SOS Children’s Village

SOS Children’s Village

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Urko Sánchez Architects

Photo courtesy of Javier Callejas

SOS Children’s Village

Urko Sánchez ArchitectsarchmarathonUrko Sánchez Architects
P.O. Box 52879 - 00100 Nairobi, Kenya
urkosanchez.com
Category:
Mixed Tenure Housing & Buildings
Project selected:
SOS Children’s Village
Location:
Tadjourah, Djibouti
Year:
2014
Winner of Mixed Tenure Housing & Buildings category

Jury motivation: An highly, sensitive interpretation of children’s community needs and a project which adapts well to this particular contex and tradition.

A medina for children designed according to extreme weather conditions and community traditions.
Djibouti is located in the Horn of Africa, which suffers from persistent droughts and severe scarcities.
We were approached by SOS Kinderdorf to design a residential compound of 15 houses where to run their family-strengthening programmes.
We learnt about SOS systems, about the community where the project would take place, their nomadic traditions and the extreme climate of the region. We searched for traditional housing references in similar cultural and climatic environments and finally decided to design a MEDINA with certain singularities:

A. It is a medina for children – A safe environment, with no cars, where the narrow streets and squares become places to play
B. It is a medina with plenty of open spaces – Public and private spaces are clearly defined. And in the private, the inside and outside areas melt, allowing residents to maintain certain outdoors living.
C. It is a medina with lots of vegetation – Where the inhabitants are encouraged to take care of their plants and benefit from the result.

In terms of distribution, all houses follow the same scheme but are arranged in different ways, placed close to each other giving shade one another and generating alleys between them in an apparent disordered way. Natural ventilation and sun shading was intensely studied, introducing natural ventilation towers where needed.
The construction of this project was possible thanks to an international team, which reflects the mixture of backgrounds in the practice of our profession, making every project a very enriching experience.

– Dji Fu – Chinese Contractor based in Djibouti
– John Andrews – Ugandan Architect based in Djibouti
– Fritz Bachlechner – Austrian Project Manager based in Kenya
– Estrella de Andrés – Spanish Architect based in Kenya
– Oliver Kabure – Kenyan engineer based in Kenya
– And of course all the Djiboutian who worked on site
– The funding came from the German Cooperation Aid.
The materials were very simple: cement blocks, RC structure and Cemcrete finish from a South African company.

LikeDon't like (+14 rating, 16 votes)
Loading...


SOS Children’s Village

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Inglese Americano. Per ragioni di convenienza del visitatore, il contenuto è mostrato sotto nella lingua alternativa. Puoi cliccare sul link per cambiare la lingua attiva.

Urko Sánchez Architects

Photo courtesy of Javier Callejas

SOS Children’s Village

Urko Sánchez ArchitectsarchmarathonUrko Sánchez Architects
P.O. Box 52879 - 00100 Nairobi, Kenya
urkosanchez.com
Category:
Mixed Tenure Housing & Buildings
Project selected:
SOS Children’s Village
Location:
Tadjourah, Djibouti
Year:
2014

A medina for children designed according to extreme weather conditions and community traditions.
Djibouti is located in the Horn of Africa, which suffers from persistent droughts and severe scarcities.
We were approached by SOS Kinderdorf to design a residential compound of 15 houses where to run their family-strengthening programmes.
We learnt about SOS systems, about the community where the project would take place, their nomadic traditions and the extreme climate of the region. We searched for traditional housing references in similar cultural and climatic environments and finally decided to design a MEDINA with certain singularities:

A. It is a medina for children – A safe environment, with no cars, where the narrow streets and squares become places to play
B. It is a medina with plenty of open spaces – Public and private spaces are clearly defined. And in the private, the inside and outside areas melt, allowing residents to maintain certain outdoors living.
C. It is a medina with lots of vegetation – Where the inhabitants are encouraged to take care of their plants and benefit from the result.

In terms of distribution, all houses follow the same scheme but are arranged in different ways, placed close to each other giving shade one another and generating alleys between them in an apparent disordered way. Natural ventilation and sun shading was intensely studied, introducing natural ventilation towers where needed.
The construction of this project was possible thanks to an international team, which reflects the mixture of backgrounds in the practice of our profession, making every project a very enriching experience.

– Dji Fu – Chinese Contractor based in Djibouti
– John Andrews – Ugandan Architect based in Djibouti
– Fritz Bachlechner – Austrian Project Manager based in Kenya
– Estrella de Andrés – Spanish Architect based in Kenya
– Oliver Kabure – Kenyan engineer based in Kenya
– And of course all the Djiboutian who worked on site
– The funding came from the German Cooperation Aid.
The materials were very simple: cement blocks, RC structure and Cemcrete finish from a South African company.

LikeDon't like (+14 rating, 16 votes)
Loading...