Hotel & Leisure

Borgo Merlassino

deamicisarchitetti

Photo courtesy of Luigi Bartoli, Gabriele Leo, Fondazione La Raia

Borgo Merlassino

deamicisarchitettiarchmarathondeamicisarchitetti
via Pietrasanta 12, 20141 Milan
www.deamicisarchitetti.it
Category:
Hotel & Leisure
Project selected:
Borgo Merlassino
Location:
Novi Ligure AL, Italy
Year:
2015

Located amongst the Gavi vineyards, right in the heart of the La Raia farm, lies Borgo Merlassino.
A rural resort combining traditional agricultural activity with new accommodation facilities: La Raia B&B, the La Raia Foundation headquarters, warehouses, laboratories for the Waldorf school and a reading hall. The genesis of the refurbishment and transformation of the former hamlet starts from the pre-existing structures.
It was promptly decided that, rather than the actual buildings, it was the character and quality of the relevant spaces between the structures that needed ample renovation.
The design statement envisaged contamination and contradiction as a strong structuring identity of the Site. The use of rammed-earth walls, the choice of traditional colours of buildings in Liguria and the reinterpretation of traditional building techniques have jointly attributed a new character to the hamlet. The senses of time, the scale, as well as the balance between old and new were the real motif of the design.

(ratings closed)



Hotel Babylon

Vo Trong Nghia Architects

Photos courtesy of Hiroyuki Oki

Hotel Babylon

Vo Trong Nghia ArchitectsarchmarathonVo Trong Nghia Architects
8F, 70 Pham Ngoc Thach street, Ward 6, District 3, Ho Chi Minh City, Vietnam
www.votrongnghia.com
Category:
Hotel & Leisure
Project selected:
Hotel Babylon
Location:
Danang, Vietnam
Year:
2015

Situated near to the main road linking Danang City and Hoi An old town, Naman Retreat Resort is designed to provide a relaxing atmosphere for the human senses. The environmental-friendly resort provides facilities and encourages guests to be involved in a variety of healthy activities, such as spa, yoga, beach sports, and etc. The resort blends harmoniously with the surroundings by integrating natural vegetation to the building, in addition to using natural and local materials such as natural stone and bamboo. This creates an ideal atmosphere to relax and purify the body and mind.
Located next to the resort entrance is the Babylon, a 3-storey hotel with 32 rooms which features vertical concrete screens on the building facades. Green vines are grown on the facades, resulting in a visually attractive landmark. The green facades also reduce building heat gain by filtering direct sunlight into the building whilst allowing natural cross-ventilation. The 5x15cm precast concrete screens are finished with timber texture, providing natural color as well as to complement the surrounding natural landscape.
The pool is both open and discreet, which provides a semi-private yet relaxing atmosphere for the guests to be totally immersed in the wonderful nature.

(ratings closed)



YunLu Eco-Resort

Ares Partners and Atelier Liu Yuyang Architects

Photos courtesy of SU Shengliang

YunLu Eco-Resort

Ares Partners and Atelier Liu Yuyang ArchitectsarchmarathonAres Partners and Atelier Liu Yuyang Architects

www.arespartnersltd.com
www.alya.cn
Category:
Hotel & Leisure
Project selected:
YunLu Eco-Resort
Location:
Xingping Scenic Area, Yangshuo, Guilin, Guangxi, China
Year:
2014

