Project

Omicron living rooms

Lehm Ton Erde Baukunst and Studio Anna Heringer

Photo courtesy of Pauline Semon, Stefano Mori

Omicron living rooms

Lehm Ton Erde Baukunst and Studio Anna HeringerarchmarathonLehm Ton Erde Baukunst and Studio Anna Heringer
Lehm Ton Erde Baukunst: Quadernstraße 7, 6824 Schlins, Austria
Studio Anna Heringer: Marienplatz 7 83410 Laufen, Germany
www.lehmtonerde.at
www.anna-heringer.com
Category:
Workspaces
Project selected:
Omicron living rooms
Location:
Klaus, Austria
Year:
2014

Fair trade meets regionalism. The project, 3 sculptures that serve as meeting rooms for the workers, is a commitment to support craftsmanship locally as well as in Bangladesh and in India. The aim is to create an atmospheric space of high quality for the employees of Omicron, and at the same time to make a social economic impact by involving a high amount of local craftsmanship and development organization from the global South.
The 3 sculptures can be seen as living rooms for the companies employees, to have meetings in a comfortable poetic atmosphere to retreat, contemplate, meditate, brainstorm, to have a coffee break, to chat.
The monolith is the most experimental structure of these 3. It is an attempt to bring the most basic building earth technique, zabur, as it is used in Ghana for example into Austrian laws and regulation systems. It is a two stories structure with only 15 centimeters thick and unstabilized clay walls including a load bearing clay dome. The Austrian regulations unfortunately lead, besides a steel foundation, to an addition of two horizontal steel rings as well as a ring for the central light opening. The rest of the monolith is layer by layer shaped by hand.
The zeppelin is a meeting room up in the air that glooms in the night and illuminates the space. Through the silky skin the atmosphere inside is very soft and poetic, in dialogue with the rich patterned textiles from Bangladesh the space will touch the senses in a very subtile way. The structure is made by timber, covered by an outside layer of handwoven non-violent silk from a leprosy project in India called Little Flower. The pool formed out of a landscape of earth is filled with a dozen of pillows from Bangladesh that we’ve made in cooperation with the NGO Dipshikha. It is a playful and communicative area where pillow fights will possibly be happening, same as a snooze in a pile of silky cushions.
Materials: clay as load bearing earth walls and as plaster, which also has a positive influence on the indoor climate. Local timber. Locally made ceramics. Hand-stitched and printed cushions from women in Rudrapur, Bangladesh. Hand-woven silk from Little Flower.

LikeDon't like (+64 rating, 68 votes)
Loading...


Dacheng Factory Adaptive Reuse / UABB Venue

NODE Architecture and Urbanism

Photo courtesy of NODE Architecture and Urbanism

Dacheng Factory Adaptive Reuse / UABB Venue

NODE Architecture and UrbanismarchmarathonNODE Architecture and Urbanism
Room 407,Building A2, OCT Loft, Shenzhen
www.nodeoffice.com
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
Dacheng Factory Adaptive Reuse / UABB Venue
Location:
Shenzhen, China
Year:
2015

DaChan Flour Mills in Shekou is a historical memorial for Shenzhen people. It can be dated back to 1980, but was shut down in 2010 as result of the industrial upgrading and transformation in Shekou. Now selected as the main venue for 2015 UABB (Shenzhen), this industrial legacy will be re-activated and brought to life again through a renovation design by NODE.
The design principle proposed and implemented by NODE is to “adapt to and give full play to the existing conditions and maximize reuse of objects”. Specifically, it meant to retain and strengthen the very original quality of this industrial building of distinct features, then implant the new functions. To explore and regenerate the potential and vitality of the original spaces in those seemingly generic and typical factory buildings, powerful interventions are employed to maximize their attributes and realize diverse and hierarchical spaces. While preserving and restoring the original appearance of the industrial legacy as far as possible, unique visitor circulation is also created to offer all visitors an opportunity to experience in person the traces of the once booming industry. Ultimately, the goal is to, on this industrial relics left from the rapid development in Shekou, return to the mindset of harmony between man and nature and re-examine the relationship among human, society and nature.

