the plot, located at the exit of the tunnel that leads to the Maternity Hospital under the AC-12, up to the Cancer Center area, generating a large natural slope formed by rock and vegetation, which is used to perform the excavation and fit in the parking. This arrangement creates several different levels of access from the street that borders the plot.
The building consists of 4 covered floors of parking, plant cover, and a plant access to the new plaza that connects to the Cancer Center. These plants are divided into two levels with a height difference of 1.60m, creating a system of staggered story levels, connected by ramps located on the longitudinal axis of the building.
The building is separated from the rock slope excavation in order to form a continuous gap of ventilation along the entire perimeter of the building. The building is conceived as a large car container, which fits into the quarry excavation. This container consists of a base of stone gabion, sheltering the two lower floors, which sits as the foundation of the building. Above this rests a lightweight facade composed of vertical metal profiles, which are positioned at different angles to create a sense of movement.
The building includes two cores of vertical communications. The southern module has stairs and elevator, and the north module escape stairways. These cores are separated from the building by the building patios, connecting the different levels through walkways.
A new public square is created at the highest point of the plot, in the surroundings of the Cancer Center of Galicia, connecting to the southern vertical communications core. From this core emerges the walkway, which bypasses over the branch of the AC- 12 and connects to the existing footbridge that crosses above the AC-12, and ends at the Maternity Hospital. This new pedestrian way creates a connection between the Cancer Center of Galicia, the parking and Maternity Hospital.

(ratings closed)



Saigon house

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

a21studio

Photos courtesy of Quang Tran, Hiroyuki Oki

Saigon house

a21studioarchmarathona21studio
2/10 Nguyễn Huy Lượng, ward 14, Bình Thạnh district, Hochiminh city, Vietnam
www.a21studio.com.vn
Category:
Private housing
Project selected:
Saigon house
Location:
Hồ Chí Minh city, Vietnam
Year:
2015
Winner of Private Housing category

Jury motivation: It is like an adventure that eliminate all chichè of a private housing. Playfull and updating the traditional local housing typology.

In Saigon, there is a story about Van Duong Phu, a masterpiece of architecture, built by Mr. Vuong Hong Sen, a culturist, an academic, and a famous collector of antiques. Moreover, he also has a deep knowledge of southern Vietnam and wrote many books about Saigon.
At the end of his life, he would have liked to dedicate his house as a museum in order to prevent the antiques from being stolen and introduce Saigon culture to visitors.
However, after his death, the house has been abandoned, and the spirit is totally lost.
We’ve recognized that although being respected and successful in his works, he failed in passing his love to his family. Therefore, they do not respect their childhood.

(ratings closed)



Fine Arts Museum of Asturias

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Francisco Mangado – Mangado & Asociados

Photos courtesy of Pedro Pegenaute

Fine Arts Museum of Asturias

Francisco Mangado - Mangado & AsociadosarchmarathonFrancisco Mangado - Mangado & Asociados
Vuelta del Castillo 5, çtico 31007 Pamplona Navarra, Spain
www.fmangado.es
Category:
Arts & Culture
Project selected:
Fine Arts Museum of Asturias
Location:
Oviedo, Spain
Year:
2014
Winner of Arts & Culture category

Jury motivation: This project celebrates the complexity of marrying between the existing structure and the new space.

The project addresses the whole complex, including the future of the Velarde Palace and the Casa Oviedo-Portal. Only through such a comprehensive approach can the optimal functioning of an institution as important as the Fine Arts Museum of Asturias be guaranteed. With this idea as starting point, the project contemplates raising an altogether new building within the urban complex. That is, the sequence of existing facades around is taken as a contextual condition, and these facades take on the role of an urban ‘backdrop’, unquestioned, against which to erect a new building with a facade of its own; a facade that reveals itself, is discerned, through naked, totally frameless openings. In the exterior it will be possible to complete a large luminous construction, glazed and full of reflections, that will project outward and superimpose itself on urban history, giving the new Museum a bold but complex image.
The other fundamental element for explaining the building’s relationships with the context is the inner block courtyard. The courtyard becomes a place for encounters and an element connecting the various buildings of the museum complex. Both the block courtyard and the covered court of the new main edifice, which acts as a great skylight articulating and structuring access points and circulation elements, becoming a reference space for the entire complex, are key parts of a proposal that conceptually and physically expands the current premises made up of the Velarde Palace and the Casa Oviedo-Portal.

(ratings closed)



Case Western Reserve University, Tinkham Veale University Center

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Perkins+Will

Photos courtesy of Michelle Litvin Studio

Case Western Reserve University, Tinkham Veale University Center

Perkins+WillarchmarathonPerkins+Will
The Wrigley Building 410 North Michigan Avenue Suite 1600 Chicago, IL 60611
www.perkinswill.com
Category:
Education Buildings
Project selected:
Case Western Reserve University, Tinkham Veale University Center
Location:
Cleveland, Ohio
Year:
2015
Winner of Education Buildings category

Jury motivation: It represents a valiable connector within the public environment of the university campus.

Located in the center of three separately defined campus zones at Case Western Reserve University the new university center contains student gathering spaces, dining facilities, meeting rooms, and offices for student organizations. The new building features three wings that are designed to facilitate the convergence of students from all three zones and serve as a connection point to tie the entire campus together.
The site is adjacent to a large open field, which sits atop a two-story underground parking structure. Construction was prohibited on the field above the garage due to insufficient structure and high hydrostatic pressure. The two sides adjacent to the field and underground parking structure are cantilevered over the garage to avoid these structural complications and to maximize floor plate sizes.
The structure of the facility was designed as a folded plate of green roofs growing out of the site with glazed walls below that open views to the outdoors. At the intersection of the three wings is a double-height gathering space uniting the two floors of the facility. A two-story high double-glazed wall encloses this space and opens western views into the field and an art museum beyond while eliminating excessive heat loads.

