Mixed Tenure Housing & Buildings

Kleine Rittergasse 11

Franken Architekten

Photos courtesy of Eibe Sönnecken, Oliver Tamagnini, Axel Stephan, Marcus Hintzen,

Kleine Rittergasse 11

Franken ArchitektenarchmarathonFranken Architekten
Niddastraße 84, 60329 Frankfurt am Main, Germany
www.franken-architekten.de
Category:
Mixed Tenure Housing & Buildings
Project selected:
Kleine Rittergasse 11
Location:
Frankfurt am Main, Germany
Year:
2014

Located amongst the Gavi vineyards, right in the heart of the La Raia farm, lies Borgo Merlassino.
A rural resort combining traditional agricultural activity with new accommodation facilities: La Raia B&B, the La Raia Foundation headquarters, warehouses, laboratories for the Waldorf school and a reading hall. The genesis of the refurbishment and transformation of the former hamlet starts from the pre-existing structures.
It was promptly decided that, rather than the actual buildings, it was the character and quality of the relevant spaces between the structures that needed ample renovation.
The design statement envisaged contamination and contradiction as a strong structuring identity of the Site. The use of rammed-earth walls, the choice of traditional colours of buildings in Liguria and the reinterpretation of traditional building techniques have jointly attributed a new character to the hamlet. The senses of time, the scale, as well as the balance between old and new were the real motif of the design.

(ratings closed)



Città del Sole

Labics

Photos courtesy of Fernando Guerra

Città del Sole

LabicsarchmarathonLabics
Via Ennio Quirino Visconti, 11 Roma, Italy
www.labics.it
Category:
Mixed Tenure Housing & Buildings
Project selected:
Città del Sole
Location:
Rome, Italy
Year:
2015

Winning competition entry for the redevelopment of an urban area, including the transformation of an existing bus depot to integrate a mixture of uses including office, retail space and residential units.
This project is part of the Municipality of Rome’s initiative to redevelop a number of transport depots within the city in conjunction with local public transport authority ATAC. It involves the regeneration of a neighbourhood with a weak identity but with good growth potential due to its location at the edge of the city centre. Labics’ aim therefore was to create a new centre for the local community, but also to increase its profile as a place of transition with privileged access to the city centre.
The development of the site has been designed to be porous, allowing good access to and from the site, encouraging the flow of people and demonstrating Labics’ philosophy that cities should be built around systems rather than as a series of objects. Public realm space is not seen as residual but is fully integrated with the built elements – so, for example, the basement space becomes the load-bearing structure for high level walkways as well as a pathway in itself. This creates a complex public space, rich in experience.
The project is articulated over different levels, with commercial activities and the public library at ground level, offices on the first floor and public spaces on top of those. Three buildings are suspended above this public area – one containing more offices and the other two for residential use. The residential buildings contrast in terms of their typology and external treatment. The first is a tower containing small and medium-sized flats, partially enclosed with a horizontal glass brise soleil. The second ‘villa’ building contains luxury duplex apartments and is clad with aluminium panels that provide flexible, adjustable sun shading and a playful, ever-changing envelope.

(ratings closed)



SOS Children’s Village

Urko Sánchez Architects

Photo courtesy of Javier Callejas

SOS Children’s Village

Urko Sánchez ArchitectsarchmarathonUrko Sánchez Architects
P.O. Box 52879 - 00100 Nairobi, Kenya
urkosanchez.com
Category:
Mixed Tenure Housing & Buildings
Project selected:
SOS Children’s Village
Location:
Tadjourah, Djibouti
Year:
2014

A medina for children designed according to extreme weather conditions and community traditions.
Djibouti is located in the Horn of Africa, which suffers from persistent droughts and severe scarcities.
We were approached by SOS Kinderdorf to design a residential compound of 15 houses where to run their family-strengthening programmes.
We learnt about SOS systems, about the community where the project would take place, their nomadic traditions and the extreme climate of the region. We searched for traditional housing references in similar cultural and climatic environments and finally decided to design a MEDINA with certain singularities:

A. It is a medina for children – A safe environment, with no cars, where the narrow streets and squares become places to play
B. It is a medina with plenty of open spaces – Public and private spaces are clearly defined. And in the private, the inside and outside areas melt, allowing residents to maintain certain outdoors living.
C. It is a medina with lots of vegetation – Where the inhabitants are encouraged to take care of their plants and benefit from the result.

In terms of distribution, all houses follow the same scheme but are arranged in different ways, placed close to each other giving shade one another and generating alleys between them in an apparent disordered way. Natural ventilation and sun shading was intensely studied, introducing natural ventilation towers where needed.
The construction of this project was possible thanks to an international team, which reflects the mixture of backgrounds in the practice of our profession, making every project a very enriching experience.

– Dji Fu – Chinese Contractor based in Djibouti
– John Andrews – Ugandan Architect based in Djibouti
– Fritz Bachlechner – Austrian Project Manager based in Kenya
– Estrella de Andrés – Spanish Architect based in Kenya
– Oliver Kabure – Kenyan engineer based in Kenya
– And of course all the Djiboutian who worked on site
– The funding came from the German Cooperation Aid.
The materials were very simple: cement blocks, RC structure and Cemcrete finish from a South African company.

LikeDon't like (+14 rating, 16 votes)
Loading...


317 Social Housing Units

SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

Photo courtesy of Jesùs Granada

317 Social Housing Units

SV60 Cordón & Liñán ArquitectosarchmarathonSV60 Cordón & Liñán Arquitectos
San Vicente, 60 3º izq, 41001 Sevilla, Spain
www.agcordon.com
Category:
Mixed Tenure Housing & Buildings
Project selected:
317 Social Housing Units
Location:
Loma de Colmenar, Ceuta
Year:
2015

We bring into play a range of parameters aimed at creating an independent fragment of a city that reconstructs perceptive essences associated with an understanding of the Place itself. Empty spaces, squares, streets, vantage points and courtyards are configured as basic elements in order to define our new “neighbourhood.”
Due to the sharp slope of the plot (40 metres of height difference), the proposal is to amend the topography by means of a series of terraces integrated into the geometric framework, with slopes of approximately 5 metres. The buildings will adapt to the different slopes, adopting a winding pattern to seek better orientations and spread out in a south to north direction. The buildings adapt to the topography, either supported or “floating”, focusing on the continuity of spaces, of visual relationships, orientation, etc.
The typology is based on a rational model generated by 3.00 x 3.00 m. grouped together depending on needs of use. The diversity in positioning the gaps, terraces, patios and empty spaces in general seeks to establish internal spatial continuity, by establishing internal relationships between the dwellings and improving the performance and energy efficiency of the buildings. All the homes have double orientation, terraces and inner courtyards. In addition, a filter-storage façade is proposed.

LikeDon't like (0 rating, 2 votes)
Loading...