LikeDon't like (+3 rating, 3 votes)
Loading...


Les Docks

5+1AA

Photo courtesy of Luc Boegly

Les Docks

5+1AAarchmarathon5+1AA
via interiano 3/11, Genoa, Italy
www.5piu1aa.com
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
Les Docks
Location:
Marsiglia, France
Year:
2015

The Docks are historically located on the axis between the sea and the city of Marseilles; this strong and distinct cut of the territory lets us transform this building into a dialog place. Our concept aimed to rebuild the link between the city and the sea. The Docks became a permeable, porous place; they create a landscape between city and nature.
Thus we recreate a place in continuity with the longitudinal axis accross the buildings located at the Docks end that respectivally give onto two squares: an historical one “Place de la Joliette” and another on the point of emerging, “Place de la Méditerranée”. The project becomes a real space of exchanges and interactions between two Marseilles parts.
We also reinterpreted the spaces organisation that communicate together, with the city and the sea and created a new place of sociability strongly marked by the theme of the Mediterranean territory.
The proposal includes an intervention on the Docks base in order to move from a closed system to an opened one, articulated with penetrations, transparencies and creates a place continuing to the sea.
The project redefines the four courtyards destined to be commercial, artistic and cultural that, from inside, extend towards the two exterior places and the two adjacent streets. We create four breaks inside a transverse route.

LikeDon't like (+32 rating, 42 votes)
Loading...


Kleine Rittergasse 11

Franken Architekten

Photos courtesy of Eibe Sönnecken, Oliver Tamagnini, Axel Stephan, Marcus Hintzen,

Kleine Rittergasse 11

Franken ArchitektenarchmarathonFranken Architekten
Niddastraße 84, 60329 Frankfurt am Main, Germany
www.franken-architekten.de
Category:
Mixed Tenure Housing & Buildings
Project selected:
Kleine Rittergasse 11
Location:
Frankfurt am Main, Germany
Year:
2014

Located amongst the Gavi vineyards, right in the heart of the La Raia farm, lies Borgo Merlassino.
A rural resort combining traditional agricultural activity with new accommodation facilities: La Raia B&B, the La Raia Foundation headquarters, warehouses, laboratories for the Waldorf school and a reading hall. The genesis of the refurbishment and transformation of the former hamlet starts from the pre-existing structures.
It was promptly decided that, rather than the actual buildings, it was the character and quality of the relevant spaces between the structures that needed ample renovation.
The design statement envisaged contamination and contradiction as a strong structuring identity of the Site. The use of rammed-earth walls, the choice of traditional colours of buildings in Liguria and the reinterpretation of traditional building techniques have jointly attributed a new character to the hamlet. The senses of time, the scale, as well as the balance between old and new were the real motif of the design.

(ratings closed)



Borgo Merlassino

deamicisarchitetti

Photo courtesy of Luigi Bartoli, Gabriele Leo, Fondazione La Raia

Borgo Merlassino

deamicisarchitettiarchmarathondeamicisarchitetti
via Pietrasanta 12, 20141 Milan
www.deamicisarchitetti.it
Category:
Hotel & Leisure
Project selected:
Borgo Merlassino
Location:
Novi Ligure AL, Italy
Year:
2015

Located amongst the Gavi vineyards, right in the heart of the La Raia farm, lies Borgo Merlassino.
A rural resort combining traditional agricultural activity with new accommodation facilities: La Raia B&B, the La Raia Foundation headquarters, warehouses, laboratories for the Waldorf school and a reading hall. The genesis of the refurbishment and transformation of the former hamlet starts from the pre-existing structures.
It was promptly decided that, rather than the actual buildings, it was the character and quality of the relevant spaces between the structures that needed ample renovation.
The design statement envisaged contamination and contradiction as a strong structuring identity of the Site. The use of rammed-earth walls, the choice of traditional colours of buildings in Liguria and the reinterpretation of traditional building techniques have jointly attributed a new character to the hamlet. The senses of time, the scale, as well as the balance between old and new were the real motif of the design.

