Heatherwick Studio

Heatherwick Studio

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Established by Thomas Heatherwick in 1994, Heatherwick Studio is recognised for its work in architecture, urban infrastructure, sculpture, design and strategic thinking. Today a team of 180, including architects, designers and makers work from a combined studio and workshop in Kings Cross, London.
At the heart of the studio’s work is a profound commitment to finding innovative design solutions, with a dedication to artistic thinking and the latent potential of materials and craftsmanship. This is achieved through a working methodology of collaborative rational inquiry, undertaken in a spirit of curiosity and experimentation.
In the twenty years of its existence, Heatherwick Studio has worked in many countries, with a wide range of commissioners and in a variety of regulatory environments. Through this experience, the studio has acquired a high level of expertise in the design and realisation of unusual projects, with a particular focus on the large scale.
The studio’s work includes a number of nationally significant projects for the UK, including the award-winning UK Pavilion at the Shanghai World Expo 2010, the Olympic Cauldron for the London 2012 Olympic Games, and the New Bus for London. Other projects include the Google campus in Mountain View, California with BIG, Zeitz Museum of Contemporary Art Africa in Cape Town and Coal Drops Yard in London.

Main projects:
– Learning Hub, Nanyang Technological University, Singapore – 2015
– Bombay Sapphire Distillery, United Kingdom – 2014
– Olympic Cauldron, United Kingdom – 2012
– New Bus for London, United Kingdom – 2011
– Pacific Place, Hong Kong – 2011
– UK Pavilion, Shanghai World Expo, China – 2010
– Paper Kiosk, United Kingdom – 2008
– Guy’s Hospital, United Kingdom – 2007
– East Beach Café, United Kingdom – 2006
– Longchamp New York, United States of America – 2006
– Rolling Bridge, United Kingdom – 2004

Work in progress:
– Zeitz MOCAA, South Africa
– Coal Drops Yard, United Kingdom
– Garden Bridge, United Kingdom
– Pier55, United States of America
– Maggie’s Yorkshire, United Kingdom
– Google Mountain View, United States of America

Project selected for Archmarathon: Learning Hub



Learning Hub

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Heatherwick Studio

Photos courtesy of Hufton and Crow

Learning Hub

Heatherwick StudioarchmarathonHeatherwick Studio
356-364 Gray’s Inn Road London WC1X 8BH
www.heatherwick.com
Category:
Education Buildings
Project selected:
Learning Hub
Location:
Singapore
Year:
2015

The studio was asked by Nanyang Technological University in Singapore to design a building suited to the needs of students in the 21st century.
With so much information available on the internet, the university recognised the need to redefine the physical space of the university now that it is no longer the sole repository of knowledge. The studio understood the contemporary university to be a space for meeting people, and designed a building to facilitate that as much as possible.
The Learning Hub opened in March 2015. It is composed of twelve towers, each a stack of corner-less classrooms intended to foster collaborative learning. The towers are arranged around a central atrium space, which provides sunlight, visibility, and a sense of openness. This interweaving of social and learning spaces creates a dynamic environment and encourages interaction between students and professors.
The studio kept construction costs down with a series of re-usable silicon moulds that add variety and shape to the concrete. The columns, for example, have an undulating surface that makes them more tactile. To make each facade panel unique, the studio developed a modular system in which rubber strips of different sizes could be inserted and removed; the panels were then curved in ten different gradations to clad the rounded classrooms. A third set of moulds were used on the interior wall panels, which were pigmented and embedded with 700 drawings by the illustrator Sara Fanelli.
The Learning Hub’s environmental credentials earned it Green Mark Platinum status, the highest environmental rating in Singapore.

LikeDon't like (+2 rating, 10 votes)
Loading...