Camillo Botticini

Camillo Botticini Architect

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Camillo Botticini is professor of architectural design at the Escuela de Arquitectura de l’Universidad de Navarra and at the Milan Polytechnic, where in 2003 he obtained a PHD in Architectonic and Urban Design. He won international competitions and realized many different types of architecture in Italy and Europe pointing up the ability to merge the theoretical research with a significant operational capability. He received important awards: the Italian Gold Medal 2012 special prize and the first prize of the Italian Institute of Architecture in 2007. He was selected in Mies van der Rohe prize 2007 and his works were exhibited at the Venice Biennale of Architecture in 2000, 2010 and 2014. His works were published in the most important architectural magazines (Casabella, Domus, A10, Metalocus, Detail, Mark, Abitare) and in books like the Phaidon Atlas of XXI Century Architecture.
In 2015 Camillo Botticini founded with the architect Matteo Facchinelli the company called ARW Architectural Research Workshop. A workshop that turns any particular occasion into a reflection and into a statement about the reasons and meaning of architecture. ARW proposes an architecture capable of summarizing contemporary world’s complexity into a clear, essential, necessary outcome.

Main projects:
– Alps Villa in Passo del Cavallo, Brescia, Italy
– New Swimming Centre in Mompiano, Brescia, Italy
– Enlargement of Induno Olona Cemetery, Induno Olona, Italy
– Residential tower in Assago, Milano, Italy
– Residential Building Ex Berardi Area in Brescia, Italy
– Residential wood Building in selvino, Bergamo, Italy
– Sports Hall with facilities and Swimming Pool in Cantù, Como, Italy
– New Nave Sport Hall in Nave, Brescia, Italy
– Redevelopment medieval building into offices (ARW Headquarters) and apartments in Brescia, Italy
– School Canteen in Villafranca, Verona, Italy
– School and Canteen in Roncadelle, Brescia, Italy
– Enlargement of the Montichiari Cemetery in Montichiari, Brescia, Italy
– New Elementary School in Azzano Mella, Brescia, Italy
– A.L.E.R. Public Housing for the ederly in Castenedolo, Brescia, Italy
– Gymnasium in Sarezzo, Brescia, Italy
– Villa on the Ronchi, Brescia, Italy

Work in progress:
– Jinshang Marina Waterfront in Shangai, China – Competion 1st Prize
– Turkish Public Health Agency and The Turkish Pharmaceutical and Medical Devices Agency in Ankara, Turkey
– Hotel in Montenegro, Italy
– Villa B in Caionvico, Brescia, Italy
– Villa Aria in Cremignane, Iseo, Italy
– Urban and Commercial Retail Park

Project selected for Archmarathon: ALPS Villa



ALPS Villa

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Camillo Botticini Architect

Photos courtesy of Niccolò Galeazzi

ALPS Villa

Camillo Botticini ArchitectarchmarathonCamillo Botticini Architect
via saleri 18, 25135 Brescia, Italy
www.botticini-arch.com
Category:
Private housing
Project selected:
ALPS Villa
Location:
Brescia, Italy
Year:
2014

The house stands on a clearing amidst trees, 700 meters above the sea level, close to the “Passo del Cavallo”, still close to the urban noise but at the same time far away.
The relationship with the ground and the landscape are the material that construct the project: the ground by communicating with the project operates a principle of “rootedness” into the slope to the north, where the house seems to bite the mountain, and the principle of “emancipation” to the south, with an overhang that throws the structure to the valley.
The house has an irregular plan shaped like a “C” with a patio where the fourth side is made from a green plane that delivers the planimetric structure that generates the spaces of the house, creating three bodies with variable height increasing from north-west, where the volume disappears by integrating into the ground.
The house is environmentally friendly in the building materials and insulation, equipped with ventilated walls, a sustainable home in the settlement balance with the landscape. Green meadows and trees framing the outer coating in corrugated oxide copper and Accoya wood, elements that, with the triple room glass, are the artifice in counterpoint that interacts with nature.
The ventilated wall copper is modulated with a slight pleating to vibrate the light on the non-reflecting surface.
The wood of the great splay reflects light that is refracted from the south. The flooring of the patio is made in iroko wood meanwhile the large windows are integrated into the copper coating, real material around which the house is oriented. Inside the floors are made of sand-colored resin, the walls are in plasterboard painted white and ceilings with recessed lights in the graft cut from the slab-wall, parapets are in glass and the windows are made of painted iron.

(ratings closed)