(ratings closed)



Priceless Milan

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Park Associati

Photos courtesy of Andrea Martiradonna

Priceless Milan

Park AssociatiarchmarathonPark Associati
via Garofalo, 31, 20133 Milan
www.parkassociati.com
Category:
Hotel & Leisure
Project selected:
Priceless Milan
Location:
Milan, Italy
Year:
2015
Winner of Hotel & Leisure category:

Jury motivation: A nomadic, temporary architecture which explores the unknonn spaces of the city in a new way. A re-interpretation of the space for leisure.

Priceless Milan is a temporary structure serving as a restaurant fitted out with an extremely flexible space that carefully adapts to the locations in which it is installed.
The pavilion can accomodate up to 24 seated guests around one single table or,alternatively, 66 people standing for special events. This living unit can be moved around and placed on top of existing buildings in striking locations.
If need be, sliding walls can separate the kitchen from the dining area, and the table can be lifted up to the ceiling to completely free up the space. Made out of a modular structure consisting of eight blocks assembled on site that are fully furnished and equipped with all the latest electrical appliances, the pavilion (150 m²), is constructed in a workshop with the distinctive feature of being easy to move around and assemble in a very short space of time.
The pavilion is covered with a perforated, press-formed, anodised aluminium skin in bronze/gold shades.This “sail” is designed to protect the structure against solar radiation, also ensuring conditions on the terrace below are comfortable.The restaurant is assembled in 2 stages.
The first stage involves preparing the area and installing the metal-framed substructure on which the pavilion units rest.
All 8 units are assembled during the second phase and the metal roof is also set in place.

(ratings closed)



SOS Children’s Village

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Urko Sánchez Architects

Photo courtesy of Javier Callejas

SOS Children’s Village

Urko Sánchez ArchitectsarchmarathonUrko Sánchez Architects
P.O. Box 52879 - 00100 Nairobi, Kenya
urkosanchez.com
Category:
Mixed Tenure Housing & Buildings
Project selected:
SOS Children’s Village
Location:
Tadjourah, Djibouti
Year:
2014
Winner of Mixed Tenure Housing & Buildings category

Jury motivation: An highly, sensitive interpretation of children’s community needs and a project which adapts well to this particular contex and tradition.

A medina for children designed according to extreme weather conditions and community traditions.
Djibouti is located in the Horn of Africa, which suffers from persistent droughts and severe scarcities.
We were approached by SOS Kinderdorf to design a residential compound of 15 houses where to run their family-strengthening programmes.
We learnt about SOS systems, about the community where the project would take place, their nomadic traditions and the extreme climate of the region. We searched for traditional housing references in similar cultural and climatic environments and finally decided to design a MEDINA with certain singularities:

A. It is a medina for children – A safe environment, with no cars, where the narrow streets and squares become places to play
B. It is a medina with plenty of open spaces – Public and private spaces are clearly defined. And in the private, the inside and outside areas melt, allowing residents to maintain certain outdoors living.
C. It is a medina with lots of vegetation – Where the inhabitants are encouraged to take care of their plants and benefit from the result.

In terms of distribution, all houses follow the same scheme but are arranged in different ways, placed close to each other giving shade one another and generating alleys between them in an apparent disordered way. Natural ventilation and sun shading was intensely studied, introducing natural ventilation towers where needed.
The construction of this project was possible thanks to an international team, which reflects the mixture of backgrounds in the practice of our profession, making every project a very enriching experience.

– Dji Fu – Chinese Contractor based in Djibouti
– John Andrews – Ugandan Architect based in Djibouti
– Fritz Bachlechner – Austrian Project Manager based in Kenya
– Estrella de Andrés – Spanish Architect based in Kenya
– Oliver Kabure – Kenyan engineer based in Kenya
– And of course all the Djiboutian who worked on site
– The funding came from the German Cooperation Aid.
The materials were very simple: cement blocks, RC structure and Cemcrete finish from a South African company.

LikeDon't like (+14 rating, 16 votes)
Loading...


The Foundry

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

00 Architecture

Photo courtesy of Rory Gardiner

The Foundry

00 Architecturearchmarathon00 Architecture
109B, Mare Street Studios, 203-213 Mare St, London
www.architecture00.net
Category:
Workspaces
Project selected:
The Foundry
Location:
London, UK
Year:
2015
Winner of Workspaces category

Jury motivation: A thoughful adaptation of an old factory extended with new facilities creating an affordable and sociallity welcoming ensamble.

The Foundry is a landmark new home in Vauxhall, London, for voluntary and charitable organisations from the social justice and human rights sector. Created by the transformation of an early 20th Century shoe polish factory, it provides an accessible and collaborative base for these mission driven organisations. The open ground floor and external decks at upper levels encourage the local community to utilise the new facilities in partnership with the building users to develop a sense of shared ownership and mutual understanding. The public visit not for social justice, but to use the facilities provided, and through that, a tacit understanding of how the organisations can help them. Each building has been designed to provide a base for each organisation who can spill out into the building to aid collaboration or find conditions beneficial for the work they are doing. Spaces were also created to encourage serendipitous encounters at the tea points, widened corridors or free meeting spaces. Each floor provides a high level of flexibility with regards to partition layout, offering the possibility of complete open plan if required as well as encouraging uses such as crèche or local shop facilities. Also embodying principles of environmental justice, the transformed building achieves EPC A-rating and BREAM Excellent. This was done within an extremely tight budget of £1050/sqm.

(ratings closed)