Arts & Culture

Poissy Galore

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

AWP+HHF

Photos courtesy of Julien Lanoo

Poissy Galore

AWP+HHFarchmarathonAWP+HHF
AWP: 25 rue Henry Monnier 75009 Paris, France
HHF: Allschwilerstrasse 71 A CH-4055 Basel, Switzerland
www.awp.fr
www.hhf.ch
Category:
Arts & Culture
Project selected:
Poissy Galore
Location:
Carrières sous Poissy, France
Year:
2015

The project is part of a future 113 ha large public green space along the Seine river, in Carrières-Sous-Poissy, at the end station of the RER line A and close to the renown Villa Savoye from Le Corbusier. The Park will be a public park and ecological showcase for local residents and a leisure destination for people living in and around Paris.
The competition brief included the construction of a visitor’s center, of a restaurant (“guinguette”), of an observatory and smaller infrastructure “follies” with different uses.
Similar to the wooden preschool toys in form of building blocks, this collection of pavilions and ‘follies’ is based on a modular wood system, combining different sizes and angled timber frames.
The site is exceptional, for its location along the Seine river and for its “in-between”, dual nature (land/water, city/sprawl, wilderness/domesticated nature). Barges, fishing huts and houseboats, which have been so far inhabiting the site have been a powerful source of inspiration. The other site boundary is characterized by suburban nondescript housing pavilions. The design springs from an hybridization between these two existing habitat models: the floating barge and the archetypical suburban house resulting in a new typology emerging in the park and dealing with the site’s identity both spatially and socially, whilst providing a contemporary and forward-looking response.

Project credits:
ARCHITECTS:
AWP (Marc ARMENGAUD, Matthias ARMENGAUD Alessandra CIANCHETTA) and HHF (HERLACH, HARTMANN, FROMMENWILER)
PARTNER-IN-CHARGE DIRECTION DU PROJET:
ALESSANDRA CIANCHETTA/AWP

(ratings closed)



Dakar International Conference Center

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Tabanlıoğlu Architects

Photos courtesy of Emre Dörter

Dakar International Conference Center

Tabanlıoğlu ArchitectsarchmarathonTabanlıoğlu Architects
Mesrutiyet Caddesi No:67 Beyoglu 34430 Istanbul, Turkey
www.tabanlioglu.com
Category:
Arts & Culture
Project selected:
Dakar International Conference Center
Location:
Dakar, Senegal
Year:
2014

The holistic roof joins separate units connected via water and bridges, like gathering collective identities of diverse nations, serving statesmen’s assemblies and associated events as well as public spaces. Twisted blades forming texture of mesh screen behave as a sunbreak granting shady interior without hindering accent of transparency. By placement of panels in variations at different levels and angles, the façade is perceived as an assortment of playful geometries glittering with day light. The 3-D effect of mesh curtain grants the building a floating expression over the surrounding reflection pool which becomes a dramatic illustration. When interiors are illuminated, patterns become even more playful on the water. Entering the complex is made possible at all sides. The presidential entrance directs to main conference hall for 1500 delegates. A public restaurant, open-air fair zone, a museum and gallery all unite under vast wooden roof, mimicking the patterns of ancient and symbolic baobab tree of Senegal. Elongation of the roof, the cantilever, designates the open air fairground and gathering zone.

LikeDon't like (+4 rating, 6 votes)
Loading...


Fine Arts Museum of Asturias

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Francisco Mangado – Mangado & Asociados

Photos courtesy of Pedro Pegenaute

Fine Arts Museum of Asturias

Francisco Mangado - Mangado & AsociadosarchmarathonFrancisco Mangado - Mangado & Asociados
Vuelta del Castillo 5, çtico 31007 Pamplona Navarra, Spain
www.fmangado.es
Category:
Arts & Culture
Project selected:
Fine Arts Museum of Asturias
Location:
Oviedo, Spain
Year:
2014

