Workspaces

Omicron living rooms

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Lehm Ton Erde Baukunst and Studio Anna Heringer

Photo courtesy of Pauline Semon, Stefano Mori

Omicron living rooms

Lehm Ton Erde Baukunst and Studio Anna HeringerarchmarathonLehm Ton Erde Baukunst and Studio Anna Heringer
Lehm Ton Erde Baukunst: Quadernstraße 7, 6824 Schlins, Austria
Studio Anna Heringer: Marienplatz 7 83410 Laufen, Germany
www.lehmtonerde.at
www.anna-heringer.com
Category:
Workspaces
Project selected:
Omicron living rooms
Location:
Klaus, Austria
Year:
2014

Fair trade meets regionalism. The project, 3 sculptures that serve as meeting rooms for the workers, is a commitment to support craftsmanship locally as well as in Bangladesh and in India. The aim is to create an atmospheric space of high quality for the employees of Omicron, and at the same time to make a social economic impact by involving a high amount of local craftsmanship and development organization from the global South.
The 3 sculptures can be seen as living rooms for the companies employees, to have meetings in a comfortable poetic atmosphere to retreat, contemplate, meditate, brainstorm, to have a coffee break, to chat.
The monolith is the most experimental structure of these 3. It is an attempt to bring the most basic building earth technique, zabur, as it is used in Ghana for example into Austrian laws and regulation systems. It is a two stories structure with only 15 centimeters thick and unstabilized clay walls including a load bearing clay dome. The Austrian regulations unfortunately lead, besides a steel foundation, to an addition of two horizontal steel rings as well as a ring for the central light opening. The rest of the monolith is layer by layer shaped by hand.
The zeppelin is a meeting room up in the air that glooms in the night and illuminates the space. Through the silky skin the atmosphere inside is very soft and poetic, in dialogue with the rich patterned textiles from Bangladesh the space will touch the senses in a very subtile way. The structure is made by timber, covered by an outside layer of handwoven non-violent silk from a leprosy project in India called Little Flower. The pool formed out of a landscape of earth is filled with a dozen of pillows from Bangladesh that we’ve made in cooperation with the NGO Dipshikha. It is a playful and communicative area where pillow fights will possibly be happening, same as a snooze in a pile of silky cushions.
Materials: clay as load bearing earth walls and as plaster, which also has a positive influence on the indoor climate. Local timber. Locally made ceramics. Hand-stitched and printed cushions from women in Rudrapur, Bangladesh. Hand-woven silk from Little Flower.

LikeDon't like (+64 rating, 68 votes)
Loading...


Office on the water

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Álvaro Siza and Carlos Castanheira

Photos courtesy of Fernando Guerra_FG+SG

Office on the water

Álvaro Siza and Carlos CastanheiraarchmarathonÁlvaro Siza and Carlos Castanheira
Álvaro Siza: Rua do Aleixo 53, Porto, Portugal
Carlos Castanheira: Rua Conselheiro Veloso da Cruz, 61 Vila Nova de Gaia, Portugal
www.alvarosizavieira.com
www.carloscastanheira.pt
Category:
Workspaces
Project selected:
Office on the water
Location:
Huai'an, Jiangsu, China
Year:
2014

Like a coiled, sleeping dragon, this office building floats on the water of the lake, which is also the dam for the Shihlien Chemical Industrial factory in Huai’an, Jiangsu province, PRC.
The idea of placing the main office building on water was implicit in the master plan for the factory, as this primarily chemical industry needs a reservoir to ensure its permanent, constant production.
The curved shape of the volume, accessed across two bridges, makes it seem to move as one approach and moves away.
The extremely simple organization is distributed on two levels: the main entrance is on the east side, where the central foyer provides access to the work area in a south-facing unit, with another north-facing unit for the social and exhibition zones. The service entrance, restaurant and kitchen areas all face north. The administration zones and facilities of the associate companies are on the upper floor.
The highlights of the main body include the volumes for the special zones such as the meeting rooms and the auditorium. Stairs, bridges and a ramped bridge facilitate accessibility, functionality and circulation between the spaces.
White concrete, aluminum/wood window frames and glass characterize the materiality of the building in contrast to the fluidity of the water body that supports it.
The building moves, always displaying its different forms with controlled elegance, exposed to light and shadows, with changing colors and reflections.
As architecture should it be.

