Transport

Luchtsingel pedestrian bridge

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

ZUS

Photos courtesy of Ossip van Duivenbode

Luchtsingel pedestrian bridge

ZUSarchmarathonZUS
Schieblock, Schiekade 189, unit 303 3013 BR Rotterdam, Netherlands
www.zus.cc
Category:
Transport
Project selected:
Luchtsingel pedestrian bridge
Location:
Rotterdam, The Netherlands
Year:
2015

The Luchtsingel threads estranged parts of the city of Rotterdam back together. The financing of this bridge was initiated through the Rotterdam City Initiative and partially through crowdfunding. In return, crowd funders had their names or maxims engraved on the bridge’s wooden planks. Consequently, the bridge has around 10,000 co-owners.
The design is a long wooden bridge, which swings from a car park behind the Schieblock building towards the neighborhoods of Pompenburg, Hofbogen, and Delftse Poort. This creates a major route: about 1.5km, of which 350m is the wooden bridge. The largest part of the route runs at five to eight meters above ground level. The Luchtsingel’s deck is painted yellow – the color of the temporality. Different width staircases descend to specific ground-level areas, such as a playground, a bus stop, and a public building’s entrance. It is more than a structure; it is a new urban infrastructure.
From the car park, a wide staircase rises, as if from a ballroom, to a 3.5-meter high walking deck. On one side, widened sections provide seating. The deck opens onto the 1960s Schieblock building and runs right through it. The Luchtsingel then crosses over the Schiekade’s six lanes of traffic and a two tram routes.

(ratings closed)



Birmingham New Street Station

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

AZPML

Photos courtesy of Javier Callejas

Birmingham New Street Station

AZPMLarchmarathonAZPML
55 Curtain Road, London EC2A 3PT, UK
www.azpml.com
Category:
Transport
Project selected:
Birmingham New Street Station
Location:
Birmingham, UK
Year:
2015

Birmingham New Street Station is an important transport hub and a key aspect of the city’s public realm. Occupying an important position in the city and handling a large amount of traffic, it provides the first impression of Birmingham to a large influx of visitors to the Midlands. Our proposal for the station seeks to produce iconic architecture that, beyond creating an impression, is able to communicate the function of the building to the public. To achieve this, the station is designed to give expression to the dynamic nature of the railway.
The rail engine, the bifurcating patterns of the rails, or the distortion of perception produced by movement have been the inspiration for the architectural expression of the project. The undulating, smooth forms of the track field have been transferred and embedded into the geometry of the building to embellish the city and to convey its historical character as a transportation hub where various traffic systems such as the famous canals, the roman roads, etc, converge and overlay. Our design aims to trigger a new perception of the urban settings around the station.
The station cladding will be a stainless steel skin which conceals the future plant areas on the roof and wraps around the existing car park.
As the cladding cannot be related to the interior of the building for practical reasons, the design of the facade is related to the exterior space, making the building an instrument to intensify the perception of urban life in Birmingham’s inner city. By turning the external rain screen into a warping, reflective stainless steel surface, Birmingham New Street Station will produce a controlled refl ection of the surrounding urban field – the once dark, now bright, Birmingham sky, the crowds of passengers, the trains entering and exiting the station, the hues of sunset and sunrise and other dynamic regimes present at the site.
To highlight the four main access points, large eye-shaped media screens to broadcast railway information, news and commercials have been integrated in the facade. The field of reflections which constitutes the external envelope of the building, and produces a consistent identity, diff erentiates depending on the opportunities on each side of the building.

(ratings closed)



Maternity and Oncologic Parking

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Díaz y Díaz Arquitectos

Photos courtesy of Héctor Santos-Díez

Maternity and Oncologic Parking

Díaz y Díaz ArquitectosarchmarathonDíaz y Díaz Arquitectos
Calle de Tinajas, 16, 15001 A Coruña, Spain
www.diazydiazarquitectos.com
Category:
Transport
Project selected:
Maternity and Oncologic Parking
Location:
A Coruña, Galicia, Spain
Year:
2014

The objective of the project is the construction of a new parking which gives service to the environment of the Maternity and Children’s Hospital and the Cancer Center of Galicia.
The plot of land is located in the surroundings of the Maternity and Children’s Hospital and Cancer Center of Galicia, leaving the plot bordered by its north, south and east side by the road which connects both centers. This road ascends from the lower part of the plot, located at the exit of the tunnel that leads to the Maternity Hospital under the AC-12, up to the Cancer Center area, generating a large natural slope formed by rock and vegetation, which is used to perform the excavation and fit in the parking. This arrangement creates several different levels of access from the street that borders the plot.
The building consists of 4 covered floors of parking, plant cover, and a plant access to the new plaza that connects to the Cancer Center. These plants are divided into two levels with a height difference of 1.60m, creating a system of staggered story levels, connected by ramps located on the longitudinal axis of the building.
The building is separated from the rock slope excavation in order to form a continuous gap of ventilation along the entire perimeter of the building. The building is conceived as a large car container, which fits into the quarry excavation. This container consists of a base of stone gabion, sheltering the two lower floors, which sits as the foundation of the building. Above this rests a lightweight facade composed of vertical metal profiles, which are positioned at different angles to create a sense of movement.
The building includes two cores of vertical communications. The southern module has stairs and elevator, and the north module escape stairways. These cores are separated from the building by the building patios, connecting the different levels through walkways.
A new public square is created at the highest point of the plot, in the surroundings of the Cancer Center of Galicia, connecting to the southern vertical communications core. From this core emerges the walkway, which bypasses over the branch of the AC- 12 and connects to the existing footbridge that crosses above the AC-12, and ends at the Maternity Hospital. This new pedestrian way creates a connection between the Cancer Center of Galicia, the parking and Maternity Hospital.

(ratings closed)