Eco bar

Giuseppe Gurrieri

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Born in Ragusa in 1977, Giuseppe Gurrieri, after his architecture graduation at the Politecnico di Milano, worked for some years at Maria Giuseppina Grasso Cannizzo’s studio. He works on projects in Sicily and Puglia, and also conducts research and teaches at the Faculty of Architecture of KTH University in Stockholm.
He got several awards including: the third place at the international competition SAIE SELECTION 2012 organized by BolognaFiere and Archi-Europa; the first prize at the III edition of the award RI.U.SO  organized by the National Council of Architects; special mention at the prize GIOVANE TALENTO DELL’ARCHITETTURA ITALIANA 2014; second prize at the X edition of the prize INNOVAZIONE E QUALITÀ URBANA 2015; silver medal at the XI edition of the INTERNATIONAL PRIZE FOR SUSTAINABLE ARCHITECTURE organized by the University of Ferrara; the first prize at the international competition THE PLAN AWARD 2015_Future Projects; special mention  at the V edition of the prize QUADRANTI D’ARCHITETTURA; he was selected for the award PREMIO INTERNAZIONALE DI ARCHITETTURA BARBARA CAPPOCHIN 2015 and he was finalist to the award MEDAGLIA D’ORO ALL’ARCHITETTURA ITALIANA 2015.

Main projects:
– CASA DCS – Reuse and renovation of a building in the historical centre of Ragusa
– CASA CSR – Renovation of historical palace in the centre of Ragusa
– CASA ASR – Renovation of a flat in the historical centre of Ragusa
– CASA GGM – Restyling and interior design of a holidays house in Marina di Ragusa
– CASA EBM – Restyling and interior design of a holidays house in Marina di Ragusa
– ECOBAR – Reuse of the former ticket office of the sports arena in Ragusa

Work in progress:
– COSTUME MUSEUM by Donnafugata Castle in Ragusa
– New edification of a house for artist in Scicli
– Restyling of two living units in Marina di Ragusa
– Renovation of a farm in Cisternino, Brindisi

Project selected for Archmarathon: Ecobar



Eco Bar

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Giuseppe Gurrieri

Photos courtesy of Filippo Poli

Eco Bar

Giuseppe GurrieriarchmarathonGiuseppe Gurrieri
via archimede, 278 Ragusa, Italy
www.giuseppegurrieri.it
Category:
Retrofitting and refurbishment
Project selected:
Eco Bar
Location:
Ragusa, Italy
Year:
2015

The project involves the reuse of the old ticket office of the adjacent multisport facility and its reconversion into a coffee-bistro. The main goal is to recover the building and simultaneously to improve the quality of the surrounding built-up area. The project involves the realization of an outer skin made of low-cost and reused materials (Aquapanel® panels and carpentry wooden slats) that reshapes the building. The openings on the side façades are shielded by the new filter; two large windows, the one on the entrance and the other one aligned on the opposite face, open up a view on the urban landscape. On the north façade, a part of the casing is designed to be eventually overturned creating outdoor tables. The building envelope serves also as a ventilated and shields the technical systems but also creates a perimeter cavity that works as a storage. The internal distribution of the spaces is solved thanks to a wall, enamelled with a green polyurethane resin, that separates the work area from the customers’ area. Beams and pillars are left in fair-faced concrete and the floor is made of industrial concrete screed. The bar counter, as a full block, is made of iron sheets and the furniture recall vintage retro styles.

(ratings closed)