LikeDon't like (+28 rating, 34 votes)
Loading...


The Foundry

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

00 Architecture

Photo courtesy of Rory Gardiner

The Foundry

00 Architecturearchmarathon00 Architecture
109B, Mare Street Studios, 203-213 Mare St, London
www.architecture00.net
Category:
Workspaces
Project selected:
The Foundry
Location:
London, UK
Year:
2015

The Foundry is a landmark new home in Vauxhall, London, for voluntary and charitable organisations from the social justice and human rights sector. Created by the transformation of an early 20th Century shoe polish factory, it provides an accessible and collaborative base for these mission driven organisations. The open ground floor and external decks at upper levels encourage the local community to utilise the new facilities in partnership with the building users to develop a sense of shared ownership and mutual understanding. The public visit not for social justice, but to use the facilities provided, and through that, a tacit understanding of how the organisations can help them. Each building has been designed to provide a base for each organisation who can spill out into the building to aid collaboration or find conditions beneficial for the work they are doing. Spaces were also created to encourage serendipitous encounters at the tea points, widened corridors or free meeting spaces. Each floor provides a high level of flexibility with regards to partition layout, offering the possibility of complete open plan if required as well as encouraging uses such as crèche or local shop facilities. Also embodying principles of environmental justice, the transformed building achieves EPC A-rating and BREAM Excellent. This was done within an extremely tight budget of £1050/sqm.

(ratings closed)



WWF-UK’s Living Planet Centre

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Hopkins Architects

Photos courtesy of Janie Airey and Morley von Sternberg

WWF-UK's Living Planet Centre

Hopkins ArchitectsarchmarathonHopkins Architects
27 Broadley Terrace London NW1 6LG UK
www.hopkins.co.uk
Category:
Workspaces
Project selected:
WWF-UK's Living Planet Centre
Location:
Woking, UK
Year:
2014

The site for the new Living Planet Centre, which is located within the Town Centre, sits alongside the Basingstoke Canal and the brief required that the existing public car park at ground level be retained.
The new building sits on a raised in-situ concrete podium, whose perimeter has been planted with shrubs, trees and flowers. A new bridge from the town centre leads to a public piazza at podium level, connecting through to an internal public exhibition space.
The accommodation is arranged over two storeys and serves as the headquarters for WWF-UK. The 80 m long curved timber gridshell spans 37.5 m, providing long-term flexibility for WWF. The building houses an open-plan workplace for some 300 staff, a 150 seat conference venue, education support facilities and the WWF Experience exhibit.
At ground level, the existing trees have been retained and a new wetlands area created to provide a wildlife corridor from the Basingstoke Canal to Horsell Moor, enhancing the public realm onto the canal.
The design for the headquarters aims to maximise on-site sustainable features and has been awarded the Breeam Outstanding rating. Hopkins Architects have also provided interior design services throughout the project.

(ratings closed)



Houtloods

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Bedaux de Brouwer Architects

Photo courtesy of Inpetto foto grafisch

Houtloods

Bedaux de Brouwer ArchitectsarchmarathonBedaux de Brouwer Architects
Dr. Keyzerlaan 2 5051 PB Goirle, the Netherlands
www.bedauxdebrouwer.nl
Category:
Workspaces
Project selected:
Houtloods
Location:
Tilburg, the Netherlands
Year:
2014

The ‘Houtloods’ is the oldest, still remaining building in the ‘Spoorzone’, a former site of the Dutch Railroad Company. The ‘Houtloods’ is located in Tilburg, the Netherlands, and originally served as the railroad’s lumberyard. The exposed masonry arched structure opened up to the elements and allowed the lumber to naturally dry. Later on the masonry arches were filled in with brick and the enclosed building became a workshop.
During the renovation, the infilled arches were reopened to highlight the structure and let natural light in. Behind the arched wall, we placed a glass façade that complements and preserves the ‘newly’ opened structure.
Inside the building, detached from the glass façade and timber roof, we placed a large oak clad “furniture box” that houses the newly added functions and program. Inside this ‘box’ are offices, restrooms and storage while on the outside of the box public spaces are placed. The oak clad outside of the box offers room for an auditorium on one side and the open kitchen and bar of a trendy restaurant, appropriately named “the Houtloods”, Dutch for timber yard, on the other side.

(ratings closed)