Yun Lu is a boutique eco-resort nestled within a village at north eastern part of Yangshuo which situated along the dramatic landscape of the Li River. The site consists of nine renovated old farm houses and one new addition which functions as an all-day dining restaurant for hotel guests. Taking on a sensitive approach to the local culture with villagers still living nearby, the overall planning and landscape design blends into the original village structure without creating new boundary conditions to the villagers. The rammed earthed buildings were retrofitted to accommodate refreshing and uncompromisingly contemporary living, while the new restaurant addition adopts an understated presence with the use of steel frame, glass pivot doors in contrast with the locally sourced rough-cut stone blocks, charcoal treated wooden louvers and terra-cotta roof tiles to provide a rich tactile experience. The spatial dialogue and sense of continuity between the old and the new buildings maintain an order of symbiosis between the foreign (hotel) and the local (village). The same design principle extends into the interior space of the hotel. The dialogue between people, space, light and landscape is well thought out. The typical layout of the vernacular house here is a three bay structure with a double height volume in the middle bay. Each typical building consists of four guest rooms with a shared living and hangout space in the center. Bamboo, wood, galvanized steel, concrete finishes and pebble washed stones are main materials being used in interior spaces. Most of wood beams and existing wooden doors are being refurbished and reused on the project.
There are issues which we expected and issues that we did not anticipated through design stages. The owner prefers to achieve certain number of guest rooms which requires adding a second floor. To make sure the houses are structurally stable after renovation is a major concern. For the interior space, we decided to keep the east and west ram earth brick walls as they are and adding new gypsum boards to the south and north walls. The cavity between the new added gypsum boards and the existing brick wall is the space for housing all M&E ducts and pipes. However, the corner detail when the new and old meets take quite an effort to resolve. Besides all the technical issues, we also have to answer to comments and demands raised from the villagers live nearby on daily bases.
Our objective is not to just preserve these traditional houses. We would very much like to see the symbiosis of nature and architecture of tradition, of local villagers, modern city visitors (intruders), of present and past that are all opposing entities. These opposing entities being in an interactive collaboration evokes multivalent and ambivalent meanings through differences and tension.
The material we picked for interior space is mainly concrete, wood and natural finish black steel. We wanted to avoid glitz and glamour in this project. The main idea is to bring clam and tranquility atmosphere into the space. We wanted people to concentrate on enjoying the spatial relationship, the dialogue between indoor and outdoor space and how the natural light casts onto the surface throughout different time of the day and of the year rather than concentrate on many different materials. The exterior building material is quite modest and unpretentious which we would want the interior to echo.

(ratings closed)



Hotel Minho

Vírgula i

Photo courtesy of Nelson Garrido and Eva Sousa

Hotel Minho

Vírgula iarchmarathonVírgula i
Rua de Ceuta 83, 6º, 4050-191 Porto, Portugal
www.virgulai.com
Category:
Hotel & Leisure
Project selected:
Hotel Minho
Location:
Vila Nova de Cerveira, Portugal
Year:
2014

Hotel Minho renewal and extension starts from a building constructed in 2006, renovated in 2014 with new public areas and spa. The extension was designed to maintain the existing building’s architecture, introducing a more effective image to the hotel. The solution was intended to be very simple and in some spaces, highly introverted, retaining the existing structures and introducing the new areas in the floors below the main entrance. The green roof and the continuity of the existing exterior white walls are intended to decrease to the highest level the visual impact of the new constructions.
Pursuing a stronger relation with the site, local materials, constructive traditions and vernacular icons, the new extension used locally sourced chestnut wood as one of the main features. This material, abundant in the surroundings, is used as the retainer of the new programs, being responsible for creating the limits of the new spaces. These wood boxes are the new element of organization, creating the layout, the mood and the tone for the interior and exterior design, stating a strong continuity between every single floor. In the top of the main spa building, one can see the special suites volume as an “espigueiro” – the traditional grain store – a strong and direct reference to local vernacular architecture, here contemporarily shaped into the new hotel design and layout.
The project was developed to the smallest detail, integrating interior and exterior space, using efficiently the natural light, the visual philter of the inner patios and the design of several decoration items that might range from furniture, lighting or even the hotel sign system.

(ratings closed)



Priceless Milan

Park Associati

Photos courtesy of Andrea Martiradonna

Priceless Milan

Park AssociatiarchmarathonPark Associati
via Garofalo, 31, 20133 Milan
www.parkassociati.com
Category:
Hotel & Leisure
Project selected:
Priceless Milan
Location:
Milan, Italy
Year:
2015

Priceless Milan is a temporary structure serving as a restaurant fitted out with an extremely flexible space that carefully adapts to the locations in which it is installed.
The pavilion can accomodate up to 24 seated guests around one single table or,alternatively, 66 people standing for special events. This living unit can be moved around and placed on top of existing buildings in striking locations.
If need be, sliding walls can separate the kitchen from the dining area, and the table can be lifted up to the ceiling to completely free up the space. Made out of a modular structure consisting of eight blocks assembled on site that are fully furnished and equipped with all the latest electrical appliances, the pavilion (150 m²), is constructed in a workshop with the distinctive feature of being easy to move around and assemble in a very short space of time.
The pavilion is covered with a perforated, press-formed, anodised aluminium skin in bronze/gold shades.This “sail” is designed to protect the structure against solar radiation, also ensuring conditions on the terrace below are comfortable.The restaurant is assembled in 2 stages.
The first stage involves preparing the area and installing the metal-framed substructure on which the pavilion units rest.
All 8 units are assembled during the second phase and the metal roof is also set in place.

(ratings closed)