Eco Bar

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Giuseppe Gurrieri

Photos courtesy of Filippo Poli

Eco Bar

Giuseppe GurrieriarchmarathonGiuseppe Gurrieri
via archimede, 278 Ragusa, Italy
www.giuseppegurrieri.it
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
Eco Bar
Location:
Ragusa, Italy
Year:
2015

The project involves the reuse of the old ticket office of the adjacent multisport facility and its reconversion into a coffee-bistro. The main goal is to recover the building and simultaneously to improve the quality of the surrounding built-up area. The project involves the realization of an outer skin made of low-cost and reused materials (Aquapanel® panels and carpentry wooden slats) that reshapes the building. The openings on the side façades are shielded by the new filter; two large windows, the one on the entrance and the other one aligned on the opposite face, open up a view on the urban landscape. On the north façade, a part of the casing is designed to be eventually overturned creating outdoor tables. The building envelope serves also as a ventilated and shields the technical systems but also creates a perimeter cavity that works as a storage. The internal distribution of the spaces is solved thanks to a wall, enamelled with a green polyurethane resin, that separates the work area from the customers’ area. Beams and pillars are left in fair-faced concrete and the floor is made of industrial concrete screed. The bar counter, as a full block, is made of iron sheets and the furniture recall vintage retro styles.

(ratings closed)