(ratings closed)



Skatepark SOS Children’s Village Bethlehem

Maier Landschaftsarchitektur/Betonlandschaften

Photos courtesy of Ralf Maier and AptART

Skatepark SOS Children’s Village Bethlehem

Maier Landschaftsarchitektur/BetonlandschaftenarchmarathonMaier Landschaftsarchitektur/Betonlandschaften
Am Dreieck 4, 51107 Köln, Germany
www.maierlandschaftsarchitektur.de
Category:
Urban Design & Public Spaces
Project selected:
Skatepark SOS Children’s Village Bethlehem
Location:
Bethlehem, Palestine
Year:
2016

A unique building project in Palestine took form. In Bethlehem, a skateboard park was built – on the grounds of the SOS Children‘s Village. The charity organisation Skate-Aid and the SOS Children‘s Villages are making possible what seemed hardly possible in this country – to convey the feeling of joy and happiness to the many traumatized children in the long term.
Up to 126 children are living in the SOS Children’s village which is located in the east of Bethlehem. Bethlehem suffers from political instability, prevailing violence, high unemployment and increased poverty levels. Many children have lost their parents to war and terror and could find no proper education. Thereby a certain lack of perspective has spread among the youth.
Skating is a sport that does not know religious nor political differences. The confidence of the children will be build up and a new sense of community will be established which is not based on some putative common enemy. Thereby Individuality and personal responsibility is developed, which will help the children later in life to make responsible and rational decisions without being steered by propaganda and hate.
A team of young artists from aptART (Awareness & Prevention Through Art) made the skate park into a colourful artwork. This was done together with the children which will raise the identification of the children with their park even more.

(ratings closed)



Footbridge over the périphérique

DVVD, architectes, ingénieurs, designers

Photos courtesy of Luc Boegly, Yam, Nathalie Prébende

Footbridge over the périphérique

DVVD, architectes, ingénieurs, designersarchmarathonDVVD, architectes, ingénieurs, designers
12, rue des Frigos 75013 Paris, France
www.dvvd.fr
Category:
Urban Design & Public Spaces
Project selected:
Footbridge over the périphérique
Location:
Paris, France
Year:
2015

Our footbridge, linking Paris to its outskirts, becomes one of the symbol of the Greater Paris. We designed it as a thin recognizable line overfl ying this main European ring road. It binds the streets on each side in a smooth movement to create continuity, sequence the views and liven up the crossing by the variety of experiences. They are coming out of simple ideas. Slightly bending the shape to follow the surrounding voids; twisting the balustrades of the project; and “landing” on a new Linear Forest. It is possible to walk, ride fast, or to roam by contemplating the bustle of the city from this unique urban balcony.
Wood has been chosen for its ability to create facets of warmth, switching this almost unlimited site to human scale. Wooden strips offer a protective space, blurring slanting sights to, at least symbolically, protect the users who are obviously beset by noise and speed. They allow views on the Linear Forest, on the City and participating to the lightness by offering transparency.
The steel structure has been optimized in a resourceful attitude, to reduce its environmental impact and, regarding to the site conditions. We succeeded in a construction process that restricted traffi c disruption to one night. It has infl uenced both design and structural choices, while keeping a taut line that gives our project its strength, elegance and poetry.

