Retrofitting and refurbishment

Dacheng Factory Adaptive Reuse / UABB Venue

NODE Architecture and Urbanism

Photo courtesy of NODE Architecture and Urbanism

Dacheng Factory Adaptive Reuse / UABB Venue

NODE Architecture and UrbanismarchmarathonNODE Architecture and Urbanism
Room 407,Building A2, OCT Loft, Shenzhen
www.nodeoffice.com
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
Dacheng Factory Adaptive Reuse / UABB Venue
Location:
Shenzhen, China
Year:
2015

DaChan Flour Mills in Shekou is a historical memorial for Shenzhen people. It can be dated back to 1980, but was shut down in 2010 as result of the industrial upgrading and transformation in Shekou. Now selected as the main venue for 2015 UABB (Shenzhen), this industrial legacy will be re-activated and brought to life again through a renovation design by NODE.
The design principle proposed and implemented by NODE is to “adapt to and give full play to the existing conditions and maximize reuse of objects”. Specifically, it meant to retain and strengthen the very original quality of this industrial building of distinct features, then implant the new functions. To explore and regenerate the potential and vitality of the original spaces in those seemingly generic and typical factory buildings, powerful interventions are employed to maximize their attributes and realize diverse and hierarchical spaces. While preserving and restoring the original appearance of the industrial legacy as far as possible, unique visitor circulation is also created to offer all visitors an opportunity to experience in person the traces of the once booming industry. Ultimately, the goal is to, on this industrial relics left from the rapid development in Shekou, return to the mindset of harmony between man and nature and re-examine the relationship among human, society and nature.

LikeDon't like (+4 rating, 4 votes)
Loading...


Les Docks

5+1AA

Photo courtesy of Luc Boegly

Les Docks

5+1AAarchmarathon5+1AA
via interiano 3/11, Genoa, Italy
www.5piu1aa.com
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
Les Docks
Location:
Marsiglia, France
Year:
2015

The Docks are historically located on the axis between the sea and the city of Marseilles; this strong and distinct cut of the territory lets us transform this building into a dialog place. Our concept aimed to rebuild the link between the city and the sea. The Docks became a permeable, porous place; they create a landscape between city and nature.
Thus we recreate a place in continuity with the longitudinal axis accross the buildings located at the Docks end that respectivally give onto two squares: an historical one “Place de la Joliette” and another on the point of emerging, “Place de la Méditerranée”. The project becomes a real space of exchanges and interactions between two Marseilles parts.
We also reinterpreted the spaces organisation that communicate together, with the city and the sea and created a new place of sociability strongly marked by the theme of the Mediterranean territory.
The proposal includes an intervention on the Docks base in order to move from a closed system to an opened one, articulated with penetrations, transparencies and creates a place continuing to the sea.
The project redefines the four courtyards destined to be commercial, artistic and cultural that, from inside, extend towards the two exterior places and the two adjacent streets. We create four breaks inside a transverse route.

LikeDon't like (+32 rating, 42 votes)
Loading...


Eco Bar

Giuseppe Gurrieri

Photos courtesy of Filippo Poli

Eco Bar

Giuseppe GurrieriarchmarathonGiuseppe Gurrieri
via archimede, 278 Ragusa, Italy
www.giuseppegurrieri.it
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
Eco Bar
Location:
Ragusa, Italy
Year:
2015

The project involves the reuse of the old ticket office of the adjacent multisport facility and its reconversion into a coffee-bistro. The main goal is to recover the building and simultaneously to improve the quality of the surrounding built-up area. The project involves the realization of an outer skin made of low-cost and reused materials (Aquapanel® panels and carpentry wooden slats) that reshapes the building. The openings on the side façades are shielded by the new filter; two large windows, the one on the entrance and the other one aligned on the opposite face, open up a view on the urban landscape. On the north façade, a part of the casing is designed to be eventually overturned creating outdoor tables. The building envelope serves also as a ventilated and shields the technical systems but also creates a perimeter cavity that works as a storage. The internal distribution of the spaces is solved thanks to a wall, enamelled with a green polyurethane resin, that separates the work area from the customers’ area. Beams and pillars are left in fair-faced concrete and the floor is made of industrial concrete screed. The bar counter, as a full block, is made of iron sheets and the furniture recall vintage retro styles.

(ratings closed)



Courtyard House Plugin

People’s Architecture Office

Photos courtesy of People’s Architecture Office

Courtyard House Plugin

PeoplePeople's Architecture Office
Tiaozhou Hutong, Yard No.37 Xi Cheng District, Beijing, China 100051
www.peoples-architecture.com
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
Courtyard House Plugin
Location:
Beijing, China
Year:
2014

The award-winning Courtyard House Plugin is essentially a house within a house. It is a prefabricated building system for inserting modern living conditions into dilapidated courtyard houses. This alternative approach to urban renewal does not require tearing down existing structures or relocating residents. Currently, over a dozen Courtyard House Plugins have been built with more under construction. It is part of Dashilar Project, an initiative aimed at rejuvenating an historic district in the center of Beijing.
People’s Architecture Office has developed a proprietary prefabricated panel that can snap and lock together with a single hex wrench. The panels are light, easy to handle, and inexpensive to ship. A few people can construct a complete Plugin structure in one day, requiring no special skills or training. The result is a well-sealed and insulated interior that reduces energy use by one third. ‘Plugging in’ is half the cost of renovating and about a fifth of the cost of building a new courtyard house.
In China vast areas are still being torn down, forcing people from their homes, severing social ties in tight-knit communities, and erasing traces of a rich and tumultuous history. The Courtyard House Plugin offers an alternative option. Its simplicity and low cost give local residents access to participate in the process of upgrading their city and preserving their heritage.

(ratings closed)



Recovery of an area called “Ex Furnace” for the realization of a secondary school, a theatre and an office bulding

Pietro Carlo Pellegrini

Photos courtesy of Mario Ciampi Fotografo

Recovery of an area called Ex Furnace for the realization of a secondary school,
a theatre and an office bulding

Pietro Carlo PellegriniarchmarathonPietro Carlo Pellegrini
Via di Vicopelago, 3129, Pozzuolo 55100, Lucca, Italy
www.pietrocarlopellegrini.it
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
Recovery of an area called Ex Furnace for the realization of a secondary school, a theatre and an office bulding
Location:
Riccione-Rimini, Italy
Year:
2014

The project concerns the recovery of an Ex-Furnace in Riccione, an industrial complex for producing bricks, built in 1908 and decommissioned in 1970. The whole intervention area is 40.000 mq; the covered surface is 3.400mq. Old destinations give way to the new ones, exploiting the existing spatial possibilities, maintaining the shapes of the old body factory as historical memory of the place: inside of it will be placed a secondary school for 450 students, a theatre with 650 seats, a headquarters office, as well as the organization of the external spaces. The project aims to reduce the environmental impact, replacing the old buildings with new ones characterized by high energy efficiency, without filling more surfaces. The intervention is imprinted on one side to recover and give value to the existing masonry elements, on the other side to distinguish the new elements from the old ones, maintaining a compositional coherence throughout the intervention. Outside the brise soleil in brick elements determine the homogeneous backdrop of the original architectural forms, using a traditional material in an innovative way: they give unity to the whole composition and at the same time they underline the existing brickwork. The two buildings of the school centre, whose technical aspects are cuttingedge, easily conform with the ruins of a former brick furnace.

(ratings closed)