The project addresses the whole complex, including the future of the Velarde Palace and the Casa Oviedo-Portal. Only through such a comprehensive approach can the optimal functioning of an institution as important as the Fine Arts Museum of Asturias be guaranteed. With this idea as starting point, the project contemplates raising an altogether new building within the urban complex. That is, the sequence of existing facades around is taken as a contextual condition, and these facades take on the role of an urban ‘backdrop’, unquestioned, against which to erect a new building with a facade of its own; a facade that reveals itself, is discerned, through naked, totally frameless openings. In the exterior it will be possible to complete a large luminous construction, glazed and full of reflections, that will project outward and superimpose itself on urban history, giving the new Museum a bold but complex image.
The other fundamental element for explaining the building’s relationships with the context is the inner block courtyard. The courtyard becomes a place for encounters and an element connecting the various buildings of the museum complex. Both the block courtyard and the covered court of the new main edifice, which acts as a great skylight articulating and structuring access points and circulation elements, becoming a reference space for the entire complex, are key parts of a proposal that conceptually and physically expands the current premises made up of the Velarde Palace and the Casa Oviedo-Portal.

(ratings closed)



Cultural Centre Le Creste

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

AREAPROGETTI and UNA2 Architetti Associati

Photos courtesy of Andrea Bosio

Cultural Centre Le Creste

AREAPROGETTI and UNA2 Architetti AssociatiarchmarathonAREAPROGETTI and UNA2 Architetti Associati
AREAPROGETTI: corso novara 99, 10154 Torino UNA2 Architetti Associati: Vico delle Mele 6/3 16123 Genova, Italy
www.area-progetti.it
www.una2.net
Category:
Arts & Culture
Project selected:
Cultural Centre Le Creste
Location:
Rosignano Marittimo (LI), Italy
Year:
2014

The building
The Cultural Centre is a flat, single-storey building crossed by a covered pedestrian walkway, which leads to an underpass functioning as important link in the urban network.
The building is divided into three distinct blocks arranged along the walkway: the cafeteria/newspaper library; the library; the play room; the youth information centre and the multi-purpose area.

Materials, technologies, systems
The building has a load-bearing structure of reinforced concrete and a roof with a double frame of glulam beams and wooden planking above. At foundation level there are a series of channels for the natural ventilation of the building working together with a wind tower and some coloured solar chimneys arranged on the roof.
The infill walls are all constructed with pressed straw bales.
An extensive non-walkable roof garden has been created on the roof.
The inner garden of the library is delimited by a dune made of reinforced earth, which protects the indoor activities from railway noise.

Passive cooling
Passive cooling mainly focuses on the application of techniques for the natural ventilation of the rooms. The aim is to maximize the entry of natural air flows inside the building: the natural ventilation system is comprised of a wind tower and a system of solar chimneys arranged on the roof so as to serve the greatest number of rooms. The wind tower is a system for capturing air currents with openings at the top facing the prevailing winds. Taking advantage of the sea breezes, the tower directs the cool air to a net of underground channels.

(ratings closed)



Seashore Library

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Vector Architects

Photos courtesy of Su Shengliang, Xia Zhi, He Bin, Hal Chen

Seashore Library

Vector ArchitectsarchmarathonVector Architects
Rm 208, Bldg 22, 4 North Gongrentiyuchang Rd, Chaoyang District, Beijing, China 100027
www.vectorarchitects.com
Category:
Arts & Culture
Project selected:
Seashore Library
Location:
Beidaihe New District, China
Year:
2015

About three hours drive from Beijing, the library is located inside a vacation compound along Bohai Bay. While Beijing has been experiencing massive growth in economy and city development, many have pointed out the issue of a drop in living environment. The vacation compound aims to create a quality-living area closer to nature. There are a series of cultural and leisure facilities within the compound, and Seashore Library is one of them.
The design key point is focused on exploring the co-existing relationship of the space boundary, the movement of the human body, the shifting light ambience, the air ventilating through and the ocean view. The library faces the ocean to its east. During seasons of spring, summer and fall, it not only serves the community residents at west, but opens to the public as well.
The design began with section. The library houses a reading area, a meditation space, activity room, a drinking bar and a resting area. According to each space, we establish a distinctive relationship between space and the ocean; define how light and wind enters into each room.
If we slice through the building along the north-south long axis, we can see how each space elaborates itself with ocean distinctively. And the movement and memory of human body together choreographs a series of experience.

(ratings closed)