(ratings closed)



Hyunam

IROJE Architects&Planners

Photo courtesy of Jong Oh Kim

Hyunam

IROJE Architects&PlannersarchmarathonIROJE Architects&Planners
2-8 dongsung-dong, jongro-gu, seoul 110-809 korea
www.iroje.com
Category:
Private housing
Project selected:
Hyunam
Location:
Gunwi-gun, Gyeongsangbuk-do, korea
Year:
2014

The client, who built Moheon in Daegu, launched a plan to transform 992,000m2 of mountainous land in Gunwi into a natural botanical park. For a long time, the client had been transplanting and cultivating trees and observing the changes in the area. The client wanted the entire botanical garden as a space of introspection. He also wanted a small residence within the park.
The house is located in the heart of the park where only the mountains and the sky are visible. In the thick fir tree forest, five small man-made ponds were created as a prelude along the road leading to the house. Passing the ponds, you encounter a long, straight, Corten steel structure. Above it, lies a hill, and below, a valley. If you open the door, having no idea of what will happen at all, you will find nature’s landscape spread out in magnificent fashion. The building connects the ground to the sky, but here, the ground disappears. There is only you, nature, and silence. Facing west, the sun sets over the reservoir in front. You come out of the house, climb the hill, and sit on the cold Corten steel chair on the silver grass. You become a part of nature. It is a time of complete solitude, a time for thought. That is why the house is named Hyunam, a humble black house.

(ratings closed)



Eco Bar

Giuseppe Gurrieri

Photos courtesy of Filippo Poli

Eco Bar

Giuseppe GurrieriarchmarathonGiuseppe Gurrieri
via archimede, 278 Ragusa, Italy
www.giuseppegurrieri.it
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
Eco Bar
Location:
Ragusa, Italy
Year:
2015

The project involves the reuse of the old ticket office of the adjacent multisport facility and its reconversion into a coffee-bistro. The main goal is to recover the building and simultaneously to improve the quality of the surrounding built-up area. The project involves the realization of an outer skin made of low-cost and reused materials (Aquapanel® panels and carpentry wooden slats) that reshapes the building. The openings on the side façades are shielded by the new filter; two large windows, the one on the entrance and the other one aligned on the opposite face, open up a view on the urban landscape. On the north façade, a part of the casing is designed to be eventually overturned creating outdoor tables. The building envelope serves also as a ventilated and shields the technical systems but also creates a perimeter cavity that works as a storage. The internal distribution of the spaces is solved thanks to a wall, enamelled with a green polyurethane resin, that separates the work area from the customers’ area. Beams and pillars are left in fair-faced concrete and the floor is made of industrial concrete screed. The bar counter, as a full block, is made of iron sheets and the furniture recall vintage retro styles.

(ratings closed)



Case Western Reserve University, Tinkham Veale University Center

Perkins+Will

Photos courtesy of Michelle Litvin Studio

Case Western Reserve University, Tinkham Veale University Center

Perkins+WillarchmarathonPerkins+Will
The Wrigley Building 410 North Michigan Avenue Suite 1600 Chicago, IL 60611
www.perkinswill.com
Category:
Education Buildings
Project selected:
Case Western Reserve University, Tinkham Veale University Center
Location:
Cleveland, Ohio
Year:
2015

Located in the center of three separately defined campus zones at Case Western Reserve University the new university center contains student gathering spaces, dining facilities, meeting rooms, and offices for student organizations. The new building features three wings that are designed to facilitate the convergence of students from all three zones and serve as a connection point to tie the entire campus together.
The site is adjacent to a large open field, which sits atop a two-story underground parking structure. Construction was prohibited on the field above the garage due to insufficient structure and high hydrostatic pressure. The two sides adjacent to the field and underground parking structure are cantilevered over the garage to avoid these structural complications and to maximize floor plate sizes.
The structure of the facility was designed as a folded plate of green roofs growing out of the site with glazed walls below that open views to the outdoors. At the intersection of the three wings is a double-height gathering space uniting the two floors of the facility. A two-story high double-glazed wall encloses this space and opens western views into the field and an art museum beyond while eliminating excessive heat loads.

(ratings closed)